Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mladi traže socijalne stanove, majke vrtiće

Autor: Nives Rogoznica

21.09.2008. 22:00
Mladi traže socijalne stanove, majke vrtiće

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Saborska zastupnica se susrela sa slučajem studentice iz Zadra koja u Splitu nije uspjela dobiti smještaj u studentskom domu iako je prosjek njezinih ocjena iznosio 4,9.
Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović jučer je u stranačkim prostorijama na Trgu pet bunara dva sata primala građane. Kazala je kako se nekoliko majki došlo požaliti na nemogućnost da djecu upišu u dječje vrtiće.
– Majkama je problem što nemaju gdje ostaviti djecu, dosta je djece ostalo neupisano u vrtiće. Ne mogu svi odvesti djecu djedu i baki. Na ovo se nadovezao i problem nekolicine građana koji su došli pitati kada će biti moguće da dobiju socijalni stan. Riječ je o mladim ljudima koji su ili podstanari, ili žive u neprimjerenim uvjetima. Izdvojio se jedan posebno težak slučaj: došla je gospođa koja živi u stanu od 29 metara četvornih i skrbi za dvoje male djece čija je majka, njezina kći, umrla od raka, a sada je i njezin zet, otac djece, obolio također od raka. On je bio hrvatski branitelj, ali ni on nije ostvario pravo na socijalni stan, kazala je Antičević-Marinović.
Stanovanje muči, dodala je, i mještanina Biljana Donjih koji, iako tijekom Domovinskog rata nije napustio svoj dom, još nema obnovljenu kuću.
Saborska zastupnica je kazala i kako se susrela sa slučajem studentice iz Zadra, koja u Splitu nije uspjela dobiti smještaj u studentskom domu iako je prosjek njezinih ocjena iznosio 4,9.
– To je neshvatljivo. Kakvi su to kriteriji i tko onda uopće može dobiti smještaj u studentskom domu, pitala se Antičević-Marinović.
SDP-ovoj saborskoj zastupnici građani su se požalili i na neučinkovitost državnih službi, posebice kad je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola, sporost sudskih postupaka te obračun mirovina prema kojem su, unatoč uplaćivanju takozvanog drugog stupa, mirovine smanjene u odnosu na raniji obračun.
– Došao je i građanin koji još nije ostvario pravo na mirovinu jer su se, navodno, izgubili dokumenti, a stvar je u tome da je bio zaposlen u bivšoj JNA, no ostao je u Hrvatskoj. Ima više takvih slučajeva i oni traže da se pitanje njihove mirovine na bilo koji riješi, makar i negativno, da znaju na čemu su i da mogu krenuti dalje u ostvarivanju svojih prava, izvijestila je Antičević-Marinović.
Pritom je dodala kako su stanovnici Dikla postavili pitanje kada će doći do sređivanja katastra na podučju Dikla.