Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Dok su čekali naplatu milijunskog duga, otišli u stečaj zbog 37 tisuća kuna

21.07.2016. 22:00
Dok su čekali naplatu milijunskog duga, otišli u stečaj zbog 37 tisuća kuna


Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru Općini  Stankovci nedavno je zaplijenjen iznos od 1,8 milijuna kuna, a zbog duga tvrtki Stečajna masa A.A. d.o.o. iz Poličnika nastalog još 1995. godine,  o čemu smo već pisali, a što se tijekom 21 godinu događalo htio nam je  ispričati i nekadašnji vlasnik i direktor ove tvrtke Čedo Alić. 
Posao su, kaže Alić, dobili na javnom natječaju za izgradnju ceste Dobra Voda – Radašinovci, ugovor je potpisan, radovi su počeli, a nadzor su  obavljale Hrvatske ceste.
– Zadarska tvrtka Via Vita d.o.o. izvela je površinske radove postavljanja asfaltnog sloja, platili smo predujam, a nakon okončanja situacije ostao je dug od 1,2 milijuna kuna. Općina Stankovci nije imala novca za  podmirenje računa, jer Zadarska županija i Hrvatske ceste, koje su trebale dostaviti sredstva na njihov račun, to nisu učinili, a mi smo u  međuvremenu čekali tri godine, rekao je Alić koji tvrdi kako su kasnije  doznali da je novac koji su trebali dobiti za izvršene radove ukraden,  zbog čega je podnio i kaznenu prijavu.
Zanimljivo je kako su u ugovornom odnosu za ovu cestu i isti iznos bile Hrvatske ceste i Via Vita d.o.o. Niti nakon više od 15 dana od upita koji  smo poslali na adresu poduzeća Hrvatske ceste da nam pojasne o čemu  se ovdje zapravo radi, jer je naručitelj radova prema ugovoru bila Općina  Stankovci, a izvođač poduzeće A.A. iz Poličnika, odgovor nismo dobili.
– Kada je donesena pravomoćna presuda 2008. godine dobio sam informaciju kako je novac koji je trebala dobiti moja tvrtka, zapravo  uplaćen na račun Vie Vite d.o.o. Predmet je više puta vraćen na suđenje,  a moja tvrtka je u međuvremenu otišla u stečaj 2005. godine i već osam  godina se opstruira naplata ovog iznosa, tvrdi Alić.
Vlasnik tvrtke, koja je prema presudi Trgovačkog suda u Zadru donesenoj prije 11 godina zbog duga od 37.505,00 kuna otišla u stečaj, naglašava kako se, unatoč presudi kojom se dokazuje dugovanje njegovoj  tvrtki, pokušava osporiti postojanje duga Općine Stankovci. Prema dokumentaciji koju posjedujemo, poduzeće A.A. iz Poličnika je još 1998.  godine podnijelo Općinskom sudu u Benkovcu zahtjev za provođenjem  ovrhe nad Općinom Stankovci, ali je prema rješenju, koje je potpisao sudac Milenko Marinović, ono stavljeno izvan snage te su “ukinute sve  provedene radnje”. 
– Umjesto da Općina Stankovci s kojom sam sklopio ugovor o gradnji  ceste rješava problem koji ima s Hrvatskim cestama i Zadarskom županijom, ona se bavi osporavanjem duga koji ima prema mojoj tvrtki. Kažu  mi kako više nisam odgovorna osoba zbog stečajnog upravitelja koji je  imenovan, a ja tvrdim kako moje poduzeće nikada nikome nije bilo  dužno, ali stečaj je proveden. Pokušavao sam se jedanaest godina nagoditi s državom. Poduzeće A.A. iz Poličnika ima dosuđeno 1,8 milijuna kuna, no taj je novac blokiran i stalno se vrtimo u krug. Obraćao sam se raznim institucijama, ali ne dozvoljava mi se da se na Vrhovnom sudu RH  utvrdi istina o tome kako je i zašto došlo do stečaja tvrtke, ogorčen je na  cijelu situaciju Čedo Alić.
Činjenica je kako je cesta, čiju je gradnju naručila Općina Stankovci,  izgrađena, ali niti nakon 21 godine od njenog dovršetka nije jasno zašto  nisu plaćeni radovi koji su u roku i prema ugovoru i izvedeni.