Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poluotok pod opsadom turista

Autor: Julijana Bačić

21.07.2008. 22:00
Poluotok pod opsadom turista

Foto: Zvonko KUCELIN



Šetajući se Kalelargom, na svakom se koraku moglo čuti “gunđanje” Zadrana na nesnosnu gužvu, a nisu izostali ni prigovori da je pronalazak parkirališnog mjesta gotovo “nemoguća misija”. No, gužve u centru grada, izgleda, puno su više smetale domaćem stanovništvu nego turistima koji su loše vrijeme iskoristili za razgledanje znamenitosti
Još je jedno prijepodne u Zadru mnogim građanima, kao i turistima kojih je u gradu sve više, prošlo u potrazi za parkirališnim mjestom ili u pokušajima probijanja kroz prometnu gužvu. Dodatni razlog jutrošnje opsade Poluotoka bilo je oblačno vrijeme. Gužve je bilo i u gradu, posebno na Kalelargi, Narodnom trgu i oko crkve Sv. Šime u koju turisti ulaze i izlaze u grupama gotovo bez prestanka.
Kako turisti vole polako, pomno razgledati grad, nije neuobičajeno da grupe turista iz raznih dijelova svijeta gotovo zablokiraju središnju gradsku ulicu te je tako potrebno puno više vremena nego inače za probijanje kroz grad.
Prijepodne su mnog turisti, zbog nešto lošijeg vremena, iskoristili upravo za razgledanje zadarske povijesne jezgre. Najveća je tako gužva bila na Narodnom trgu gdje smo zatekli simpatičnog Michella iz Italije koji nam je otkrio kako u Zadru ostaje samo jedan dan.
– U Zadru sam zapravo u prolazu. Došao sam s djevojkom samo na jedan dan, ali namjeravam ponovno doći prvi put kad budem imao priliku, kazao je Michello i dodao kako misli da je ono najvažnije u Zadru uspio vidjeti u jednom danu.
– Najvažnije znamenitosti Zadra sam vidio danas, a za ovo ostalo će biti neka druga prilika, nadam se. Sljedeći put ću doći ujesen kad bude manje gužvi u gradu jer ću tako moći razgledati u miru, što sada ne mogu. Smeta mi gužva, zato radije dolazim na ovakva mjesta kad ima manje turista, u posezoni ili predsezoni, kazao je Michello koji je u Zadar doputovao iz Venecije.
Šetajući se Kalelargom, na svakom se koraku moglo čuti “gunđanje” Zadrana na nesnosnu gužvu, a nisu izostali ni prigovori da je pronalazak parkirališnog mjesta gotovo “nemoguća misija”. No, gužve u centru grada, izgleda, puno su više smetale domaćem stanovništvu nego turistima koji su loše vrijeme iskoristili za razgledanje znamenitosti.
– Jutros kad sam išla na posao, trebalo mi je mnogo više vremena nego inače da se probijem kroz gužvu, prvo s autom, a onda i pješice kroz Kalelargu. I ostali vozači su bili vidno iznervirani zbog prometnih gužvi te su negodovali, ali naravno ništa se što se toga tiče ne može promijeniti. S takvim smo se situacijama u ljetnim danima jednostavno primorani pomiriti. Ispred crkve Sv. Šime bilo je mnoštvo turista koji su ulazili u crkvu u grupama pa se svuda okolo stvorila gužva, ispričala nam je jedna Zadranka.
Gužve je bilo i oko štandova sa suvenirima, gdje smo susreli turiste iz Njemačke, koji su se za razgledanje nešto toplije odjenuli nego što je to za kraj srpnja uobičajeno.
– Današnji smo dan iskoristili za šetnju po gradu zato jer je vrijeme loše, inače bismo bili na plaži. Zadar je prekrasan grad i mislim kako bi bila šteta da se ne uvjerimo u sve njegove ljepote, kazala nam je Rafaella iz Njemačke. Na naš upit smeta li joj prometna gužva, kao i gužva u gradu, Rafaella odgovara negativno.
– Ne smeta mi gužva, volim kad ima više ljudi, mislim da je to normalno za ovo doba godine. Špica je sezone i smatram da se ne može očekivati da sezona prođe bez ikakve gužve u ovako lijepom gradu, istaknula je mlada Njemica Rafella. Ona će sa svojom obitelji u Zadru ostati dva tjedna, a Zadar je se dojmio svojom arhitekturom.
– Osim Pozdrava suncu i Morskih orgulja kao zadarskih noviteta, jako me se dojmilo arhitektonsko tkivo grada. U Zadru se spaja staro s novim te se uz stare građevine mogu vidjeti i djela novije arhitekture. Ovo mi je drugi put da sam u Zadru, a mislim da ćemo doći ponovno, zaključila je Rafaella te nastavila s razgledanjem grada.