Petnaestogodišnji programer i njegove kolege osmislili mobilnu aplikaciju otoka Ugljana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
NOVE IDEJE
Općina Preko i općinski TZ jučer su predstavili mobilnu aplikaciju »Avantura otok Ugljan« i kulturno - povijesne staze Lukoran, iza koje stoje 15-godišnji programer, Prečanin Jakov Kačan i njegove starije kolege
Marin GOSPIĆ
Jakov Kačan jedan je od autora aplikacije »Avantura otok Ugljan«

Prečanin Jakov Kačan, 15–godišnji programer, koji sa starijim kolegama stoji iza aplikacije »Avantura otok Ugljan«, predstavio nam je najnoviju aplikaciju koja korisnicima pruža jednostavan i nadasve točan i informativan pregled hiking, trekking i MTB staza na otoku Ugljanu. Kačan je učenik Gimnazije Franje Petrića i budući svjetski poznati računalni programer, koji svoju budućnost vidi u Nizozemskoj,

Mlade snage otoka Ugljana

Aplikacija je dizajnirana na način da se sve informacije o stazama i lokacijama na otoku mogu promijeniti u realnom vremenu bez velikih razmaka.

- Aplikacija sadrži informacije o prirodnim, kulturnim i povijesnim znamenitostima otoka, kao i interaktivan prikaz ruta i lokacija. Njena glavna funkcija je prikaz bike i hike ruta na otoku, koje su kategorizirane po težini, pristupačnosti i duljini. Drugi dio aplikacije su same kulturno – povijesne i prirodne točke diljem otoka, koje su kategorizirane kao odmorišta, vrhovi, znamenitosti, plaže i povijesna baština. Od ostalih značajki same aplikacije valja istaknuti kako sadrži redove javnog prijevoza, brojeve žurnih službi, popis ureda TZ–a na otoku i druge korisne informacije koje mogu koristiti korisnicima na otoku, kazao je Kačan i dodao kako će u doglednom vremenu uslijediti i unaprjeđenja aplikacije, koje će ići u smjeru interaktivnog povezivanja zanimljivih ruta i lokacija diljem otoka.

- Želimo napraviti korisničke račune i uvesti mogućnost ostavljanja korisničkih dojmova o pojedinoj lokaciji na otoku, kao i povezati komunikaciju korisnika na terenu i djelatnika lokalnih TZ–a, kazao je Kačan, kojeg smo kratko upitali kada se počeo baviti programiranjem, te vidi li se u toj struci i u budućnosti.

- Moj je otac u istoj branši te me dosta inspirira u mom radu. Naročito mi je zanimljivo promišljati svoje ideje i načine njihove realizacije. U budućnosti se želim baviti programiranjem te već sada radim na praktičnim primjerima, kao što je ovaj. Inače u slobodno vrijeme programiram računalne igrice, a često i pomažem u obiteljskoj tvrtki. Ovo mi je zapravo prvi projekt ovakve vrste i prilika da svojim znanjem doprinesem unaprjeđenju svoje lokalne zajednice, dodao je Kačan.

Porast kvalitete i broja posjetitelja

A da je domaću pamet najbolje angažirati kada stranim posjetiteljima treba predstaviti prirodne i kulturne ljepote našega kraja znaju i Jure Brižić, načelnik Općine Preko i Ivan Košta, direktor TZ-a općine Preko, koji su s partnerima dugi niz godina radili na projektu »Zajedno za čišći otok Ugljan«.

- Nakon otvorenja luksuznog hotela »Dunatovi dvori« za općinu Preko počeo je novi turistički život. Otvaranjem novih hotelskih kapaciteta, koji su nam nasušno potrebni, podižemo kvalitetu naše turističke ponude, a u taj se napredak ubraja i razvoj aplikacije »Avantura otok Ugljan«, kao i otvorenje novi kulturno – povijesne staze na Lukoranu, kazao je Brižić i naglasio kako je jednako važan i turistički projekt Mačjak Šumljak, koji je trenutačno pred izdavanjem građevinske dozvole.

- Razvoj turističkog naselja »Ljoka resort« također će doprinijeti podizanju kvalitete naše turističke ponude. I aktualne nam statistike idu na ruku, te naša TZ bilježi veliki porast u broju dolazaka i noćenja. Otoci Ugljan i Pašman, koji su povezani mostom, postaju sve prepoznatljivima destinacija, na što smo ponosni, kazao je Brižić i naglasio kako su prije dva mjeseca u jedno spojene TZ mjesta Ugljan i općine Preko, na što se čeka službeno odobrenje nadležnog ministarstva, dok je direktor lokalnog TZ – a Ivan Košta istaknuo kako je razvoj aplikacije sufinanciran kroz projekt »Zajedno za čišći otok Ugljan«.

Daljnja ulaganja

- Prošle smo godine u sklopu ovog projekta realizirali niz aktivnosti ekološkog i edukativnog karaktera. Osim aplikacijom »Avantura otok Ugljan« ponosimo se i skorim početkom istraživanja i stručnog interpretiranja ronilačkih lokacija na sjeverozapadnom dijelu općine. Drugi proizvod kojeg predstavljamo također je nastao u suradnji s domaćim snagama, tj. povjesničarkom i arheologinjom porijeklom iz Lukorana Martinom Dubolnić Glavan, koja također smatra kako budućnost turizma ovisi o zaštiti kulturno – prirodnih krajobraza i njihovoj kvalitetnoj interpretaciji, kazao je Košta, dok je nas Dubolnić Glavan upoznala s posebnostima kulturno - povijesne staze Lukoran, koja povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti koja su prezentirana interpretacijskim tablama.

- Pješačka staza duga oko 1,5 km povezuje naselja Mali i Veli Lukoran. Staza započinje kod ljetnikovca De Ponte u centru Maloga Lukorana i pruža se prema seoskoj Vrulji odakle nastavlja trasom staroga javnoga puta Strada publica u smjeru brda Trpinjin. Na vrhu brda Trpinjin može se razgledati kulturno - povijesna cjelina Trpinjin s ostatcima tradicionalne suhozidne arhitekture, kao reprezentativni primjer krajolika suhozida, istaknula je Dubolnić Glavan i dodala kako je brdo Šćah najviši vrh otoka Ugljana.

- S njega se pruža jedan od najljepših pogleda na čitavom zadarskom arhipelagu, s jedne strane prema Zadru i Velebitu, a s druge strane prema Kornatima i ostalim otocima arhipelaga. Na vršnom dijelu nalaze se ostatci bedema liburnske gradine iz željeznog doba, a na samom vrhu su ruševine osmatračnice iz rimskog doba. Vrh je označen križem te natpisom vrha s planinarskim pečatom, zaključila je Dubolnić Glavan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)