Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spasioci na Kolovarama spasili kupača iz Češke

22.08.2020. 09:19


Na plaži Kolovare jučer ujutro se odvijala prava drama, koja je zahvaljujući spasiteljskom timu – mladiću i djevojci, završila sretno. Naša čitateljica ispričala nam je svoju verziju događaja, a u Policijskoj upravi zadarskoj saznali smo i službenu verziju.
– U 11.37 sati od Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije dobili smo dojavu da je na plaži Kolovare, nedaleko bivšeg Hitch bara, utopljenik. Odmah smo na teren uputili policijske službenike koji su utvrdili da je čovjek živ i zdrav. Radilo se o državljaninu Češke rođenom 1981. godine, kojeg je, dok je plivao uhvatio grč u nozi, kažu u OKCP-u.
Naša čitateljica nam je ispričala kako je akcija spašavanja započela kad je čovjek koji je bio u moru zavikao »hilfe, hilfe«.
– Koliko sam vidjela spasioci su to čuli i odmah reagirali. Uskočili su u more, doplivali do njega i krenuli ga vući prema obali. Muškarac je u tom trenu izgubio svijest, vjerojatno zbog panike. Kad su ga izvukli na obalu on je došao k svijesti i povratio vodu. Netko je pozvao i Hitnu pomoć, a kako sam kasnije čula čovjek se dobro osjeća, ispričala nam je očevitkinja događaja koja je priču poželjela podijeliti sa zadarskom javnosti i pohvaliti spasioce.
Na zadarskim plažama se već godinama za sigurnost kupača brinu spasioci, mladići i djevojke koji prethodno prolaze zahtjevan tečaj u organizaciji gradskog Crvenog križa. Kako su u nedavnom razgovoru za Zadarski list kazali, pokrivaju i obalni i morski dio. Osim za sigurnost kupača, svakodnevno brinu i o redu, a u ovo vrijeme pandemije obaveza im je upozoravati ljude da se ne zadržavaju u grupama. Svaki drugi dan miniwashom čiste rub bazena, ali i cijelu plažu kako bi se kupači osjećali sigurno i ponovno vratili. U popisu poslova im je i čišćenje plićaka od ježinaca i dagnji kako se kupači ne bi naboli ili posjekli. Rijetko, srećom, spašavaju i živote neopreznih ili u slučajevima kada se netko zbog zdravstvenih poteškoća nađe u problemu.


Zahtjevna obuka
Svaki spasilac mora uvijek biti fizički spreman i održavati kondiciju redovnim treninzima. U sklopu predavanja koja traju šest dana za redom po deset sati uče prvu pomoć, ekologiju, kako izvlačiti ljude iz mora i bazena. Tečaj se održava u svibnju jer moraju biti spremni za sezonu koja počinje 15. lipnja i traje do 15. rujna. Najzahtjevniji dio obuke je plivanje – dvije milje u komadu.