Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I popularna Beyonce na filipjanskoj rivijeri, kod srcolikog otoka ljubavi

22.09.2020. 07:23


Rivijera Sv. Filip i Jakov protekle godine imala je preko 60.000 dolazaka gostiju koji su ostvarili preko pola milijuna noćenja. Ova sezona je trebala biti još jedna u nizu rekordnih, međutim, pandemija koronavirusa devastirala je ovogodišnji turizam, najave iz ožujka i travnja bile su katastrofalne.
– S velikom dozom opreza i iščekivanja gledali smo na glavnu turističku sezonu, a za sve osim agencija i hotela ova korona sezona je iznad očekivanja. Najzadovoljniji su nautičari, obiteljski smještaj i kampovi, kazala je Ana Barbaroša, stručna suradnica za marketing u Turističkoj zajednici Općine Sv. Filip i Jakov.


Posezona na crvenoj listi
– Nažalost, zbog znatno otežanih okolnosti koje su se dogodile zbog stavljanja Hrvatske na crvene liste glavnih tržišta, rezultati zadnjih desetak dana u kolovoza su bili nešto lošiji, naročito ovo razdoblje posezone, rekla je Barbaroša.
U četiri naselja u priobalju (Babac, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) i tri naselja u zaobalju (Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo) prema statističkim podacima iz eVisitora koji se odnose na razdoblje od 1. siječnja do 31. kolovoza 2020. bilo je 37.061 dolaska (domaći 10.378, strani 26.683) što je s obzirom na isto razdoblje prokle godine, kad je bilo 58.829 dolaska (domaći 14.676, strani 44.153), ostvarenje od 63 posto.
Noćenja je bilo 340.675 (domaći 101.446, strani 239.229, a kako je u istom razdoblju protekle godine bilo 490.634 noćenja (domaći 140.686, strani 349.948), ove godine je ostvareno 69,4 posto noćenja.


Zajedništvom do uspjeha
– S obzirom na okolnosti, to su zaista dobri rezultati, naročito u srpnju i do 15. kolovoza i preporuka nekih zemalja za ograničavanjem putovanja. Rezultat je to svakako zajedničkih napora Općine Sv. Filip i Jakov, TZO-a Sv. Filip i Jakov i samih iznajmljivača na podizanju razine kvalitete destinacije kao i primjerenog rada općinskog Stožera civilne zaštite u ovoj korona sezoni, naglasila je Barbaroša.
Rivijera Sv. Filip i Jakov raspolaže opremljenim hotelima, apartmanskim naseljima, kampovima, privatnim apartmanima i sobama.
– Svim našim turistima izražavam zahvalnost na iskazanom povjerenju prilikom odabira Općine Sv. Filip i Jakov za svoj odmor, zahvalila je Barbaroša.
S obzirom na okolnosti turistički djelatnici i oni koji rade u djelatnostima vezanim uz turizam, kaže ona, još jednom su pokazali kako su izuzetno prilagodljiviji i inovativni.




Pozicioniranje turističke destinacije
– Pred nama je priprema za sljedeću godinu u kojoj ćemo se još snažnije pozicionirati kao sigurna turistička destinacija. Predanim radom trebamo doći do toga da novi gosti kao i oni stari prepoznaju sve naše kvalitete, gostoljubivost, gastronomsku ponudu, dodatne sadržaje, nematerijalnu baštinu, blizinu nacionalnih i parkova prirode, istaknula je Barbaroša dodavši koko se ljepota rivijere Sv. Filip i Jakov očituje i u njenoj povijesti, a upoznaje se kroz legende i zanimljive crtice.
Strani gosti koji dolaze u ovu izuzetnu poželjnu destinaciju najčešće traže mir i distancu od ljudi.
– Ljeti se inače živi 200 na sat, a ova sezona je prošla u mirnom tonu, pomalo neobičnom s obzirom na to da nije bilo u velikom broju ljetnih fešti, manifestacija, predstava i slično, zaključila je Ana Barbaroša.


Svjetska zvijezda proslavila 39. rođendan blizu Galešnjaka
Planetarno popularna američka pjevačica Beyonce, za proslavu svog 39. rođendana odabrala je neposrednu blizinu otoka Galešnjaka, u svijetu sad već poznatog srcolikog otoka ljubavi, koji se nalazi između naselja Turanj i Sv. Petar u Općini Sv. Filip i Jakov.
Nakon što su dva dana proveli krstareći Pašmanskim kanalom na luksuznoj 107 metara dugoj jahti »Luna«, s kojom su par dana prije bili u akvatoriju kornatskog arhipelaga i Dubrovnika, prema riječima mještana Turnja, popularna pop zvijezda je rođendan proslavila na Malim Bisagama u blizini Galešnjaka, u društvu svog supruga, također svjetski popularnog repera i biznismena Jay Z-ija, te je sa članovima svoje posade uživala u kupanju i večeri.