Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nekić: Prijave će se ponovno razmotriti, odluka će biti na dobrobit djece s autizmom

22.07.2021. 12:13


Nakon članaka koji su u Zadarskom listu objavljeni na temu upisa u gradske vrtiće i neuvjetnih prijava dvoje djece s dijagnozom autizma, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić i njegova pomoćnica Ivana Guglielmini iznose svoju stranu priče i pojašnjavaju nastalu situaciju.


Pozitivna diskriminacija
Što se tiče situacije koju nam je opisala Doris Bailo, Nekić je potvrdio kako je došlo do pogreške jer su djeca predškolskog uzrasta obvezna biti dio vrtićkog sustava.
– Oko upisa u vrtiće, konkretno kod gospođe Bailo, donesena je pogrešna odluka, jer sukladno našoj Odluci o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Zadra, sva djeca u godini prije polaska u školu imaju pravo izravnog upisa u vrtić. U sva tri gradska vrtića »Radost«, »Sunce« i »Latica« uvijek se razgovara o ovakvim temama, kako bi se za svu djecu, neovisno o njihovu razvoju, izabrao najpovoljniji vrtićki program. Očito je da je učinjena greška u koracima. Djeca sigurno neće ostati bez mjesta u vrtiću. Naročito jer su ona i dosada bila korisnici programa gradskih vrtića. Štoviše, smatram da roditelji ovih dvoje djece nisu ni trebali slati prijave, već da se upis trebao dogovoriti između ustanova, istaknuo je Nekić i pojasnio kako odluku o obaveznom pohađanju vrtića u godini prije početka osnovnoškolskog obrazovanja smatra primjerom pozitivne diskriminacije u Gradu Zadru jer su djeca mogla ostati u postojećoj ustanovi te koristiti njihove programe, ili biti dio nekog od postojećih inkluzivnih programa, a roditelji su mogli poslati i prijavu za redoviti program, kao što su i učinili.


Odabrat će se najbolje za djecu
– Mislim da je greška učinjena u dijelu u kojem je prijava odbačena kao neuvjetna. Ona nikako ne može biti neuvjetna, naročito za predškolce. Jedini problem koji se može pojaviti jest pitanje ima li željena ustanova uvjete za prihvat djeteta s autizmom. Založit ću se da se sve vrati na početak. Mislim da smo svi pomalo zalutali i mislim da je u redu da se prijave ponovno razmotre i donese odluka na dobrobit djece. Stručnjaci će, stoga, ponovno donijeti svoj sud. Odabrat će se opcija koja je najbolja za djecu, kako bi ona pohađala program koji im je najbolje prilagođen, objasnio je Nekić i istaknuo kako se, pošto u Republici Hrvatskoj nema jednog jedinstvenog principa, niti jednoobraznog ponašanja, već se pravila razlikuju po lokalnim jedinicama, ovakve situacije, nažalost, događaju.
– Temeljno pravilo trebalo bi biti, a ja se za njega zalažem, da se prema djeci s teškoćama, neovisno o stupnju i vrsti teškoće, primjenjuje načelo pozitivne diskriminacije. Na vrtićima je da to provedu, kazao je kratko Nekić.




Pravobraniteljica preoštra
Nekić je komentirao i dopis pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, koja je odluku o neuvjetnosti prijave prozvala diskriminatornom te upozorila na kršenje Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i Zakona o suzbijanju diskriminacije.
– Što se tiče dopisa i preporuka iz Ureda pravobraniteljice, Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Zadra, mijenja se ovisno o potrebama djece i situaciji za svaku pedagošku godinu. Pozdravljam napor da riješimo ovakve situacije, ali smatram da je pravobraniteljica, u dijelu u kojem odluku naziva diskriminatornom, bila preoštra. Mislim da odluka jedino može biti manjkava te ovim putem ističem da su Hrvatska i Grad Zadar socijalno osjetljive sredine. Mislim da je to dokazano na mnogim primjerima, a jedan od njih je i izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire. Grad Zadar ima želju biti socijalno osjetljiv i to potkrijepiti svojim odlukama. Prema tome, odluke Grada ne mogu biti diskriminatorne, jer u tim odlukama nema nikakve intencije da se jednu skupinu pretpostavlja kao manjkavu i manje vrijednu. Naša namjera nije nikoga dovoditi u podređen položaj, istaknuo je Nekić i dodao kako je potrebno mijenjanje odluka koje su ocijenjene kao manjkave ili pogrešne jer svi trebamo imati empatije prema djeci s teškoćama.


Još jednom će se »pročešljati« prijave
– U ovom trenutku nemamo podatak je li još kojem djetetu odbijen upis u gradski vrtić na temelju njegovog zdravstvenog stanja. Mi ćemo svakako razgovarati s odgovornim osobama u gradskim vrtićima, kako bi se još jednom ‘pročešljale’ prijave i mogući razlozi njihove neuvjetnosti. Ovim putem još jednom pozivam sve roditelje da traže svoja prava. Pozdravljam reakciju udruga i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom jer se cijeli obrazovni sustav zasniva upravo na tome da svako dijete pohađa primjereni vrtićki ili školski program. Mi, u Gradskoj upravi ćemo poslušati svakog tko nam dođe s nekim problemom i biti potpora našim sugrađanima, izjavio je Nekić te za kraj razgovora podsjetio na različitost i inkluzivnost programa u gradskim vrtićima.
– Kroz rad i preporuke stručnjaka sam naučio teškoće ne dijeliti na lakše i teže jer neko dijete s nominalno težom teškoćom u nekom segmentu može biti za redovan ili inkluzivni program. Mogu samo reći da već sada u redovnim programima ima dosta djece s raznim teškoćama. Tako da mislim da nema otpora prema takvom sistemu rada. Bitno je dogovoriti se što je najbolje za dijete. Moram još jednom ponoviti kako niti jedno dijete neće ostati bez mjesta u vrtiću, zaključio je Nekić.