Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Netaknuta priroda, razvedenost obale i nautička infrastruktura zaslužni za uspjeh

22.07.2021. 11:10


Zahvaljujući sigurnosti koju pruža turistima, već je prošle godine bilo jasno kako će nautički turizam ostvariti najbolje rezultate u uvjetima pandemije, a statistički podaci potvrdili su te pretpostavke.


Ovaj srpanj 28% bolji nego prošli
– Birano društvo na plovilu i vlastiti odabir manje napučenih mjesta, osamljene uvale i otoci i mogućnost lakog distanciranja od drugih najveće su prednosti nautičkog turizma kojeg je pandemija najmanje dotaknula od svih ostalih oblika. Znajući te prednosti, Zadarska je županija kao jedna od jačih destinacija nautičkog turizma, upravo od nautičara imala velika očekivanja i lani, a također i u ovoj godini očekujemo dobre rezultate, objašnjava Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije, benefite nautičkog turizma koji su mu omogućili opiranje okovima pandemije.
Kako saznajemo od Kadije, iako i 2021. godinu ubrajamo u pandemijsku, situacija je daleko bolja nego što je bila prošle godine.
– Sjetimo se kako su lani cijelom svijetu oči bile uprte u pronalazak cjepiva. Cijepljenje je ove godine brojnim turistima, a tako i nautičarima, otvorilo mogućnost putovanja bez straha od zaraze. Kada gledamo brojke, u prvih šest mjeseci 2021. godine u sustavu prijave gostiju u nautici eCrew prijavljeno je 25.600 gostiju što je 138% više nego u istom razdoblju 2020. godine. Ostvareno je 155.000 noćenja što čini čak 174% više nego lani. Ovi podaci pokazuju kako je prva polovina godine u nautičkom turizmu Zadarske županije bila zaista odlična. Dobri se rezultati nastavljaju i u srpnju pa smo u prvih 20 dana ovog mjeseca ostvarili još 14.371 dolazak ili 28% više nego lani te 91.714 noćenja ili 32% više nego 2020. godine, iznosi Kadija hvalevrijedne podatke koji vraćaju nadu u povratak (nautičkog) turizma kakav je nekad bio. Ako se sezona nastavi odvijati na način da epidemiološka situacija u zemlji i županiji ostane povoljna, zaključuje Kadija, i ne završimo na crvenim listama, neupitno ćemo ostvariti dobre rezultate.


Željni odmora i putovanja
– U prilog nam ide što su ljudi nakon ove krize i silnih izolacija i zatvaranja, željni odmora i putovanja. Zadarska je županija posebno među nautičarima poželjna i popularna destinacija tako da ne sumnjamo kako će nas i ove godine nastaviti u velikom broju posjećivati, govori Kadija.
Tijekom prvih šest mjeseci 2021., najviše noćenja u nautici ostvarili su gosti iz Austrije s 29.000 noćenja, slijede Njemačka i Češka s 26.000 noćenja, Poljska s 20.700 noćenja, zatim Slovenija sa 16.800, Slovačka sa 6.000 te Mađarska s 4.000 noćenja.
Osim toga, TZ Zadarske županije već godinama radi na poboljšanju uvjeta za boravak gostiju van glavne turističke sezone i stvaranju motiva za dolazak u županiju i tijekom ostalih mjeseci pored ljetnih.
– Naše su aktivnosti još prije pandemije bile usmjerene u tom pravcu pa neprekidno radimo na promociji takvih proizvoda koji se mogu konzumirati i izvan glavne turističke sezone, kao što je prvenstveno nautički turizam. Poznato je kako su i inače nautičari najraniji gosti koji i među zadnjima i u kasnu jesen odlaze, kazuje Kadija i dodaje da TZ Zadarske županije u svim promotivnim alatima poseban naglasak stavlja na ljepotu našeg mora, obale i otoka, primorskih i otočnih naselja te brojne mogućnosti koje Zadarska županija nautičarima pruža.




Otoci velika prednost Zadarske županije
Tako su i ovogodišnju glavnu kampanju usmjerili na otoke i nautiku kao jedan od naših prioritetnih i, posebno u doba pandemije, atraktivnih proizvoda.
– Naša destinacija ja zaista posebna što se tiče broja otoka te razvedenosti i njihovog položaja, kao i netaknute prirode koja ih krasi, ali, što je jednako važno, i nautičke infrastrukture. U svakom slučaju, otoci su naša velika prednost i vrijedi ih istaknuti. Naše dobre promidžbene projekte prepoznale su i otočne turističke zajednice projektno udružene kao »Zadar Region Islands Adventure« te su nam se pridružile u toj kampanji, govori Kadija naglašavajući da ih to posebno veseli jer su dobili iznimnu promidžbu na ključnim tržištima koja i sada daju najbolje rezultate.
Kako kaže Kadija, neizmjerno je važno shvatiti ono što neprekidno ističu; održavanje povoljne epidemiološke situacije je od vitalne važnosti ukoliko želimo da nam turistička sezona potraje, bilo da je riječ o nautičkom ili pak drugim oblicima turizma.
– Ponavljamo kako je odgovornost na svakom pojedincu, svakako se svi moramo odgovorno ponašati da bismo održali povoljnu epidemiološku situaciju, a time i turističku sezonu, zaključuje Kadija.