Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kroz pješačke staze do istinskog doživljaja Ninske rivijere

22.06.2021. 09:53


Pet turističkih zajednica s područja Nin rivijere, zajednički je krenulo u projekt koji će značajno doprinijeti kvaliteti ponude i prepoznatljivosti ove raznolike i iznimno sadržajne mikroregije. Turističke zajednice s područja grada Nina (Nin i Zaton), te općina Vir, Privlaka i Vrsi, odlučile su na svom osebujnom prostoru izraditi mrežu pješačkih staza, koje će posjetiteljima ne samo nuditi mogućnost hodanja, već i upoznavanja sa atrakcijama ovog kraja burne i bogate povijesti te iznimnih prirodnih ljepota.
Direktorica Turističke zajednice grada Nina, ujedno i koordinatorica Nin rivijere dr. sc. Marija Dejanović pozdravlja ovaj projekt, te ističe: "Nin je još od 2010. nositelj oznake EDEN – Europske destinacije izvrsnosti što je europski projekt i temelj održivog turizma i očuvanja prirode. Isto tako, ninske drvene pješačke staze kroz lagunu već su poznati simbol ove romantične destinacije gdje se posebna briga vodi i o predjelima močvarnih staništa zbog velikog broja ptica koje ovdje borave cjelogodišnje, u preletu ili na gnježđenju. Upravo su tako konstruirane šetnice, pa i nove koje će se kreirati kroz poljske puteve, primjer i inspiracija kako se s osmišljenim projektom pješačkih staza, njihovom kvalitetnom interpretacijom i komunikacijom prema posjetiteljima, možemo zajednički predstaviti, ali i zaštititi cijelo područje Nin rivijere, jednog od značajnih bisera Zadarske županije".


Hodočasničke ture
Nema neposrednijeg doživljaja i boljeg upoznavanja nekog kraja od pješačenja. Hodajući, malo vam što može promaknuti, a puno toga možete vidjeti, čuti i osjetiti. Hodočasničke ture i pješački turistički aranžmani često samozatajno ostaju po strani, izgurani od razvikanijih, mondenih atrakcija kojima se često promoviraju destinacije. No pješačke staze itekako imaju svoju vrijednost i svoju vjernu publiku, koja je, baš kao i one, često samozatajna, ali zato kvalitetna i postojana.
"Kroz mrežu pješačkih staza posjetitelji će upoznati prirodnu raznolikost kojom su Vrsi obdarene, od naših brojnih stjenovitih uvala od kojih je najpoznatija vrška "ljepotica" Duboka Draga do onih pješčanih koje se stapaju sa zelenilom borove šume, povijesnu baštinu, ali i način života lokalnog stanovništva. Svaka staza će imati svoju priču o ovoj atraktivnoj destinaciji i zato se izrazito veselim početku ovoga zajedničkog projekta koji će kao novi rekreativni sadržaj obogatiti turističku ponudu Vrsi i susjednih nam mjesta", navela je Rafaela Maraš direktorica Turističke zajednice općine Vrsi.
Udružene u ovom dugoročnom projektu, turističke zajednice Nin rivijere uvjerene su kako će mreža pješačkih staza biti novi kvalitetan sadržaj u turističkoj ponudi ove destinacije smještene na jednom naseljenom otoku, dva velika poluotoka koja dijeli pješčani zaljev. Mikrolokalitet čije obale oplakuje more na jugu Zadarskog kanala, Virsko More, Ninski zaljev i Ljubački zaljev po svom položaju je završetak ili početak Ravnih kotara, ovisno s koje strane svijeta se promatra. Krije nepregledne pješčane obale, čija je površina najveća u Hrvatskoj, plodna polja na istoku i krševiti teren na krajnjem sjeveru Nin rivijere.


Osmišljavanje mreže
Ivan Miljković, direktor Turističke zajednice mjesta Zaton je rekao: "Jako sam zadovoljan što smo u suradnji sa susjednim Turističkim zajednicama postigli dogovor o kreiranju pješačkih staza na našem području koji tu ima veliki potencijal. Imamo puno upita za ovu vrstu rekreacije gdje se gosti istodobno upoznaju s prirodnim i kulturnim ljepotama našeg kraja. U Zatonu se može proći kroz sve vrste plaže a isto tako uz more imamo i prekrasne dvije šetnice. Ovim putem ćemo također moći kvalitetno prezentirati naše kulturne znamenitosti i netaknutu prirodu."
Upravo će osmišljavanje mreže pješačkih staza, izdvajanje znamenitosti i najznačajnijih fenomena te njihova interpretacija biti osnovni zadatak tima obrta za interpretaciju baštine "Bora Fora" iz Zagreba, koji je angažiran na ovom projektu. Vlasnica Vida Ungar, interpretacijski je vodič i član međunarodne organizacije Interpret Europe, za koju je i koordinator odjela interpretacije prirodne baštine. "Posebno mi je zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu, jer sam za ovaj kraj vezana od ranog djetinjstva. Mnoga nezaboravna ljeta provela sam u nevelikoj vikendici moje bake u Zukvama, u neposrednoj blizini crkvice sv. Jakova. Sa svojim kreativnim timom već smo se djelomično upoznali s terenom, prošli smo i pregledali većinu postojećih staza i oduševili se viđenim. Trenutno nastojimo prikupiti što više informacija o najvažnijim znamenitostima i potrebama koje naručitelji projekta, nositelji i stratezi turističke ponude žele istaknuti i obraditi u sklopu buduće mreže pješačkih staza."




Dugoročni projekt
"Cilj nam je kroz ovaj projekt upoznati goste sa prirodnim i kulturnim ljepotama Privlake. Šetnjom po uređenoj šetnici moći će se susresti sa zanimljmivim lokacijama u mjestu poput Rta Artić i uživati u prekrasnim zalascima sunca. Osim šetnice cilj nam je provesti goste i kroz urabaniji dio mjesta, a nakon toga i upoznati divlju prirodu šetnjom po poljskim putevima", rekla je Iva Zorić Sarađen direktorica Turističke zajednice Općine Privlaka.
Radi se o dugoročnom projektu koji se sastoji od više faza, a podrazumijeva i uključivanje mnogih drugih dionika, višegodišnji rad, suradnju i koordinaciju.
Srđan Liverić, direktor Turističke zajednice općine Vir je rekao: "Naše goste ćemo putem ovog projekta upoznati sa skrivenim ljepotama Vira, a i onim već poznatim atrakcijama poput vidikovca Bandira ujedno i najvišu točku u čitavoj Nin rivijeri, te je dobro istaknuti i puteve koji vode kroz borovu šumu do mletačke utvrde Kaštelina."
Krajnji je cilj i vizija projekta kvalitetna mreža uređenih i označenih pješačkih staza, koje će uz razne sadržaje na stazama, kao i izvan njih (interpretacijske table, interaktivni sadržaji, primjerena signalizacija, osmišljeni vizualni identitet, kvalitetni dodatni materijali i sadržaji poput brošura, aplikacija, karata, e-podrške, organiziranih događanja, itd…) na primjeren način prezentirati i promovirati Ninsku rivijeru kao kvalitetnu i zanimljivu turističku destinaciju.
Na zajedničkim sastancima koji oko ovog projekta traju već više mjeseci dionici iz turističkih zajednica Nin rivijere donijeli su zajednički stav da će se u realizaciji koristiti standardi koje je donijela Turistička zajednica Zadarske županije.


Ana GLAVAN