Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Crvena zavodnica s pokrićem

22.05.2021. 10:17


Plinije Stari, navodi da su je u Rimsko carstvo donijeli, oko 72 PC, iz zone današnje Turske. Nazivali su je »Voćem iz Raja«. Grci su je smatrali »apsolutnim užitkom«, obožavali su je tijekom stoljeća. U nju se zaljubio Kralj Sunce, do te mjere da je dao izgraditi poseban staklenik, tako da u tim divnim plodovima može uživati cijele godine. Japanci su pak doveli obožavanje trešnje i njenog cvijeta, do sasvim novih nivoa. Dan-danas je smatraju svetim plodom koji utječe na fine energije tijela, a predstavlja simbol dobrog odgoja, prikladnog ponašanja, ugodnog karaktera i čistoće. A u Francuskoj je postojao običaj da momak hrabro objesi trešnje na vrata izabranice svog srca pa se to smatralo ljubavnom izjavom. Moram priznati da mi to zvuči dosta lukavo. Jer, naime, koja bi odbila trešnje!!!
Prunus avium, znanstveni naziv, a osim nazivom, današnja znanost se pozabavila i svojstvima trešanja i aktivnim principima u njoj. Pa je potvrđeno ono što je u narodu bilo naslućeno. List, kora, koštica, peteljka i sam plod, sve je puno svega i svačega, naime, odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva. Potiču proizvodnju kolagena – proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Provedeno istraživanje je dokazalo da antocijanini djelotvorno ublažavaju upale mišića te grčeve u listovima nogu. Plodovi trešnje bogati su luteinom, zeaxantinom i beta-karotenom – spojevima koji su poznati »čistači« slobodnih radikala, potvrđenih uzročnika raka. U njima je također obilno prisutan i kvercetin, biljni pigment iz skupine flavonoida. Kvercitin, eto,on je naprimjer Kralj bioflavonida, jedan od najaktivnijih. On blokira nekoliko početnih stadija upala, sprječava grušanje krvi, tj. pojavu ugrušaka. Pa su istraživanja pokazala da je odlična prevencija za srčani udar, a i usporava rast tumora. A taj Kralj kvercitin je samo jedan od spojeva u trešnjama!
Plodovi trešnje ili njihov sok imaju sposobnost smanjiti ili u potpunosti otkloniti bolove te fizičku i mentalnu iscrpljenost. Jedno drugo istraživanje utvrdilo je da su sportaši koji su pili sok od trešanja prije utrke na duge staze imali blaže bolove u mišićima nakon utrke, za razliku od ostalih sudionika. Istraživanje Sveučilišta u Londonu pokazalo je da se ispijanjem soka od trešnje može u roku od 24 sata povratiti čak 90 % snage izgubljene tijekom sportskih aktivnosti ili napornog fizičkog rada.
O peteljkama trešnje ne ovise samo trešnje, nego i svi oni koji imaju problema s upalama bubrega, kamencima, mjehurom -ukratko, čiste cijeli mokraćni sustav. Čaj se priprema od peteljki tako da ih se nasjecka, zalije vrućom vodom,pokrije i ostavi 15-ak minuta… Nakon toga se pijucka cijeli dan.
Nervoza, razdražljivost, glavobolja, nemiran san i slične tegobe mogu se javiti kao posljedica neuravnoteženosti hormona, viška stresa i nezdravih životnih navika. I na to ovaj mljac plod ima svoj odgovor. Melatonin. Ovaj hormon što ga luči epifiza ima umirujuće djelovanje na neurone u mozgu, smiruje živčani sustav, pomaže vam da lakše i mirnije spavate.
Ukoliko je ono što vas je dovelo do živčanosti, na primjer koja kila viška, eto nje gdje i u tome nudi svoju pomoć. Osim vrlo malo kalorija, nudi i jako puno pektina, koji izaziva osjećaj sitosti, a tiamin, riboflavin i vitamin B6 sadržani u trešnjama od vitalnog su značaja za metabolizam.
Ljepota trešnje je zavidna, koža joj je besprijekorna. Zavodljive su do ludila. Dok ih gledam, divim se, no kratko jer, vrlo brzo navalim zagristi i osjetiti taj predivan slatko – kiseli »paketić« sreće. No, onda ona ponudi još ponešto. Da bi i nama koža bila besprijekorna, i da bi obrisala podočnjake s kojima ratujem, jer češće se s Morfeom – bogom sna, posvadim, trešnjine peteljke i sok pohrle u pomoć. U obliku maski i tonika. Zahvaljujući svom sastavu trešnje mogu pomoći u nastojanju da se uspore znakovi starenja kao što su bore, celulit, suhoća kože i kose.
Nenadmašna je za artritis, reumu, giht, sve moguće i nemoguće bolove u kostima, koji su često i posljedica današnjeg nezgodnog načina života. Pa ako već ne možemo promijeniti životne ritmove, možemo uzeti slasnu pauzu, sjesti negdje u miru i s guštom navaliti na trešnje. Brzo, dok ih još ima. I eto njene jedine mane – kratko traje sezona za moje gušte. No, upravo zato je trešnja simbol prolaznosti života – život nije generalna proba, treba ga živjeti punim plućima prilikom svakog udisaja. I živjeti ga u slast!