Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Radnici Vodovoda: Ne želimo da SDP preko nas zarađuje jeftine političke bodove!

23.08.2018. 08:30
Radnici Vodovoda: Ne želimo da SDP preko nas zarađuje jeftine političke bodove!


Sindikat Vodovoda iznenađen je priopćenjem zadarske organizacije SDP-a kojim njegov čelnik, Antun Novoselović, oštro osuđuje direktora ove gradske tvrtke zbog "niza skandala i nevjerojatne količine bahatosti".
Povod priopćenju kupnja je novog automobila direktoru Tomislavu Mateku, a koje je Novoselović nazvao "nova igračka bahatog direktora Vodovoda", navodeći i njegovu cijenu od 300.000 kuna.
Situacija u Vodovodu "rezultirala je općim nezadovoljstvom radnika ove gradske tvrtke", navodi Novoselović, podsjećajući i na štrajk s početka ljeta kada su radnici upozorili i na niske plaće. U priopćenju je nabrojao više stavki koje stavlja na teret direktoru Mateku, tražeći od zadarskog gradonačelnika da reagira na njegovo ponašanje.


"Samovolji stati na kraj"
– Gradonačelnik Dukić upoznat je sa cijelom situacijom, ali ne poduzima ništa da se ovoj samovolji stane na kraj i da se zaštite interesi građana. Upravo zbog njegove nemoći Matek se nastavlja bahatiti na način da je ovih dana za sebe naručio automobil vrijedan više od 300.000 kn s kožnim sjedalima i svom dodatnom skupom opremom. Ovaj Matekov limeni ljubimac već krasi dvorište Vodovoda, dok radnici za teren koriste stare i dotrajale automobile, navodi Novoselović sugerirajući gradskoj vlasti nemoć u ovakvoj situaciji.
– Gradonačelniče Dukiću, je li Vodovod gradska ili privatna firma? Štitite li vi interese građana i radnika koji pošteno rade svoj posao ili samo nemoćno promatrate što vam rade direktori gradskih tvrtki kojima leđa zasigurno čuvaju neki puno veći igrači od vas, sa čime se oni i hvale u javnosti, poručio je SDP-ov čelnik zadarskom gradonačelniku.


Politički obračuni
Tragom ove informacije kontaktirali smo predstavnike radničkih sindikata Vodovoda, međutim njihova je priča sasvim drugačija – ono što je SDP priopćio javnosti nema veze s istinom, kažu.
Naime, želeći dobiti komentar obaju sindikata Vodovoda, za čije bi predstavnike zacijelo i SDP očekivao kako će jedva dočekati kritizirati direktora, nazvali smo predsjednika Demokratskog sindikata radnika Vodovoda, Ivana Miljanića. On o dopisu Antuna Novoselovića pak kaže:
– Želim ovim putem zamoliti gospodina Novoselovića i SDP da prestanu zarađivati jeftine političke bodove preko leđa nas radnika. Situacija je u Vodovodu sasvim drugačija od one kako ju je on prikazao i drago mi je da ste me nazvali da možemo javnosti pojasniti da taj dopis nema veze s istinom. SDP ustaje tobože u našu zaštitu, a zapravo samo sebi zarađuju bodove jer da su htjeli saznati pravu istinu, bili bi nas nazvali i provjerili što i sindikati misle o tome, zato ih molimo neka nas prestanu koristiti za političke obračune, ne trebamo lažne zaštitnike, ogorčeno će Miljanić, pojašnjavajući zašto to kaže:




Obnovljen vozni park radnika
– U tom dopisu medijima piše kako radnici za teren koriste stare i dotrajale automobile i da je direktor sebi kupio novi skupocjeni auto. Da je šef SDP-a htio, lako bi od nas saznao da je direktor najprije kupio nova novcata vozila za nas radnike. Imamo nove kamione i sva ostala vozila za teren, a kada je podmirio naše potrebe, kupio je novi auto za upravu. Ali, i tu SDP prešućuje činjenicu da je prošlo vozilo bilo jako staro i oštećeno i da je trebalo kupiti novo. Da firma nema novca, mi u sindikatu bismo se žalili, ali ovako, nemamo razloga za to jer je uprava trebala novo vozilo, a prethodno su podmirene sve potrebe za voznim parkom radnika. Zato bismo voljeli da nas je SDP kontaktirao, ali kada već nije, ovim im putem poručujemo neka nas prestanu koristiti za svoje političke obračune, što su već više puta učinili. Mi nemamo ništa od toga da branimo direktora, ali treba biti čovjek i reći istinu, poručuje Miljanić.
U međuvremenu se oglasio i direktror Vodovoda, Tomislav Matek, pojašnjavajući kako nije riječ ni o kakvom luksuznom automobilu od 300.000 kuna, već o Škodi Superb od 197.000 kuna. U cijeloj je priči ipak važnije što misli sindikat, a oni pak poručuju kako SDP-ovo priopćenje nema veze s istinom. Naime, radnici Vodovoda u lipnju su štrajkali, no čak je rukovodstvo SSSH-a u Zadru priznalo da se "direktor tvrtke Tomislav Matek slaže s njihovim zahtjevima, ali ne može ništa bez Grada koji kao vlasnik limitira plaće".


Batur: Otkad je došao ovaj direktor, novca ima
Kako bismo vidjeli dijeli li mišljenje Demokratskog sindikata i drugi sindikat Vodovoda, nazvali smo Željka Batura, dugogodišnjeg sindikalnog povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, danas njegova člana. On je pak još ogorčeniji na priopćenje SDP-ova čelnika u Zadru, s obzirom da je dugo godina vodio sindikat, a u Vodovodu radi već 30 godina te je, kako kaže, dobro upoznat s radom svih direktora:
– Kako možemo imati zamjerku na novo auto kada je ovo dosadašnje staro preko deset godina i više puta razbijeno! Normalno je da će se kupiti novo auto, pa kupljeni su i oni za radnike. Vozni park je promijenjen, od kamiona pa nadalje. Otkad je došao ovaj direktor, novca ima i novac treba ulagati, a on to i radi. Ako imamo novca, zašto ne bismo obnovili vozni park, a obnovljeno je sve, od pogona pa dalje, poručuje Batur.
.