Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bolest koja se liječi jedino doživotnom bezglutenskom dijetom

22.05.2018. 18:36
Bolest koja se  liječi jedino  doživotnom  bezglutenskom  dijetom


Udruga CeliVita – Život s celijakijom, pod pokroviteljstvom  Hrvatskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i  prehranu, stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora, sufinancirano  od strane Zadarske županije, Grada Zadra i ZU Farmacia, organizirala  je jučer u hotelu Kolovare predavanje pod nazivom “Celijakija danas”.  Amalija Jurjević Delišimunović zahvalila je predavačima i gostima, a uime Zadarske županije skup je pozdravio Bernard Maruna, pročelnik  Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, a dobrodošlicu im je uputio i prof.dr.sc. Boris Dželalija uime zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.


Još nema registra
– Celijakija nije dječja bolest koja prolazi u pubertetu i koja se u  odrasloj dobi ne može dijagnosticirati. Na žalost, mi u Hrvatskoj još  uvijek nemamo registar oboljelih od celijakije. Svjetske statistike pak  kažu kako od celijakije boluje jedan posto populacije stanovništva, a u  Hrvatskoj je to 40 tisuća oboljelih od ove bolesti, što nije mala brojka.  Ono je što je zabrinjavajuće je da je od deset oboljelih, njih osam do  devet još uvijek nije prepoznato i dijagnosticirano. Priča o celijakiji ne  završava njezinim dijagnosticiranjem kod oboljelog, tada tek započinje  tzv. druga runda, jer se oboljeli tada susreće s pitanjem kako s tom dijagnozom što normalnije živjeti. To ne znači samo promjena prehrambenih navika, nego i promjene životnih navika. Jedini lijek kod celijakije je stroga i doživotna bezglutenska dijeta. Bolesnici se tu susreću s  mnogim problemima, jer su takve namirnice vrlo skupe i nedostupne,  na deklaracijama proizvoda nisu jasno definirani sastojci, odnosno je li  gluten prisutan ili ne, što bolesnicima komplicira svakodnevni život,  kazala je Amalija Jurjević Delišimunović iz Udruge CeliVita i  majka djeteta oboljelog od celijakije.
O celijakiji, kako je prepoznati i postaviti dijagnozu govorio je dr. Tomislav Ledenko, specijalist pedijatar iz OB Zadar koji je istaknuo kako  se celijakija može manifestirati crijevnim i vancrijevnim simptomima u  bilo kojoj dobi, a liječenje ove bolesti moguće je jedino doživotnom bezglutenskom dijetom.


Niz stručnih predavanja
Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.,klinički dijetetičar u Klinici za dječje  bolesti Zagreb održala je predavanje Bezglutenska prehrana – zamke,  sigurnost i kvaliteta; Dušanka Kosanović, psihologinja, voditeljica Familylaba Hrvatska govorila je o Psihološkim aspektima života djece s  kroničnim bolestima i njihovih obitelji. Prim.mr.sc. Oleg Jadrešin, dr.  med., subspecijalist dječje gastroenterologije i hepatologije s Klinike za  dječje bolesti Zagreb imao je predavanje Komplikacije celijakije i  praćenje bolesnika; prim.dr.sc. Zrinjka Mišak, dr. med., subspecijalist  dječje gastroenterologije i hepatologije: Zašto je potrebno striktno provoditi bezglutensku prehranu? Prim.dr.sc. Zrinjka Mišak, dr. med., subspecijalist dječje gastroenterologije i hepatologije: Može li se celijakija  spriječiti?
Predavanje je namijenjeno liječnicima obiteljske medicine, školske  medicine, pedijatrima, gastroenterolozima, psiholozima, odgajateljima  u vrtićima/učiteljima, zdravstvenim voditeljima, djelatnicima stručnih  službi čije ustanove pohađaju djeca oboljela od celijakije, oboljelima od  celijakije i članovima njihove obitelji i svima onima čiji su život i svakodnevnica u doticaju s oboljelima od celijakije.




Bolest se može pojaviti u bilo kojoj  životnoj dobi
Celijakija ili glutenska enteropatija je kronična bolest tankog crijeva  koja u genetski predisponiranih osoba nastaje kao posljedica imunološki posredovane reakcije na gluten. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a liječi se strogom i trajnom bezglutenskom prehranom. Neliječena cilijakija predstavlja značajan rizik pojave različitih  komplikacija bolesti, a stopa pobolijevanja i smrtnosti raste s vremenom koje je proteklo od pojave simptoma do postavljanja dijagnoze i  povezana je s nepridržavanjem bezglutenske prehrane, istaknuo je  prim.dr.sc. Oleg Jadrešin.


Čak i mali tragovi glutena u hrani  mogu dovesti do oštećenja crijeva
Za bolesnike s celijakijom bezglutenska prehrana mora biti stroga i  provodi se doživotno jer čak i mali tragovi glutena u hrani mogu dovesti do oštećenja sluznice tankog crijeva i do razvoj komplikacija. Ukoliko  se bolesnik s celijakijom ne pridržava bezglutenske prehrane, ne samo  što simptomi bolesti mogu biti i dalje prisutni, nego postoji i povećani  rizik od razvoja komplikacija koje mogu biti nemaligne i maligne –  prim. dr.sc. Zrinjka Mišak, subspecijalist dječje gastroenterologije i hepatologije Klinike za dječje bolesti Zagreb.