Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vratio se Boris Benedik, stižu još dva pojačanja

22.06.2021. 07:28


Zamislite da u Košarkaški klub Zadar dođe Stephen Curry ili LeBron James – kaže Josip Kartelo, predsjednik Kuglačkog klub Zadar najavljujući prvo pojačanje za sljedeću sezonu.
– Dogovorili smo povratak Borisa Benedika koji će nakon deset godina ponovno biti naš član. Riječ je o jednom od pet najboljih igrača na svijetu.
Slovenac je za Zadar prethodno nastupao u dva navrata, posljednji put u sezoni 2010./11. Bile su to zlatne godine kluba iz Mocira koji je odlično gurao u domaćim i međunarodnim natjecanjima.
– Vraćamo se na pobjedničke staze i Benedik neće biti jedino pojačanje. Blizu smo dogovora s još jednim igračem iz inozemstva te s jednim vrhunskim hrvatskim kuglačem. S tom trojicom, uz naše Luku Ukalovića, Marija Baljaka, Stanka Čotu, Ivicu Perića i ostale idemo na prvo mjesto.


Godine bez trofeja
Zadar je s devet titula prvaka i dalje najtrofejniji hrvatski klub. No, zadnje desetljeće, a posebno unatrag pet-šest godina nekad moćna družina spustila se u prvoligaški prosjek. Kriza je bila na vrhuncu 2016. kada je klub ispao u Prvu B ligu u kojoj je bio dvije sezone.
– Posljednji put smo bili prvaci 2011., i to s Benedikom u momčadi, a 2014. smo osvojili Kup. Nakon toga nismo bili ni blizu tim dosezima. Financijska podrška lokalne zajednice je svake godine bila sve manja, pa tako danas od Grada Zadra dobivamo 40 tisuća kuna. Sponzori više nisu mogli ponijeti teret momčadi koja bi bila na vrhunskoj razini i zato smo se našli tu gdje smo zadnjih godina. Sada se situacija promijenila i bit će to opet onaj stari Zadar.
Kartelo je predsjednik kluba od 2018. godine.
– Kada sam preuzeo tu dužnost imao sam tešku zdravstvenu situaciju u obitelji i nisam se potpuno mogao posvetiti onome što sam planirao sa Zadrom. Radio sam koliko sam mogao, ali moj plan nikada nije bio da se Zadar bori za ostanak uz Prvoj ligi ili da samo bude prosjek, kao što je to bio slučaj ove sezone. Ovaj klub može puno više od toga. Imam svoju tvrtku koja je sponzor kluba, a poslovnim vezama, odnosno poznanstvima i prijateljstvima došao sam do drugih ljudi koji će nam također financijski pomoći. Dovoljno je reći da je jedan od njih spreman sam financirati jednog od trojice igrača na koje računamo sljedeće sezone.


Ulaganje iz ljubavi
Kvaliteta traži ulaganja, a za očekivati je da oni koji daju novac u tome vide i neku korist.
– Ne radi se o tome da sponzori traže nešto zauzvrat jer nas vodi čista ljubavi prema kuglanju. Što posebno znači nekom da mu ime tvrtke bude na dresu kluba ili na paonu u kuglani? Realno, to nije nešto što može pomoći u nečijem poslovanju, ali može čovjeka ispuniti zadovoljstvom da ulaže nova u ono do čega mu je stalo. Ja sam također kuglač, igrao sam u Njemačkoj gdje sam se radio, a nastupao sam i za Zadar. Oni koju ulažu u klub također vole kuglanje i zajednička nam je želja da Mocire ponovno postanu ono što su bile prije 15 ili 20 godina.
Neće to biti laka zadaća jer kvalitetu imaju i ostali prvoligaši, posebno Mertojak i Zaprešić, koji su nakon stagniranja Zadra preuzeli primat.
– Baš zato ćemo i dovesti najbolja pojačanja jer jedino tako možemo biti konkurentni za prvo mjesto. I još nešto, Benedik i ostala pojačanja neće biti samo projekt za jednu sezonu i onda za godinu-dvije povratak na staro. Idemo prema tome da klub dugoročno ponovno bude vrh hrvatskog kuglanja – zaključio je Kartelo i dodao kako u radu kluba, osim u igračima, najveću podršku ima u tajniku fra Jurici Galiću te u Slobodanu Erslanu i Marinu Coliću, svojim najbližim suradnicima.




Liburnija
U Zadarskoj županiji su četiri kluba koji imaju seniorski sastav. Osim Zadar to su Liburnija i Poličnik, koji su u Drugoj ligi jug (treći rang) te igračice Donata koje su već dugo članice Druge lige zapad.
– Liburnija je prije dvije godine igrala u Prvoj B ligi, ali je nažalost ispala nakon jedne sezone. Želimo taj klub vratiti u Prvu B ligu gdje bi onda mogli nastupati i neki naši igrači koji trenutačno nemaju mjesta u našoj momčadi.


Malo mladih kuglača
Zadar je svojevremeno doveo mladog Splićanima Hrvoja Marinovića, koji je danas najbolji igrač prvaka Mertojaka iz Splita. Dolazilo je u Zadar još mladih, odnosno u tom trenutku neafirmiranih kuglača i može se reći da su u klub imali »nos« za osvježenje prvog sastava. Danas su članovi kluba trojica juniora, Borna Bakran, Andrija Božićević i Matija Cindrić.
– Nijedan od njih trojice nije Zadranin i ne živi ovdje, ali nastupa za nas i daju veliki doprinos te na njima gradimo dugoročne planove. Nažalost, nemamo mladih igrača iz Zadra i to je veliki problem koji želimo riješiti angažiranjem trenera. To bi bio Marin Colić, koji je i inače vrlo aktivan u radu kluba. Želimo otvoriti kuglanu djeci školske dobi koja bi možda i u sklopu tjelesnog odgoja pokušala kuglati. Ako im se svidi počeli bi trenirati kod nas, što bi bio veliki zamašnjak razvoju kluba. Ovako, da netko od njih i hoće kuglati, mi kao klub mu još nismo osigurali prave uvjete i to se što prije mora promijeniti.


Generalni tajnik NBC-a
Zadar je 2008. godine ugostio Svjetsko kadetsko i juniorsko prvenstvo u kuglanju za mlađe kategorije, koje je održano na montažnim stazama u dvorani Mocire. Nakon što je prošli vikend imenovan generalnim tajnikom NBC-a i WNBC-a, krovnih svjetskih kuglačkih federacija, Kartelo ima i velike planove na međunarodnom području.
– Zoran Jagić iz Varaždina je izabran za sportskog direktora ove dvije organizacije, a ja sam prvi generalni tajnik koji nije Nijemac. To dovoljno govori o tome o kakvom je priznanju riječ. Ova dužnosti će nam sigurno pomoći u nastojanjima da u Zadar dovedemo Svjetsko prvenstvo. To je velika prilika za promociju kuglanja i svega što ona nosi.
Jasno je da se takav događaj ne može održati na kuglani u Mocirama, koja ima samao četiri staze.
– Veliki kuglački događaji se uvijek organiziraju u novom objektu. Primjerice, u Zadru se može iznajmiti dvorana Krešimira Ćosića u koju bi se postavilo osam staza i eto nam jednom velikog događaja.