Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Napustio nas je mali borac, Leon Marković

22.08.2018. 13:05
Napustio nas je mali borac, Leon Marković


Jučer je preminuo Leon Marković, 10-mjesečni mali borac prekrasnih plavih okica koji je ujedinio Zadar i Hrvatsku u brojnim humanitarnim akcijama koje su se organizirale proteklih mjeseci za njegovo liječenje. 


Kako smo već pisali, Leon je jedini u Hrvatskoj bolovao od TAR sindroma i jedina mu je nada bilo liječenje u SAD-u. Roditelji nisu dugo trebali moliti za pomoć. Brojne sportske i humanitarne udruge brzo su se odazvale i organizirale niz sportskih događanja. Tako se na humanitarnom turniru „Otok za Leona", koji se održao od 10. do 12. kolovoza prikupilo oko 120.534 kune, a i prihod Memorijalnog turnira Antonio Jurjević također je trebao biti namijenjen za njegovo liječenje.


Posljednja informacija koju su objavili dječakovi roditelji bila je da je dječak obolio od upale pluća, te da je bakterija našla put do bubrega. Unatoč borbi liječnika da spase život malog anđela, bolest je, na žalost, bila jača. 




Dobili smo i službeno priopćenje Humanitarne udruge Antonio Jurjević u kojem je objašnjen daljnji tijek akcije.


"S velikom tugom u srcu obavještavamo Vas kako je naš mali lav Leon Marković, za kojeg je u sklopu ovogodišnjeg 2. memorijalno-humanitarnog turnira Antonio Jurjević organizirana humanitarna akcija, nažalost, preminuo… S obzirom kako je humanitarna akcija "Zadar za Leona" na vrijeme prijavljena Odjelu za rad, zdravstvo i socijalnu skrb i u potpunosti se odvija u skladu sa Zakonom o humanitarnoj pomoći, novac koji je dosad prikupljen i koji će biti prikupljen tijekom održavanja 2. memorijalnog-humanitarnog turnira Antonio Jurjević, bit će uplaćen na poseban račun otvoren isključivo za humanitarnu akciju. Sredstva s tog računa, prema odredbama istog zakona, bit će uplaćena za prvu iduću humanitarnu akciju u Hrvatskoj prijavljenoj pod istom registarskom oznakom kao što je bila akcija za Leona, a to je pod oznakom LD, odnosno za liječenje djece. Na ovaj način nastavkom akcije pomoći ćemo nekom drugom djetetu u Hrvatskoj koje također treba skupo liječenje ili operaciju", stoji u priopćenju.


Humanitarna udruga "Antonio Jurjević" ovim je putem izrazila iskrenu sućut obitelji malog Leona.