Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Evo tko su bili sv. Marcela i sv. Anselmo i zašto se obilježavaju ovaj vikend u Ninu

22.08.2018. 12:42
Evo tko su bili sv. Marcela i sv. Anselmo i zašto se obilježavaju ovaj vikend u Ninu


U Ninu se ovog vikenda obilježavaju blagdani sv. Marcele i i sv. Anselma, a obilježavanje počinje otvaranjem škrinje i svečanom pjevanom misom u petak. 


Jeste li znali tko je Sv. Marcela koja se u Ninu slavi 25.08.?
Marcela (Marija Nerga), sveta (lat. Marcela). "Zaštitnica grada Nina. Prema ninskoj predaji, Marcela je pratiteljica sv. Marte i njezina brata Lazara, koji su se nakon Isusova uskrsnuća otisnuli na otvoreno more u čamcu i čudesno stigli u Marseilles. Po predaji, ona je, također, žena iz naroda koja je, prema Evanđelju sv. Luke, povikala Isusu: 'Blago utrobi koja te nosila i prsima koja si sisao!' (Lk 11,27). Naziva se i Marija Negra, što je skraćen naziv od Marija Energumena (grč. = 'opsjednuta'), a to je zapravo ista osoba kao i Marija Magdalena (Lk 8,6 i Mk 16,9), 'iz koje bijaše izišlo sedam zlih duhova'. Legenda priča kako je Marcela zajedno sa sv. Martom propovijedala evanđelje najprije u Galiji. Po smrti sv. Marte napisala je njezin životopis, a potom krenula u Hrvatsku te zajedno s Anzelmom, jednim od sedamdesetorice Isusovih učenika, osnovala ninsku Crkvu. Kraj crkve njoj naslovljene postojao je nekoć u Ninu samostan redovnica. U likovnom prikazivanju nema posebnih oznaka, ali se prepoznaje po stavu adorans ('klanjateljica' – ruke raširene na prsima). Marijan Grgić"
Preuzeto: Leksikon ikonografije liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva, uredio Anđelko Badurina, Uvod u ikonologiju, Radovan Ivančević, IV dopunjeno izdanje, Kršćanska sadašnjost, Zagreb 2000., str 423.
 


Jeste li znali tko je Sv. Anselmo koji se u Ninu slavi 26. 08.?
Anzelmo (Asel) Ninski (lat. Anselmus), sveti. "Prema stoljetnoj predaji, jedan od sedamdesetorice Kristovih učenika, osnivač i prvi biskup ninske Crkve. Nakon Kristova uskrsnuća uputio se propovijedati evanđelje u Galiju. Odatle je sa svojim pratiocem i đakonom Ambrozijem i Marcelom (zvanom Marija Negra), pratiteljicom sv. Lazara i sv. Marte, krenuo u današnju Hrvatsku te mnoge obratio na kršćanstvo. Njemu je posvećena bivša ninska stolna crkva, u kojoj se čuvaju njegovi posmrtni ostaci u moćnicama od srebra i zlata. Sveti Anzelmo pojavljuje se u najstarijim prikazima kao 'orans' u misnici, s izrazitim postrigom na glavi, zatim kao 'benedicens' s knjigom u lijevoj ruci, a u kasnijim djelima s mitrom na glavi, knjigom u ruci i desnicom podignutom na blagoslov. Glavni je zaštitnik Nina i nekadašnje ninske biskupije. Zaštitnik je filozofa i teologa. Marijan Grgić"
Preuzeto: Leksikon ikonografije liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva, uredio Anđelko Badurina, Uvod u ikonologiju, Radovan Ivančević, IV dopunjeno izdanje, Kršćanska sadašnjost, Zagreb 2000., str 135.
 
PETAK, 24.8.2018.
19:00 SATI – SVEČANA PJEVANA VEČERNJA I OTVARANJE ŠKRINJE SVETE MARCELE
 
SUBOTA, 25.8.2018. – SV. MARCELA
08:30 I 10:30 – SVETE MISE
 
NEDJELJA, 26.8.2018. – SV. ANSELMO
08:30 I 11:30 – SVETE MISE