Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ukoliko maske budu obvezne, nastojat će da teret nabavke maski ne padne na roditelje

22.08.2020. 18:16


U nekim europskim zemljama nastava je već započela, učenici su vraćeni u klupe, a kao preventiva od širenja koronavirusa uvedeno je obavezno nošenje maskica u svim školskim prostorima, izvan njih pa i u samim učionicama za cijelo vrijeme trajanja nastave. O toj opciji se za učenike srednjih škola razmišlja i kod nas, a dok se čekaju upute nadležnih, u nekim su se školama već pripremili za rad u uvjetima pandemije.


Obavezno nošenje maski za vrijeme nastave
Tako su, primjerice, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića i Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi već razradili nekoliko modela rada u koje mogu uvrstiti upute Stožera i Ministarstva.
A što ako upute budu podrazumijevale obavezno nošenje maski i za vrijeme nastave? Je li to moguće organizirati s djecom tog uzrasta, upitali smo ravnatelja Strukovne škole, Tihomira Tomčića i ravnateljicu Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole, Dijanu Radić Škara.
– Prerano je o tome još govoriti, ali ako naputak bude takav morat ćemo ga provesti. Vjerujem da to ipak neće biti potrebno jer postoje načini da se djeci osigura socijalna distanca, kazao je Tomčić koji je već osmislio nekoliko modela po kojima bi se nastavni proces mogao odvijati u najsigurnijim uvjetima i na najkvalitetniji način.
– Praktična nastava u školskim radionicama više se neće realizirati tijekom četiri dana po četiri sata, kao što je to bilo do sada, već ćemo uvesti model od dva dana praktične nastave po osam sati. Na taj način učenici će moći kompletnu praktičnu nastavu, a to ionako rade u grupama do 10 učenika, realizirati 100 posto, istaknuo je ravnatelj Tomčić dodajući kako je učenicima na taj način osigurana socijalna distanca. Napominje kako je na siguran način moguće organizirati nastavu i kombiniranom metodom nastave u razredu s nastavom na daljinu i to tako da bi po pola razreda dolazilo u školu svaki drugi tjedan.
– Učenike bi rotirali na tjedne na način da se izmjenjuju dvije grupe. Jedan tjedan bi jedna grupa s nastavnikom u školi odrađivala nastavni program i dobila zadatke koje bi onda samostalno radili idući tjedan od kuće. Kako prostor dijelimo s Tehničkom školom predložio sam kolegama da se razdvojimo i nastavu organiziramo u dvije, umjesto u jednoj smjeni kao do sada. Dakle jedan tjedan bi oni bili ujutro, a drugi mi, s čime su se načelno i složili, kazao je Tomčić.Ravnateljica Dijana Radić slična je mišljenja o nošenju maski tijekom nastave u učionicama te ističe kako bi opcija mogli biti i viziri.


Problem je i prijevoz učenika do škola
– U našoj školi je 582 učenika i to su djeca iz prosječnih obitelji. Školovanje nije besplatno pa se bojim da bi takva mjera dodatno opteretila roditelje, odnosno njihove kućne budžete. Viziri se mogu višekratno upotrebljavati, ali i tu postoji nekih drugih stvari o kojima treba voditi računa, kaže Radić postavljajući hipotetsko pitanje o odgovornosti u slučaju kada bi neko dijete palo i pri padu se ozlijedilo vizirom.
– Djeci svašta pada na pamet tako da treba to sve dobro razraditi. Najbolje bi bilo kada bi bila dovoljna samo socijalna distanca. Pošto se naši učenici školuju za konobare, kuhare i slastičare, nama je jako bitna praksa i nju smo već i odrađivali u grupama. Isto tako, vjerujem da smo se svi, pa tako i naši učenici, već priviknuli na mjere koje su i sada na snazi. Nedavno smo imali podjelu svjedodžbi, maturu, produžnu nastavu… Veliki dio učenika dolazio je s maskicama iako to nisu morali, kazala je Radić ističući kako su djeca puno izgubila u vrijeme izvođenja nastave online te da je za zanimanja koja se školuju sama teorija, odnosno nastava bez prakse, bez puno koristi.
– Mi imamo veliki broj učenika iz okolnih mjesta. Mene u ovom trenutku više od pitanja maska ili ne, zabrinjava kako će oni u slučaju pooštravanja mjera dolaziti na nastavu, poručila je Radić.
Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije prof. Ivan Šimunić kazao je kako će sve biti puno jasnije nakon što stignu preporuke iz Ministarstva.
– Preporuke očekujemo u ponedjeljak. Ukoliko bude preporuka da srednjoškolci nose maske i za vrijeme nastave mi ćemo nastojati da teret nabavke maski ne padne na roditelje. U školi Primijenjene umjetnosti i dizajna imaju šivaće mašine i mogu sašiti maskice, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića imaju strojeve na kojima mogu napraviti vizire, a postoji i mogućnost apliciranja za sredstva iz Europskih fondova za nabavku zaštitne opreme. Rješenje ćemo naći, kazao je Šimunić.