Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

MIOC-ove cure za pet!

22.07.2019. 09:33
MIOC-ove cure za pet!


S obzirom na to da su rezultati ispita državne mature ove godine poražavajući, odnosno najgori ikad, onda je svakako vrijedno medijske pozornosti kada netko iz tog »ispita zrelosti« ostvari odličan uspjeh, a to je primjerice, pošlo za rukom maturanticama poznate zadarske Gimnazije Franje Petrića ili, kako je svi u Zadru zovu – MIOC-a.
Riječ je o Mariji Fain, Ani Batur i Petri Pedišić koje su položile maturu s čistom peticom iz svih predmeta, uključujući i esej čija je zadana tema ove godine bila poezija i proza Tina Ujevića. Među odličnima je još i njihova kolegica i prijateljica Marta Knežević. No, nažalost s njom nismo uspjeli popričati jer je otputovala.
Dakle, ove cure ne samo da su maturu položile s odličnim uspjehom, već su sve četiri godine svog gimnazijskog školovanja bile odlikašice, a Petra je uz zahtjevan MIOC usporedo pohađala i Glazbenu školu Blagoje Bersa, ali smjer – plesa, pa je tako ustvari završila i tu srednju školu. Maria se uz MIOC bavila i odbojkom, dok Ana nije imala mogućnosti za bavljenje dodatnim aktivnostima jer je iz Smilčića, pa je bila đak- putnik.
– Da sam se bavila još nečim, bila bih u školi od jutra do mraka, doslovno, a i svojima bi dodatno zakomplicirala život – kaže ova simpatična mlada 18-godišnjakinja kao da se opravdava.
Osim što su na maturi »rasturile«, sve tri djevojke su upisale željene fakultete, a na bodovnim su listama bile pri samom vrhu.
Tako je Maria upisala Fakultet elektrotehnike i računarstva, Ana geodeziju, a Petra stomatologiju.
– Bila sam prva na stomatologiji i to u sva tri grada – Zagrebu, Rijeci i Splitu. Mogla sam birati, a izabrala sam Zagreb. Ipak, je to najveći grad koji pruža najveće mogućnosti i zapravo sam oduvijek planirala otići u Zagreb na faks. Sada se nadam da ću uspjeti »upasti« i u Studentski dom – otkriva Petra, dok Ana i Maria dodaju, kako se i one nadaju mjestu u Domu. Papire su već predale i uskoro bi trebale znati jesu li i »upale«.
Što se tiče loših rezultata ovogodišnje državne mature na nacionalnoj razini koja je pokazala da su i mnogi gimnazijalci, pali iz najvažnijih predmeta – hrvatskog jezika i matematike te su se predavali prazni listovi papira umjesto eseja, djevojke imaju vrlo jednostavno i nedvosmisleno objašnjenje – svi oni koji su pali ili su ispit loše napisali, nisu se dovoljno pripremali.
Ništa nije bilo teško
– Ispit nije bio ništa teži nego što je bio ranijih godina. Mi, gimnazijalci u pravilu iz svih predmeta polažemo višu, A razinu i zapravo ništa nije bilo posebno teško. Istina, Tin Ujević nas je svih iznenadio jer ga nismo očekivali, ali smo imali popis od 15-ak književnika koji bi mogli biti temom državne mature. Što je najgore, mnogi od nas, uključujući i mene smo ga zanemarili jer smo mislili kako nema šanse, ali eto… priča uz smijeh simpatična Maria dodajući, kako je na kraju i Tin Ujević »pokleknuo« pred znanjem ovih cura. Što se tiče samog ispita iz hrvatskog jezika, on je bio prema njihovom mišljenju – iz osnova pismenosti jer se puno više mogla vidjeti razina pismenosti u pisanju eseja.
– Zbilja nije bio problem. Matematika je bila teža, ali onima koji su opći smjer. Engleski je bio skroz lagan. Jedino što su se mnogi bunili zbog načina ocjenjivanja ispita iz biologije, ali ni on nije bio težak – naglašava Petra.
Nisu išle na dodatne pripreme za ispit državne mature, već su one doista, ogledni primjer i dokaz, kako je zapravo cijelo srednjoškolsko obrazovanje – priprema za taj važan ispit i ako se doista redovito uči i pred sobom ima cilj – uspjeh je zajamčen. Sada je pred njima dugo, toplo ljeto – posljednje potpuno slobodno, bez ikakvih obveza i cure ga namjeravaju maksimalno iskoristiti. Zaslužile su!
 


O MATURI


Što se tiče loših rezultata ovogodišnje državne mature na nacionalnoj razini koja je pokazala da su i mnogi gimnazijalci, pali iz najvažnijih predmeta te su se predavali prazni listovi papira umjesto eseja, djevojke imaju vrlo jednostavno i nedvosmisleno objašnjenje – svi oni koji su pali ili su ispit loše napisali, nisu se dovoljno pripremali