Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Naznake laganog oporavka zadarskog gospodarstva

Autor: Ivana Burica

21.07.2010. 22:00
Naznake laganog oporavka zadarskog gospodarstva


Zadarsko područje godišnje posjeti između milijun i milijun i pol turista od kojih je 75 posto stranih. Oni, dakle, novac koji su zaradili u drugim zemljama troše tu te tako potpomažu naše ugostiteljstvo, servisne i telekomunikacijske usluge, trgovinu, prehrambenu industriju, poljoprivredu… Stvara se tako jedan multiplikativni pozitivni efekt na gospodarstvo, kaže Ikić
Nakon što je Vlada ovih dana najavila novo kreditno zaduženje od čak 13,3 milijarde kuna, mnogi građani Hrvatske sa zebnjom postavljaju pitanje koje bismo mogli oblikovati kao parafrazirani naziv poznate pjesme laganih nota – kud zapravo plovi ovaj brod?
Vlada će se, podsjetimo, na američkom financijskom tržištu putem državnih obveznica zadužiti za 1,25 milijardi američkih dolara, uz kamatu od 6,625 posto, na rok od 10 godina.
Kronična suša novca
Iako je riječ o zaduženju visine čak 10 posto Državnog proračuna za 2010. godinu ministar financija Ivan Šuker u novom zaduženju ne vidi ništa neobično.
On ovaj potez Vlade opravdava time da su sva zaduženja bila planirana te se znalo da ćemo se trebati zadužiti za pokrivanje dugova i deficita.
Tajnik HGK – Županijske komore Zadar Denis Ikić napominje da je novo zaduženje namijenjeno servisiranju kratkoročnih i srednjoročnih državnih obveza.
– Poznato je da je već dulje vrijeme u gosporadstvu prisutna kronična suša novca. Nastavlja se smanjenje gospodarskih aktivnosti u zemlji. Prema analitičarima pad BDP-a bi ove godine u odnosu na prošlu mogao iznositi između 0,5 i 1,5 posto. Posebno je izražen deficit Mirovinskog fonda s obzirom da Fond ne može pokriti sve mirovine. Državi u ovoj situaciji ne preostaje ništa drugo nego da zaduženjima premosti razdoblje čekanja boljih gospodarskih dana. U zaduženje se ide isključivo radi pokrivanja javnog duga tako da ovaj novac neće izravno utjecati na gospodarstvo, kazuje Ikić.
On podsjeća da se nelikvidnost u hrvatskom gospodarstvu pojavljuje u razmacima od otprilike 10 godina te da je posljedica objektivnih i subjektivnih faktora, odnosno nekorektnog ponašanja pojedinih gospodarskih subjekata.
Što se tiče zadarskog gospodarstva, ono je u prednosti u odnosu na veći dio Hrvatske i to zbog turističkog gospodarstva.
Rast izvoza za 3 posto
– Zadarsko područje godišnje posjeti između milijun i milijun i pol turista od kojih je 75 posto stranih. Oni, dakle, novac koji su zaradili u drugim zemljama troše tu te tako potpomažu naše ugostiteljstvo, servisne i telekomunikacijske usluge, trgovinu, prehrambenu industriju, poljoprivredu…
Stvara se tako jedan multiplikativni pozitivni efekt na gospodarstvo. No, i ako izuzmemo turizam, u prvih šest mjeseci ove godine postoje naznake laganog oporavka zadarskog gospodarstva. Doduše, nemamo podataka o fizičkom obujmu industrijske proizvodnje. Do tog ključnog podatka trenutačno dolazimo veoma teško i to zbog preraspodjele unutar ureda državne uprave. Financijske rezultate za prvih šest mjeseci imat ćemo vjerojatno krajem kolovoza ili početkom rujna. No, ohrabrujući je podatak da je u prvom polugodištu izvoz bio 3 posto bolji nego u istom razdoblju lani, a u odnosu na uvoz roba, izvoz je u suficitu od 5 milijuna dolara. U pomorskom prometu prevezeno je 8,5 posto putnika više, a bolji je i promet Zračne luke Zadar. Što se broja nezaposlenih tiče, on je u svibnju bio gotovo 11 posto manji nego u istom lanjskom mjesecu, ali je u lipnju bio 5 posto veći nego u usporednom mjesecu 2009. godine, kazao je Denis Ikić, naglasivši da je prema svim pokazateljima gospodarska kriza vrhunac dosegla u lipnju 2009. godine.
To bi značilo da se, iako jedva vidljivo, gopodarstvo lagano oporavlja.