Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Oronuo gat opasan za šetače i kupače

Autor: Jelica Farkaš

21.08.2012. 22:00
Oronuo gat opasan za šetače i kupače

Foto: Jelica FARKAŠ



Od tog iznosa 80 posto pokriva Europska investicijska banka, dok preostalih 20 posto podmiruju Županijska lučka uprava Zadar i Grad Biograd. Nakon što su svi papiri proslijeđeni u nadležno ministarstvo s nestrpljenjem se očekuje suglasnost ministarstva kako bi Županijska lučka uprava mogla raspisati natječaj za izvođača radova. No vrijeme prolazi, a odgovora nema
Dok se Biograd s jedne strane iz godine u godinu potvrđuje kao vrhunska destinacija, gat u staroj jezgri  ovog turističkog grada ne samo da je pravo ruglo već je iz  dana u dan sve nesigurniji za  bilo koga tko se nađe u njegovoj blizini. Turisti koji  šeću u njegovoj blizini s nevjericom gledaju gat koji nesmiljeno propada.
Poznato je da su biogradske gradske vlasti desetljećima pokušavale iznaći  rješenje za njegovu temeljitu  obnovu, ali im to nikako nije  polazilo za rukom.
Kako je gat služio za privez  ribarica i privatnih brodica,  koje plove na toj plovnoj ruti  u Pašmanskom kanalu, zbog  sve većih oštećenja i nesigurnosti inspekcijske su ga  službe više puta zatvarale za  promet. Nastojanja gradskih  vlasti da se taj problem trajno riješi urodila su plodom  jer je projekt sanacije biogradskog gata prije godinu  dana proguran kroz jedan od  europskih programa. Naime,  zahvaljujući dobroj suradnji  sa Županijskom lučkom  upravom u Zadru, ovaj je  projekt prije dvije godine dobio zeleno svjetlo te prošao  na natječaju Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture za dobivanje sredstava  Europske investicijske banke iz programa EIB-4.
Prema riječima biogradskog gradonačelnika Ivana  Kneza Grad Biograd je za  potrebe izrade dokumentacije u zadnje dvije godine  izdvojio oko 600.000 kuna, a  u ovogodišnjem je proračunu predviđen iznos od  oko 500.000 kuna.
Nakon što prođe nužna  procedura prema Europskoj  banci trebala bi započeti i  sanacija gata dužine 80 metara, a ukupna vrijednost radova procijenjena je na 14  milijuna kuna. Od tog iznosa  80 posto pokriva Europska  investicijska banka, dok preostalih 20 posto podmiruju  Županijska lučka uprava Zadar i Grad Biograd. Nakon  što su svi papiri proslijeđeni  u nadležno ministarstvo s  nestrpljenjem se očekuje suglasnost ministarstva kako  bi Županijska lučka uprava  mogla raspisati natječaj za  izvođača radova. No vrijeme  prolazi, a odgovora nema. I  dok ministarstva mijenjaju  nazive i ministre, stari biogradski gat sve brže propada.