Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dio azbesta privremeno uskladištili na zadarskom Sinjoretovu

22.07.2020. 09:08


Kako bi se utvrdilo gdje je završilo 78 tona azbesta s Titova broda Galeb inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor u zadarskoj tvrtki Odlagalište sirovina d.o.o., koja je od riječke tvrtke Ind-eko d.o.o. preuzela taj otpad. Nadzorom je utvrđeno da je taj opasni otpad, sukladno svim pravilima i propisima, privremeno uskladišten u propisno označenom i zaključanom skladištu te zadarske tvrtke.


Poštivana pravila
– Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je kako je trgovačko društvo iz vašeg upita u razdoblju od 6. svibnja do 18. lipnja 2020. godine od drugog trgovačkog društva preuzelo otpad kojem je sukladno Pravilniku o katalogu otpada (NN 90/15) dodijeljen ključni broj 170605* – građevinski materijali koji sadrže azbest. Otpad je preuzet sukladno važećoj Dozvoli za gospodarenje otpadom uz propisno ispunjene Prateće listove. Trgovačko društvo vodi propisani Očevidnik o nastanku i tijeku otpada te je navedeni tijek otpada evidentiran u bazi e-ONTO. Očevidom na predmetnoj lokaciji utvrđeno je kako je predmetni otpad uskladišten u propisno označenom i zaključanom skladištu opasnog otpada sukladno Dozvoli za gospodarenje otpadom, kao i Pravilniku o gospodarenju otpadom (NN 117/17), odgovorili su iz Državnog inspektorata ne navodeći imena tvrtki, kao ni količinu otpada i njegovo podrijetlo.
Miho Zrnić Marinović, jedan od prokurista tvrtke Odlagalište sirovina, dan ranije je za naš list kazao kako sporni otpad nije uskladišten na zadarskom području već da je predan drugom pravnom subjektu koji je ovlašten za skladištenje takve vrste otpada. Lokaciju nije želio otkriti jer je to, kako je rekao, poslovna tajna tvrtke, a napomenuo je da posluju s više poslovnih subjekata u zemlji i inozemstvu. Nakon što smo mu prenijeli sadržaj nalaza inspekcije ostao je i dalje pri stavu da su lokacija skladištenja kao i podaci o poslovnim partnerima poslovna tajna tvrtke i naveo kako je veći dio otpada otpremljen, a da će, ukoliko je još nešto preostalo, i to biti u vrlo kratkom roku.


Ne primaju nezadarski otpad
– Sve je odrađeno po zakonu i propisima. Nisam još dobio nalaz inspekcije, a ako je tako kako kažete, onda su to i oni utvrdili i to je najvažnije, kazao je Zrnić Marinović, s kojim smo ponovno trebali razgovarati nakon što zaprimi nalaz inspekcije, no do zaključenja ovog broja nije se javio.
Inače, budući da lokacija skladištenja azbesta nije bila poznata pojavila se sumnja da je 78 tona opasnog otpada završilo na zadarskom deponiju u Diklu. Direktor komunalne tvrtke Čistoća d.o.o. Dragan Maračić tu mogućnost je demantirao.
– Nadzorni odbor tvrtke je još prije nekoliko godina donio odluku prema kojoj će se na deponij skladištiti i zbrinjavati samo otpad s područja na kojem Čistoća obavlja djelatnost. Drugo, mi, kao i sve ostale županije, imamo kasetu za takav otpad, no samo jednu koja je male zapremine. Dakle, taj otpad niti je kod nas uskladišten, a niti ikada može biti, kazao je Maračić navodeći kako u Hrvatskoj ima svega nekoliko lokacija za zbrinjavanje tako velike količine azbesta te da se on može skladištiti i u drugim državama.