Čista izvedba i klasično jednostavan rukopis

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Kneževoj palači otvorena izložba Anite Ane Tomljanović - Šokčević
Medijalnost tekstila autorici omogućuje da ima pogled i dušu slikarice. Izražava se u plohi i liniji. Ono što je specifično u radu s tkanim tekstilom, a želeći izraziti umjetničko djelo, koje je izvan tradicijskog tkanja, je njeno fantastično snalaženje u tehnologiji koju koristi, rekla je Marija Šarić - Ban
Vedran SITNICA
Prikazana je demonstracija tkanja

U Kneževoj je palači u utorak otvorena izložba »Tkanje« umjetnice i tapiseristice Anite Ane Tomljanović – Šokčević. Postav izložbe dio je zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Ovaj je izložbeni postav osmišljen s ciljem predstavljanja zbirke tkanja i tapiserija Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i umjetničkog rada Anite Ane Tomljanović – Šokčević na području primijenjenih umjetnosti tkanih tekstila. Na izložbi su predstavljeni tekstilni uzorci, dijelovi tkanja za nekoliko kompleta liturgijskoj ruha, set »Zlato i srebro grada Zadra«, jastuci i odjevni predmeti iz 60-ih godina 20. stoljeća. Izložbu, na kojoj je upriličena i demonstracija tkanja, koju su vodile djelatnice Narodnog muzeja Zadar Hana Kresović i Ljiljana Marić, otvorila je kustosica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar Marija Šarić - Ban.

Bogato stvaralaštvo

Za izložbu su izabrani tkani predmeti s karakterističnim uzorcima za umjetnički rad Ane Tomljanović u kojem je ona orijentirana na prirodne materijale i klasičnu tehniku tkanja, u kojem prepoznajemo njezin rukopis, koji je klasično jednostavan i čiste izvedbe.
- Ovo je godina u kojoj u kontinuitetu pokušavamo prikazati cijelu zbirku Ivana i Ane Tomljanović. U nekim se dijelovima njihova zajedničkog stvaralaštva Ana Tomljanović bavila tekstilom, tkanjem i umjetničkom izradom crkvene odjeće, dok se Ivan Tomljanović bavio restauracijom i slikanjem. Kasnije su se ponovno spojili i svoj put nastavili zajedno radeći tapiserije. Dio izložbe su i radovi koje je Ana Tomljanović radila na završnoj godini Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, gdje se školovala na tekstilnom odjelu, kazala je Šarić – Ban i pozdravila autoricu, koja nije bila u mogućnosti prisustvovati izložbi.
- U tijeku umjetničkog rada, prepoznata je u bivšoj Jugoslaviji, ali i u Europi. Narodnom muzeju Zadar, zajedno sa suprugom je darovala iznimnu zbirku. Što se više bavim njome i što je više istražujem, sve više otkrivam njenu zaljubljenost u tekstil. Medijalnost tekstila autorici omogućuje da ima pogled i dušu slikarice. Izražava se u plohi i liniji. Ono što je specifično u radu s tkanim tekstilom, a želeći izraziti umjetničko djelo, koje je izvan tradicijskog tkanja, je njeno fantastično snalaženje u tehnologiji koju koristi, rekla je Šarić – Ban.

Prirodni materijali

Autorica koristi prirodne tonalitete lana, svile, pamuka ili vune za stvaranje vizualnih efekata iz same strukture lanenog platna, utkajući decentno zlatne i srebrne niti.
- Na početku izložbe pripremili smo isječak iz autorskog filma Ivana Tomljanovića i Renata Šokčevića, uz suradnju Ane Tomljanović. Film govori o tome kako su umjetnici tražili vunu, kako se ona prela i kako su radili tapiserije. Proces izrade tapiserije počinje stvaranjem likovne ideje i kartona, te naposljetku samog tkanja, što je i s tehnološke i s umjetničke strane iznimno zahtjevno, objasnila je Šarić - Ban i dodala kako se prvi dio izložbe »Tapiserija« još uvijek može pogledati u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar.
- Prvi ciklus izložbe »Tapiserija« nalazi se u izložbenom prostoru Gradske straže. Cilj nam je do kraja godine u ciklusima predstaviti četiri ciklusa tkanja Ivana i Ane Tomljanović. Nastavit ćemo raditi na zbirci sve dok ona ne dobije stalni postav u zbirci Narodnog muzeja Zadar. Želimo da zbirka bude dostupna i da se na osnovu nje može nešto novo stvarati. Ova je zbirka predstavlja neizmjeran kulturno – umjetnički doprinos, zaključila je Šarić - Ban.

Biografija Anite Ane Tomljanović – Šokčević

Rođena je 1926. u Komletincima kraj Vinkovaca. Srednjoškolsko je obrazovanje završila u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Diplomirala je likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zadru. Od 1963. godine radi isključivo na kreiranju tekstila i tkanju tapiserija. U svojoj je bogatoj karijeri ostvarila niz zapaženih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar od njegova osnutka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno