Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Njegova Svetost Franjo, od srca udijelio apostolski blagoslov povodom 50. godišnjice braka

22.06.2021. 10:20


Za sva odricanja i ljubav koju imaju jedno za drugoga Andrija i Stoja Lenkić iz Bibinja proslavili su 50 godina braka. Danas je to vrlo rijetko.
– Svoj životni zavjet na »ljubav i poštovanje sve dok nas smrt ne rastavi«, izrekli smo 20. lipnja 1971. ispred don Jose i kumova Stjepana Smrekara i Mile Rončevića u crkvi sv. Kate na zemuničkoj Gradini, kazala je Stoja rođena Čanković u Zemuniku, vitalna 70-godišnja umirovljenica koja je sedam godina radila u Adriji, a već 50 godina drži tri kantuna obiteljske kuće.
Cijeli svoj život Stoja i Andrija podredili su svojoj obitelji, stvarali kako bi njihovoj djeci bilo bolje. U nadasve skladnom braku satkanom na kršćanskim temeljima imaju troje djece: sina svećenika Josipa, generalnog vikara i kancelara Zadarske nadbiskupije te upravitelja Šimunova svetišta u Zadru, kćer Danijelu udanu za Željka Šindiju i sina Šimu čija je supruga Ana, rođena Gospić u Pridragi.


Obitelj i kršćanska vjera
– Danijela i Šime su nam podarili četiri unuka: Patriciju, Roka, Pavla i Josipa, ponosno će slavljenik, 71-godišnji Andrija Lenkić je legendarni bibinjski nogometaš i ribar koji je 32 godine radio u Mljekari i 10 godina kao privatni prijevoznik.
– Obitelj i naša kršćanska vjera su najvažnije u našem zajedničkom životu i bez toga nema ničega, ističe vitalni Andrija.
Bilo je teških trenutaka, kaže, ali ljubav, razumijevanje i vjernost nadvladali su sve.
– Usprkos krizama, životnim poteškoćama i križevima, brak i bračno zajedništvo su čvrsti temelji na kojima se gradi obitelj i društvo, oni su garancija budućnosti, tvrdi dida Andrija.


Misno slavlje predvodio sin Josip
Nadajući se da će neprestano rasti u vjeri i ljubavi i uvijek svjedočiti uzornom kršćanskom životu iz Vatikana im je od Svetog otaca Pape Franje stigao apostolski blagoslov koji im je pročitan i zajedno s njegovom slikom i pečatom s puno emocija uručen u nedjelju na misnom slavlju u crkvi Velike Gospe.
I zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić čestitao je slavljenicima zlatni, obiteljski jubilej koji im je zajedno uokvirenim križem od čipke također uručen na euharistijskom slavlju kojeg je u zajedništvu sa župnikom don Zdenkom Milićem i subratom svećenikom vlč. Vjekoslavom Jakopovićem, župnikom zagrebačkih Dugava, predvodio njihov sin mons. Josip Lenkić.




Primjer mladim bračnim parovima
– Supružnici Lenkić su primjer ljudima u braku, posebno mladim bračnim parovima i mladima koji još nisu zasnovali obitelj, kazao je don Zdenko ne krijući radost zbog ovog velikog događaja za Crkvu, obitelj Lenkić, Bibinje i hrvatski narod.
Svećenike je posluživao bogoslov Frane Šindija, dok je svečanom euharistijskom slavlju doprinio Zbor mladih »Magnificat« pod ravnanjem prof. Ivice Kera.
Slavlje je nastavljeno na ljetnoj terasi bibinjskog kultnog restorana Goran gdje su za veseli štimung brinuli mužikaši Ivan i David. Slavljenici su dobili brdo poklona od kojih izvajamo domaćeg, živog kozlića iz Medviđe kojeg im je poklonio zadarski bračni par Sanja i Stipe Lulić, bivši nogometaš Zadra i Bibinja.


Apostolski blagoslov njegove svetosti Franje
Njegova Svetost Franjo od srca udjeljuje apostolski blagoslov Andriji i Stoji Lenkić prigodom 50 godišnjice braka.
I dok ga proširuje na njegovu obitelj, rodbinu, prijatelje i sve koji su uz njih u ovom radosnom događaju, zaziva na njih izljev posebni Božjih milosti i majčinski zagovor Blažene Djevice Marije kako bi uvijek sve više uživali radost uzajamne ljubavi i neprekidno davali svjedočanstvo bračnog života kršćanski nadahnutog.
Vatikan, 19. svibnja 2021.


Čestitka nadbiskupa zadarskog
Poštovana Stojo i Andrija, vi ste se prije 50 godina vjenčali, pa u okruženju svoje obitelji slavite zlatni jubilej vašeg bračnog života. Od srca vam čestitam i pozdravljam. Isus je svojim rođenjem u Betlehemu blagoslovio ljudske obitelji i učinio ih privilegirenim mjesto gdje se »raste u milosti i mudrosti Božjoj« (Lk 2, 40). Veliki dio svog života proveo je u nazaretskoj skrovitosti uz Mariju i Josipa.
Crkva je, stoga, oduvijek smatrala bitnom zadaćom svoga poslanja pomagati obiteljima da budu prema Božjoj zamisli ognjište života, rasadište vjere i kolijevka ljudskih i društvenih vrlina. I radovala se kad vidi da obitelji uče svoju djecu i mlade raditi, moliti i voljeti svoj dom, Crkvu i domovinu, te tako stvarati oazu zdravog domaćeg okruženja.
Dok vam, poštovana Stojo i Andrija, od srca čestitam obiteljski jubilej, posebice zahvaljujem za vjerničko svjedočanstvo. Neka vas Gospodin blagoslovi i čuva. Uz pozdrav i svako dobro od Gospodina, mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski.