Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pionir modernog maslinarstva u Dalmaciji i neokrunjeni »kralj« kapule

22.07.2021. 12:16


Kad bi se u Zadarskoj županiji birao uzoran poljoprivrednik jedan od glavnih favorita zasigurno bi bio 70-godišnji Stanko Sikirić iz Bibinja, nekadašnji uspješni mesar, a sad uzorni poljoprivrednik, jednan od pionira modernog maslinarstva u Dalmaciji i neokrunjeni »kralj« kapule, crvenog luka.
– Nije vam za bavljenje povrtlarstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom, voćarstvom potrebna samo »dobra ruka«, za to valja imati i srce. A Bibinjac Stanko zaista uživa u biljkama, kaže susjed Joža, vikendaš iz Slavonije.


Svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi
Rekli bi i svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, u barba Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava nema uopće travke, ni da je mikroskopom tražite. Sve je brižno izorano, izfrezano i sređeno kao da je obiteljski stol pred nedjeljni ručak a ne zemlja, vrijedno nagrade za jednog od najuzornijeg poljoprivrednika u Zadarskoj županiji i šire.
Je li za rekordni urod osim sjemena »krivac« i pogodna zemlja, biološko tretiranje, stajski gnoj i zalijevanje? Vjerojatno da, reći će Stanko.
Škrta zemlja čuva svoje blago, a dokaz tomu su i divovske kapule izrasle u OPG-u Stanko i Dinko Sikirić, u vrtu Ograda u Bibinjama, na pola puta od škole i Marine Dalmacija.
– Sve što dida Stanko dotakne raste kao ludo. Nakon više puta zlatom ovjenčanog maslinara, postao je i »kralj kapule«, cilog svita i okolice, sasvim ozbiljno će 15-godišnji Stankov unuk Karlo dok s Emanuelom, Leticiom, Dinkom, Ivom, Josipom, susjedom Jožom, i novinarom Zadarskog lista, u vrtu Ograda važe tek ubrane kapule i ne možemo doći k sebi od nevjerice i čuđenja.


Ako laže koza, ne laže rog
Nekima i četruni rastu manji od barba Stanka kapule, od 2,30 do 2,53 kilograma. Kapule kao da su »nabildane«, a zaista ih je gušt konzumirati.
– Što se tu ima više za reći, sve je prirodno i biološki, takva je Božja volja, a s tim nema trte mrte, uvjerljiv je Stanko.
A gazda Stanko kaže da kapulu nije uopće s nečim tretirao, samo je biološki pognojio tri reda duga po osamdesetak metara i redovito zalijevao.
– Bože moj, što ću sebi i drugima lagati i pretjerivati. Trebao bih se onda svaki dan ispovijedati i pričešćivati u crkvi. Ako laže koza, ne laže rog, gotovo se opravdava gazda Stanko.
U vrtu Ograda osim divovskih kapula leži, moglo bi se reći, pravi rudnik krumpira. Kilogram krumpira sorte Arizona ovog proljeća dao je 35 do 36 kilograma mladog, velikog krumpira.
– Kad rodi rodi, možda se izvadi i neki divovski krumpir preko dva kilograma, nikad se ne zna. Ovaj krumpir rađa se s našom ljubavlju prema Bibinju, Dalmaciji i povrtlarstvu, zato je i tako velik, rekao je Stanko, meštar i od krumpira.




Smokva, rajsko voće Mediterana
Plodno tlo masline su našle na više lokacija, žito na Drmanovici, a smokve na Štrenjki.
– Vjerovali ili ne, na tri hektara polja ove godine imao sam rekordne prinose žita, sedam tona žita po hektaru. Samo nas nekoliko u Bibinjama sijemo žito za hraniti nebeske ptice, sasvim ozbiljno će Stanko.
Na lokaciji Štrenjka u Bibinjskom polju iznad brze ceste, na Sukošansko polje naslonjena je plantaža smokava, bijelih petrovača ili petrovka.
– Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Smokve potiču zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da mogu i riješiti brojne zdravstvene probleme, objašnjava Stanko, koji suši smokve kad su potpuno zrele, kaže on, jer tada imaju naviše šećera.
Imaju i oko 300 stabala maslina razasutih na više lokacija: Gajce, Štrenjka, Podvornica, Drmanovica, Punta, Starine, Žužinka, Ograda. U posljednji godinu dana osvojeno je brdo medalja među njima i dva zlata na ovogodišnjoj Peljuzici u Sukošanu.


Svaki čovjek ima tajnu
– Maslinarstvo je za mene ljubav od djetinjstva i ja u njemu uživam. Maslina je rasla s mnom i ja s njom. Još od 1988, naglasio je Stanko, koji je u OPG-u zajedno sa sinom Dinkom, domarom u ovdašnjoj školi, stvorio brand ovjenčan desetcima zlatnih medalja: ekstra djevičansko malinovo ulje i zelene masline u slanoj vodi, u staklenkama.
U OPG-u Stanko i Dinko Sikirić vino se buteljira, ekstra djevičansko maslinovo ulje se posprema u tamnim bocama od jedne i pola litre, pasteriziraju se masline, suše se i pakiraju smokve.
– Shodno korijenima i obiteljskoj tradiciji obrade zemlje oduvijek me zanimalo što to jedemo i što može pridonijeti našem zdravlju Možda se ključ uspjeha krije u riječima nada, upornost, vjera u ono što se radi i ljubav. Ali, uostalom, zar nije tako i u životu. Svaki čovjek ima svoju tajnu, pa tako i svaka biljka, sa smiješkom će 70-godišnji Bibinjac Stanko Sikirić.