Pionir modernog maslinarstva u Dalmaciji i neokrunjeni »kralj« kapule

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava Stanka Sikirića iz Bibinja
Sve što dida Stanko dotakne raste kao ludo, nije potrebna samo »dobra ruka«, za to valja imati i srce. Nakon bezbroj puta zlatom ovjenčanog maslinara postao je uzoran proizvođač krumpira, žita, smokava petrovača i neokrunjeni »kralj kapule«, cilog svita i okolice, sasvim ozbiljno će 15-godišnji Karlo Sikirić, unuk Stanka Sikirića (70) iz Bibinja
Velimir BRKIĆ
Kapula za Guinnessovu knjigu rekorda

Kad bi se u Zadarskoj županiji birao uzoran poljoprivrednik jedan od glavnih favorita zasigurno bi bio 70-godišnji Stanko Sikirić iz Bibinja, nekadašnji uspješni mesar, a sad uzorni poljoprivrednik, jednan od pionira modernog maslinarstva u Dalmaciji i neokrunjeni »kralj« kapule, crvenog luka.
- Nije vam za bavljenje povrtlarstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom, voćarstvom potrebna samo »dobra ruka«, za to valja imati i srce. A Bibinjac Stanko zaista uživa u biljkama, kaže susjed Joža, vikendaš iz Slavonije.

Svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi

Rekli bi i svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, u barba Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava nema uopće travke, ni da je mikroskopom tražite. Sve je brižno izorano, izfrezano i sređeno kao da je obiteljski stol pred nedjeljni ručak a ne zemlja, vrijedno nagrade za jednog od najuzornijeg poljoprivrednika u Zadarskoj županiji i šire.
Je li za rekordni urod osim sjemena »krivac« i pogodna zemlja, biološko tretiranje, stajski gnoj i zalijevanje? Vjerojatno da, reći će Stanko.
Škrta zemlja čuva svoje blago, a dokaz tomu su i divovske kapule izrasle u OPG-u Stanko i Dinko Sikirić, u vrtu Ograda u Bibinjama, na pola puta od škole i Marine Dalmacija.
- Sve što dida Stanko dotakne raste kao ludo. Nakon više puta zlatom ovjenčanog maslinara, postao je i »kralj kapule«, cilog svita i okolice, sasvim ozbiljno će 15-godišnji Stankov unuk Karlo dok s Emanuelom, Leticiom, Dinkom, Ivom, Josipom, susjedom Jožom, i novinarom Zadarskog lista, u vrtu Ograda važe tek ubrane kapule i ne možemo doći k sebi od nevjerice i čuđenja.

Ako laže koza, ne laže rog

Nekima i četruni rastu manji od barba Stanka kapule, od 2,30 do 2,53 kilograma. Kapule kao da su »nabildane«, a zaista ih je gušt konzumirati.
- Što se tu ima više za reći, sve je prirodno i biološki, takva je Božja volja, a s tim nema trte mrte, uvjerljiv je Stanko.
A gazda Stanko kaže da kapulu nije uopće s nečim tretirao, samo je biološki pognojio tri reda duga po osamdesetak metara i redovito zalijevao.
- Bože moj, što ću sebi i drugima lagati i pretjerivati. Trebao bih se onda svaki dan ispovijedati i pričešćivati u crkvi. Ako laže koza, ne laže rog, gotovo se opravdava gazda Stanko.
U vrtu Ograda osim divovskih kapula leži, moglo bi se reći, pravi rudnik krumpira. Kilogram krumpira sorte Arizona ovog proljeća dao je 35 do 36 kilograma mladog, velikog krumpira.
- Kad rodi rodi, možda se izvadi i neki divovski krumpir preko dva kilograma, nikad se ne zna. Ovaj krumpir rađa se s našom ljubavlju prema Bibinju, Dalmaciji i povrtlarstvu, zato je i tako velik, rekao je Stanko, meštar i od krumpira.

Smokva, rajsko voće Mediterana

Plodno tlo masline su našle na više lokacija, žito na Drmanovici, a smokve na Štrenjki.
- Vjerovali ili ne, na tri hektara polja ove godine imao sam rekordne prinose žita, sedam tona žita po hektaru. Samo nas nekoliko u Bibinjama sijemo žito za hraniti nebeske ptice, sasvim ozbiljno će Stanko.
Na lokaciji Štrenjka u Bibinjskom polju iznad brze ceste, na Sukošansko polje naslonjena je plantaža smokava, bijelih petrovača ili petrovka.
- Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Smokve potiču zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da mogu i riješiti brojne zdravstvene probleme, objašnjava Stanko, koji suši smokve kad su potpuno zrele, kaže on, jer tada imaju naviše šećera.
Imaju i oko 300 stabala maslina razasutih na više lokacija: Gajce, Štrenjka, Podvornica, Drmanovica, Punta, Starine, Žužinka, Ograda. U posljednji godinu dana osvojeno je brdo medalja među njima i dva zlata na ovogodišnjoj Peljuzici u Sukošanu.

Svaki čovjek ima tajnu

- Maslinarstvo je za mene ljubav od djetinjstva i ja u njemu uživam. Maslina je rasla s mnom i ja s njom. Još od 1988, naglasio je Stanko, koji je u OPG-u zajedno sa sinom Dinkom, domarom u ovdašnjoj školi, stvorio brand ovjenčan desetcima zlatnih medalja: ekstra djevičansko malinovo ulje i zelene masline u slanoj vodi, u staklenkama.
U OPG-u Stanko i Dinko Sikirić vino se buteljira, ekstra djevičansko maslinovo ulje se posprema u tamnim bocama od jedne i pola litre, pasteriziraju se masline, suše se i pakiraju smokve.
- Shodno korijenima i obiteljskoj tradiciji obrade zemlje oduvijek me zanimalo što to jedemo i što može pridonijeti našem zdravlju Možda se ključ uspjeha krije u riječima nada, upornost, vjera u ono što se radi i ljubav. Ali, uostalom, zar nije tako i u životu. Svaki čovjek ima svoju tajnu, pa tako i svaka biljka, sa smiješkom će 70-godišnji Bibinjac Stanko Sikirić.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
BRAVOOOO! ČESTITAM!!!

Monika