Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Susret umjetnika i volontera iz cijele zemlje u srcu Ravnih kotara

22.08.2021. 08:04


Prvi benkovački filmski festival, Ciklop Film Fest, namijenjen je mladim filmašima. Jednog od organizatora festivala, Silvestra Petrova upitali smo kako je prošlo otvorenje te što posjetitelje čeka u pet dana filmskog festivala mladih, koji pruža priliku mladim filmskim autorima da podijele svoju ljubav prema filmu. Tijekom pet dana festivala publiku očekuje reprodukcija 44 filma pristigla iz raznih dijelova Hrvatske koji će konkurirati za nagradu žirija i publike.
– Na otvorenju je publika imala priliku pogledati devet filmova, koji su u konkurenciji za nagrade. Za odličnu atmosferu prve večeri zaslužni su volonteri koji su nam, uz osvježavajući povjetarac i mnoštvo dobrih filmova, pomogli da prva večer protekne u ugodnom i opuštenom okruženju. Raduje nas činjenica da su festival posjetili i mladi autori, koji su došli na projekcije iz Splita i okolice, Omiša, Zagreba i Karlovca, kazao je Petrov te dodao kako je festival otvoren filmom »Susret«, mladog autora Romana Roudija. Kratkometražni film je suvremena obrada jedne od najpoznatijih legendi svih vremena koja i danas odlično utjelovljuje čovjekov odnos s najmisterioznijim stanjem u povijesti ljudskog roda, istaknuo je Petrov.


«Konac«, »Pisac«, »Ivan«…
Od ostalih uradaka, koji su prikazani prve večeri, ističemo dokumentarni film Marine Jurčić, portretni dokumentarni film koji prati školskog kolegu autorice koji svojim nesvakidašnjim hobijima i interesima privlači pozornost svih koji ga upoznaju. Vedrog duha gledateljima dopušta da zavire u njegov svijet.
Lucija Petkoviček, autorica animiranog filma »Konac« izvrsno prikazuje i propitkuje problem slobode. Prema njenim riječima, slobodu vidimo u nečem vanjskom, u prirodi i zabavi, no je li ta sloboda za kojom mi težimo stvarno predah od naših konaca ili još samo jedan oblik življenja kojim se vežemo?
Igrani film Mihaela Kuzmičića, »Pisac«, malo je glumačko remek djelo mladog autora u čijoj priči pisac naiđe na problem tijekom pisanja scenarija, likovi koje je stvorio ometaju njegovo djelo.
Dokumentarni film Ivane Lozančić, »Ivan«, prikazuje istinitu priču o prijatelju roditelja autorice filma. Film ostavlja snažnu poruku: čuvaj i voli svoje, ne osuđuj i nemoj izgubiti poštovanje prema drugima.
Dorja Cug, na pomalo ironičan način u svome kratkom filmu »Modern crookshow« problematizira nesavjesno odlaganje otpada te nesavjesnu uporabu određenih materijala čime smo sve više zatrpani smećem koje nam se sada, u nekom smislu, počinje vraćati na tanjur.
Eksperimentalni film Mare Prpić, »Žal«, prikazuje zapuštenu pseću plažu u samom centru grada Rijeke. Film je nastao tijekom perioda karantene, Žal je inspiriran mikro zbivanjima te samoorganiziranim umjetničkim intervencijama na prostoru skrivenog žala.
Film Kristine Grubiša uspio je zaintrigirati kako mladu tako i stariju publiku festivala napetom radnjom. Umorna majka čita priču za laku noć svome sinu koji se boji mraka. Nakon što ga čitanje priče nije umirilo, donosi mu s police lutku plišanog majmuna kako se ne bi bojao. No, tek nakon toga dječakovi strahovi stvarno počinju.
Marko Plejić nam je u svojem dokumentarnom filmu »J. Posadas – Vanzemaljci 4. Internacionale« uspio dočarati argentinskog revolucionarnog vođu čiji je ugled među drugovima bio kratkog vijeka jer je, potaknut stalnim prijetnjama hladnog rata, izvlačio radikalne zaključke čitajući klasike socijalizma. Ideja koja ga je koštala ugleda je o revoluciji ne u jednoj zemlji ili u cijelom svijetu, kako su se prepirali njegovi prethodnici, već u cijelom svemiru i to uz pomoć – vanzemaljskih drugova.


Filmske radionice
– Tijekom festivala mladi s područja Grada Benkovca imaju priliku sudjelovati na besplatnim filmskim radionicama na kojima mogu učiti više o svijetu filma, o snimanju filmova, kritičkom gledanju i vrednovanju filmova, promišljanju o filmovima kroz filmski jezik. U ponedjeljak popodne mladi su kroz praktični rad, učenjem kroz iskustvo, imali za zadatak osmisliti priču i ispričati je kroz određen broj fotografija u kojima se koristi naučeno znanje o kadrovima i rakursima. Bilo je zabavno i zanimljivo. Ovim putem pozivamo mlade da nam se pridruže u otkrivanju svijeta filma, kazao je Petrov.




Žiri i nagrade
Službena nagrada CFF-a je Dragi kamen. Skulpturu je izradio kipar Boris Cikač. Nagrada žirija, osim Dragog kamena, uključuje i kupon od tisuću kuna za jedan komplet ulaznica za filmski festival koji se održava u Hrvatskoj po vlastitom izboru i smještaj. Nagrada publike, uz Dragi kamen za najbolji film po odabiru publike, uključuje i kupon od 500,00 kuna za dva kompleta ulaznica za filmski festival koji se održava u Hrvatskoj po vlastitom izboru.
Stručni žiri čine: Nina Džidić-Uzelac, Luana Matošević i Josip Petričević.