Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Protupožarna eskadrila spremna za obranu od požara

22.06.2018. 15:52
Protupožarna eskadrila spremna za obranu od požara


U potpunosti spremni piloti Protupožarne eskadrile 93.  zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku ušli su i  u ovu protupožaru sezonu, koja kalendarski započinje 1. lipnja, a završava 30. rujna. Što mogu, znaju i kako to rade, piloti kanadera i airtractora pokazali su jučer na području Novigradskog mora gdje su izveli  trenažne letove s prikazom uzimanja i ispuštanje vode. More je bilo  mirno, površina poput stakla. Idealni vremenski uvjeti ocijenio bi svaki  laik, no ne i piloti zračnih protupožarnih snaga.  
– Kad je mirno, bonacasto more, kako bi mi rekli „glasses“ uvjeta, u  principu se slijeće po instrumentima gdje kopilot očitava visinu aviona  od vode, a kapetan gleda instrumente. Jednako je teško letjeti, odnosno  slijetati i uzimati vodu po ovako mirnim uvjetima, kao i po ekstremnom  vjetru. Ono između je taman, kaže bojnik Tomislav Vacinovski, zapovjednik Protupožarne eskadrile dodajući kako je kalendarski prvi dan ljeta  za pilote kanadera i airtractora kraj jednog ciklusa i početak drugog. Bojnik Vacinovski prisjetio se lanjske sezone, koja je po mnogočemu bila  ekstremna.


Početak ciklusa
– Prošle godine smo imali 2500 sati letenja na gašenju požara i 550 angažiranja. Svi se nadamo da će ove godine toga biti manje. Međutim, mi  smo spremni za isto to, a ja se nadam i više od toga.  Djelatnici Protupožarne eskadrile dat će sve od sebe da obrane Republiku Hrvatsku od  požara i na taj način daju svoj doprinos da turistička sezona prođe sigurnije, kaže Vacinovski osvrćući se i na utreniranost posada, stupanj spreme polaznika i zrakoplovnih tehničara, kao najvažnije karike u lancu. Ističe kako su sve posade utrenirane za sve uvjete leta, a polaznici obuka  na stupnju spremnosti za izlazak na požarišta.
 – Sa svojim nastavnicima oni čekaju nastavak obuke na gašenju  požara, a zrakoplovni teničari su mentorirani tijekom cijele godine. Na  taj način pokušavamo podići broj izvršitelja i u budućnosti osigurati dovoljan broj ljudi, koji će onda osigurati dovoljan broj posada za avion,  kao i zrakoplovnih tehničara koji će opsluživati te zrakoplove. Zrakoplovni tehničari tijekom cijele godine radom, trudom, zalaganjem i profesionalnošću osiguravaju dovoljan broj ispravnih zrakoplova da bi se  mogli izvršavati svi zadaci na gašenju, kaže zapovjednik Protupožarne  eskadrile.


Brza reakcija
U trenažnoj vježbi jučer je sudjelovao i satnik Goran Valečić koji je sa  svojim kolegama uspješno odradio prošlogodišnju sezonu. Valečić ističe  kako je riječ o specifičnom vidu letenja, budući da svaki izlazak na  požarište donosi određene nepoznanice, od meteoroloških uvjeta pa do  stanja vodene površine.
– To nisu nikakve situacije za koje mi nismo obučeni. Zato je to letenje  zanimljivo jer nije uvijek isto. Prilagodljivi smo. Kada dođemo na teren,  procjenjujemo situaciju i onda djelujemo, kaže satnik Valečić.
Da je Hrvatska vojska spremno ušla u pripremu i provedbu ove protupožarne sezone potvrđuju i tri ovogodišnja slučaja kada su u gašenju velikih požara bile angažirane oružane snage.
Brigadir Darko Krajačić kaže kako su ti požari ugašeni zahvaljujući vrlo brzoj reakciji zračnih snaga.
– Ispred nas su mjeseci srpanj i kolovoz kada se očekuje najveći napor i  angažman oružanih snaga, međutim zajedno sa svim elementima sustava domovinske sigurnosti, uspješno ćemo provesti sva protupožarna  djelovanja i zaštitu Republike Hrvatske, zaključio je Krajačić.




Osigurane brojne ljudske snage,  zrakoplovi, helikopteri i brodice
  Na službenoj stranici MORH-a  u planu za protupožarnu sezonu 2018. stoji podatak da je osigurano osam PP vodova odnosno 200 pripadnika spremnih za brzu intervenciju, ali i 100 dodatnih pripadnika za ojačanje snaga. Po dva tima razmještena su na četiri lokacije i to: Knin, Benkovac, Sinj i Divulje. Zračne snage Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a sudjelovat će u gašenju požara iz zraka sa  šest zrakoplova tipa Canadair CL 415, šest izviđačko-navalnih zrakoplova Air Tractor AT-802A/F i dva transportna helikoptera. Također, osigurane su i mornaričke  snage sastava koje na raspolaganju imaju jedan desantni brod minopolagač (DBM),  jedan desantni jurišni brod (DJB), dvije gumene brodice (GB LEADER 599), dok dodatne snage po posebnoj zapovijedi imaju sustav bespilotnih letjelica – izvidnički tim  za rano otkrivanje požara i nadzor požarišta.
FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU