Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Predstavljena knjiga Dvadeset pet godina Relaksovih pirueta Katje Pijace

22.09.2020. 06:38


Dvadeset pet godina Relaksovih pirueta, knjiga Katje Pijace objavljena početkom rujna, predstavljena je javnosti u Gradskoj knjižnici Zadar
Predsjednik Matice Zadrana, dr. Damir Mišlov, uvodno je kazao kako je razlog zbog kojeg su se u Matici odlučili promovirati ovu knjigu dugogodišnja dobra suradnja s Relaksicama i autoricom, a o samoj knjizi i autorici govorio je prof. Nebojša Belić.
Katja Pijaca izrazila zahvalnost promotirima ali je i istaknula kako je sve drugačije zamišljala.
– Želja mi je bila da na promociji budu nazočne sve relaksice, a to znači njih više od stotine. Zbog epidemioloških mjera to na žalost nije bilo moguće, kazala je Pijaca, a njezine Relaksice koje su ipak došle na promociju knjige dale su sve od sebe da bar dijelom nadoknade hendikep izazvan pandemijom koronavirusa i gromoglasno zapjevale, a među ostalim i himnu Relaksica.
Iako na promociju nije došao nitko iz Grada i Županije, Pijaca je svima koji su na bilo koji način pomagali Udruzi kroz proteklih 25 godina zahvalila u knjizi.


Velika »obitelj«
– Knjiga nije za prodaju, a svi koji su nam pomagali i koje sam spomenula dobit će na poklon svoj primjerak, poručila je autorica.
U osvrtu na ovu knjigu Drago Marić je kako je Katja Pijaca ovom knjigom otkinula od zaborava i kroz sportsku rekreaciju ovjekovječila ujedinjenu i zbliženu jednu veliku zadarsku obitelj žena različitoga životnog doba, odgoja, obrazovanja,zvanja i zanimanja, svjetonazora. Ujedinila ih je, kako je napisao, pod motom Život ne treba biti život koji nam se dogodio, nego roman kojeg smo sami stvorili jer život je pokret. Naglasio je kako je bez ustupak i zaobilaženja, kroz povijest sportsko-rekreacijske udruge, čija je osnovateljica i stalna voditeljica, prikazala život onakvim kakav on je.


Čitljiv stil
– Sama autorica, lektorica, urednica i nakladnica (tehnička obrada i tisak je FG Grafike, Zadar) ona je lako čitljivim stilom svakome razumljivim iznijela povijest djelovanja svoje udruge sažetu na 240 stranica. No ova monografija nije samo povijest udruge Relaks i relaksica nego i svojevrsna priča o Zadru i mnogim Zadranima. jer uz to što se pobrinula zapisati svih 596 članica udruge kroz njezino djelovanje, autorica nije propustila navesti i mnoge Zadrane i institucije koje su im pomogle, kao i takve subjekte i iz inozemstva. Pišući o Relaksu kroz njegovih četvrt stoljeća Katja Pijaca je kronološki, detaljno i strpljivo iznijela čitavu djelatnost društva koncipirajući knjigu u šest dijelova i okončavši je s galerijom fotografija o najvažnijim događanjima. Monografija Dvadeset pet godina Relaksovih pirueta ustvari je sažetost triju ranijih Katjinih knjiga o ovome društvu s nadopunom o događanjima koja s tim knjigama nisu bila obuhvaćena. Putopis kroz vrijeme, gradove i države kroz koje su relaksice kročile. Monografija je povijesno-dokumentarne vrijednosti, informativna i edukativna i značajan je doprinos zadarskoj i hrvatskoj sportsko-rekreativnoj djelatnosti, napisao je Marić.




O autorici
Katja Pijaca (Nin, 1948.) istaknuta je hrvatska kineziologinja s opredjeljenjem za sportsku rekreaciju žena. U više od 40-godišnjoj djelatnosti prije ove monografije napisala je tri knjige: Relaks, Putujmo nasmješite se i Putovima zdravlja i prijateljstva. Katjino životno djelo i njezina osobnost nisu mogli biti nezamijećeni te je dobitnica mnogih nagrada i priznanja iz područja sportske rekreacije među kojima se ističu medalja Međunarodnog olimpijskog odbora i Nagrada za životno djelo Hrvatskog odbora za športsku rekreaciju, obje dobivene 2007. i Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara 2013. godine.