Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

»ČISTOĆA« POČISTILA Grit otpremljen s deponija u Diklu, utvrđeno da je bezopasan

22.05.2020. 14:46


Mještani Dikla mogu odahnuti – brodogradilišni otpad otpremljen je s deponija te se preostali dio iz Obrovca neće više dovoziti.
Ovu vijest jučer nam je potvrdio direktor Čistoće, Dragan Maračić, ističući kako je grit zbrinut po svim pravilima struke od strane tvrtke koje je odabrana kao najbolji ponuđač. Kao što je poznato, zbog otpada iz brodogradilišta već su prosvjedovali mještani Obrovca poručujući da je otpad kancerogen, ali i opasan za okoliš njihova kraja. Zbog mogućeg zagađnja Zrmanje i Parka prirode Velebit tražili su hitno izmještanje ovog otpada, osobito zbog brojnih poljoprivredno-obiteljskih gospodarstava koja proizvode eko hranu.
Nakon njih, zbog grita su prosvjedovali i mještani Dikla čak potpisujući peticiju za njegovo odvoženje iz deponija, smatrajući da će ugroziti njihovo zdravlje. Prosvjed su održali i mještani Obrovca najavljujući nova okupljanja ukoliko se grit ne ukloni iz bivše Tvornice hidrauličnih cilindara na Bravaru.


Dio grita ostao u Obrovcu
Ivan Matić, predsjednik Udruge Eko Zrmanja, koja je već nekoliko puta pozvala institucije da reagiraju u slučaju odlaganja opasnog otpada, ali i da sankcioniraju investitora, kazao nam je:
– Nitko ne uklanja otpad, institucije ne rade svoj posao te je ovo postao još samo jedan primjer nefunkcioniranja sustava, kao i nemara države. Što se tiče Grada Obrovca, oni su samo rekli da se sa time ne slažu i tu je sve stalo, pa od njih i ne očekujemo nikakvu podršku ni pomoć. Inspekcija je donijela zaključak o uklanjanju otpada, ali to nije učinjeno. Već tri mjeseca kontaktiramo i s vlasnikom Grit intera, ali on samo izjavljuje da je sve to dobro. Nas, međutim, ne zanima njegovo mišljenje, već da institucije rade svoj posao i da se sve radi u skladu sa zakonom, što u slučaju Obrovca i Tvornice za preradu grita nije ispoštovano. Primorani smo na novi prosvjed kako bismo opet pokazali da nam je stalo da se taj otpad ukloni jer je prosvjed jedini način na koji možemo pozvati institucije da napokon odrade svoj posao i u Obrovcu, poručio je Matić.
Dio grita odvezen je na deponij Diklo, a dio je još u Zatonu Obrovačkom, no ovaj ostatatak više neće biti dopremljen na deponij Čistoće. Naime, njen direktor Dragan Maračić kazao nam je još jednu važnu vijest, osim ove da je grit već otpremljen iz Dikla – laboratorijska ispitivanja pokazala su da je je riječ o – bezopasnom otpadu.


Obični otpad
– Radi se o običnom proizvodnom otpadu koji smo, na inicijativu Mjesnog odbora Diklo, locirali, izvukli i uskadištili u veliki nepropusni kontejner dok nismo odradili svu potrebnu papirologiju kakvu u ovim slučajevima moramo odraditi, počevši od laboratorijskog izvješća koje je pokazalo da je otpad neopasan. Taj smo posao odradili i od Zavoda za javno zdravstvo dobili laboratorijski nalaz da se ovaj otpad može deponirati na bilo kojem odlagalištu u Hrvatskoj, pojašnjava Maračić, dodajući kako su nakon toga uputili i ponude za njegovo zbrinjavanje svim tvrtkama koje za to imaju dozvolu.
– Našli smo odgovarajuću tvrtku koja je otpad izmjestila sa svom propisanom dokumentacijom, tako da je taj problem konačno riješen, no drago mi je da su i laboratorijski nalazi potvrdili ono što sam govorio od početka, a to je da je ovaj otpad bezopasan, zaključuje direktor Čistoće.
Iako nalazi pokazuju da nije riječ o kancerogenom otpadu, mještane Dikla ova će vijest razveseliti, no preostaje vidjeti što će biti s otpadom koji se još uvijek nalazi u Zatonu Obrovačkom. Mještani Obrovca, pogotovo vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, nadaju se da će i otpad iz kruga bivše tvornice što prije biti uklonjen, pogotovo što su i u Ministarstvu zaštite okoliša obećali zakonitu proceduru kada je u pitanju ovakav otpad.
– Temeljem Zakona o zaštiti okoliša, sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja zaprimljeni tijekom javne rasprave moraju biti razmotreni i od strane Savjetodavnog stručnog povjerenstva i od Ministarstva prije donošenja konačne odluke o prihvatljivosti zahvata za okoliš. S tim u vezi Ministarstvo će razmotriti i pristigle primjedbe Grada Obrovca vezano uz spomenutu studiju o utjecaju na okoliš prije donošenja odluke, navode u Ministarstvu.




U strahu od zagađanja okoliša
Na kraju treba reći kako su i Obrovčani i Dikljani na ovaj su način »pomrsili« račune vlasniku zagrebačke tvrtke Grit Inter koji je u Zatonu Obrovačkom htio otvoriti pogon za preradu brodogradilišnog otpada. Naime, eko udruge smatraju kako je ipak riječ o opasnom otpadu koji bi zagadio rijeku i čitav okoliš njihova kraja koji sve više živi od turizma. Na to je ukazivao i vlasnik OPG-a, Šime Šimurina, koji sve ovo vrijeme zbog grita vodi i pravnu bitku s državom, prozivajući nadležne institucije i ministarstva za
nemar.
– Želimo odgovor na jedno pitanje koje se u cijeloj priči zanemaruje. Koje je to brodogradilište koje je Grit interu dalo ovaj otpad znajući da su prijevoz i odlaganje nezakoniti jer Grit nema dozvolu za preradu otpada? Nitko pametan ovakvu vrstu otpada ne bi prevozio nezakonito, a u ovom su slučaju i predaja otpada, prijevoz i njegovo odlaganje napravljeni potpuno nezakonito. Zašto nadležni ne istraže tko je to učinio, iz kojega je brodogradilišta taj otpad otpremljen nama ovdje u Obrovac da se trujemo, pita se Šimurina.