Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Direktor Čistoće pozvan na raport kod gradonačelnika

22.06.2019. 13:35
Direktor Čistoće pozvan na raport kod gradonačelnika


Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, izjavio je kako je nazvao direktora Čistoće, Dragu Maračića, čim je čuo da je grit iz Obrovca premješten na deponij u Diklo. Povodom slučaja dopreme brodogradilišnog otpada, protiv kojega su ustali i Obrovčani, Dukić je jasno naveo što je naložio direktoru Čistoće: »Rekao sam mu da se kazne svi koji su uključeni u to. Želim da više ne dolazi do takvih ekscesa, svi znamo koliko su mještani Dikla i okolnih predjela alergični na svaki takav postupak. Onaj koji je zakopao grit, nek ga vrati vlasniku«, poručio je gradonačelnik.
Naime, na dopremu grita u Diklo na sjednici Gradskog vijeća upozorio je HDZ-ov vijećnik Bruno Milin, tražeći da se ovaj opasni otpad hitno ukloni.
Kukavičje jaje i građanski neposluh
– Nakon silnih napora za rješenje mulja i ostalog, 17. svibnja u 11:52 sati dogodio nam se uljez i donio nam kukavičje jaje pa napustio mjesto zločina. Tražimo da tvrtka Čistoća iz stupnja zaljuljanosti pređe u stupanj sigurnosti. Oni tvrde da je grit odložen po zakonu, a stav je građana da ga uklone i vrate tamo odakle je došao, inače će poduzeti zakonske mjere građanskog neposluha – poručio je Milin.
S obzirom da je gradonačelnik zbog ovog slučaja direktoru Čistoće naložio da se kazne odgovorni, četiri dana nakon sjednice Gradskog vijeća nazvali smo Maračića provjeravajući jesu li doista utvrdili tko su odgovorne sobe za odlaganje grita u Diklu te hoće li one biti sankcionirane. Maračić, pak, kaže kako su proveli istragu, ali o krivcima još ne želi govoriti.
Pozvan sam kod gradonačelnika – kratko nam je jučer kazao Maračić, a na pitanje o sankcijama tek odgovorio kako će se više znati idućeg tjedna.
No, gradski vijećnik Bruno Milin, kaže nam kako ni Dikljani neće odustati od odvoza otpada iz Dikla.
– Nema šanse da ćemo dozvoliti da nam ovaj otpad ostane na deponiju, pogotovo što i zakon govori da ovdje nije ni smio biti dopremljen nego po točno propisanoj proceduri. A vidimo da to nije učinjeno. I u ugovoru sa Sirovinom jasno stoji da se na deponij u Diklu ne može dopremati otpad nastao na području županije, već samo onaj s područja grada. A grit je dovezen iz Zatona Obrovačkog, prema tome zakon je ovdje jasan i on kaže da su u ovom slučaju već prekršili prvi članak zakona, a šesti članak kaže kako s njima, prekrši li se prvi, treba raskinuti ugovor. To je i učinjeno, pa sada čekamo da nam ovaj otpad konačno i odvezu iz Dikla – ističe Milin.
Ekologija i turizam ne idu ruku pod ruku s gritom
Podsjetimo, riječ je o otpadu zbog kojega su mještani Zatona Obrovačkog i okolnih sela čak održali prosvjed poručujući kako brodogradilišni grit ne žele u svojemu kraju jer će im uništiti okoliš, pogotovo zagaditi Zrmanju. Velik broj mještana ovdje živi od poljoprivrede, posljednjih godina i od turizma, a eko proizvodi i čist okoliš ne idu ruku pod ruku s gritom.
I vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva obrovačkog kraja, Šime Šimurina, stoga je uputio zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, upozoravajući ih kako otpad na Bravaru do danas nije uklonjen, zbog čega »prenosi zabrinutost građana ovog kraja za njihovo zdravlje«.
– Ispred inicijative građana grada Obrovca, Zatona Obrovačkog, Jasenica, Maslenice, Rovanjske, Bilišana, Zelengrada, Kruševa, Ribnice, Karina Gornjeg, Karina Donjeg, Pridrage, Paljuva, Novigrada, Podgradine, Posedarja, Ždrila, a vezano za izvršen inspekcijski nadzor 8. siječnja 2019. godine od strane Inspekcije zaštite okoliša, imamo nekoliko pitanja: naime, ni danas, 5. 04. 2019. godine, otpad s lokacije THC d.o.o., kč.br. 121/266 k.o. Zaton Obrovački nije uklonjen. Koji je to datum do kojeg se otklanjanje mora izvršiti? Tko je odgovoran za odlaganje? Tko će izvršiti transport te gdje će taj otpad biti odložen?! Da li je u inspekcijskom nadzoru izvršeno uzorkovanje, a ako da, da li je uzorkovano po pravilima struke s obzirom da je otpad odložen u vrećama, cca 2000 vreća x 1,5 tona? Svaka vreća bi trebala imati zaseban uzorak – poručuje Šimurina Ministarstvu.