Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Promocanje važnosti održivog prometa

22.09.2021. 09:00


Europski tjedan mobilnosti prepoznat je kao idealna prilika za promociju projekta ZUM 4.0, koji promiče važnost održivog prometa.
– Cilj ZUM projekta, kao i komplementarnog projekta ITS, je unaprijediti promet na način da se potakne korištenje alternativnih oblika prijevoza, poput biciklističkog prijevoza i javnog gradskog prijevoza, a sve kako bi se smanjilo opterećenje kojeg stvara promet automobilima. ITS se sastoji od dvije komponente, od kojih je glavna rekonstrukcija Ulica Franje Tuđmana po čijem ćemo dovršetku dobiti modernu četverotračnu prometnicu s obostranim biciklističkim stazama. Time ćemo osigurati infrastrukturu za alternativne oblike prijevoza, što je dobar korak u pravom smjeru. Kroz ZUM 4.0 dobit ćemo moderan sustav putem kojeg će građani moći kupovati karte za autobuse i pratiti njihovo kretanje u realnom vremenu. Također, u sklopu projekta senzorima ćemo obuhvatiti tisuću parkirališnih mjesta pa će građani u realnom vremenu moći pratiti ima li slobodnih te isplati li im se uopće ići automobilom u centar grada. Time ćemo također smanjiti prometno opterećenje, emisiju ugljičnog dioksida (CO2) i u konačnici grad Zadar učiniti boljim mjestom za život, istaknuo je Josip Milić, voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata Grada Zadra, na panel raspravi pod nazivom »Održiva mobilnost za zdraviji život« – »Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!«, koja je održana u Kneževoj palači.
Ukupna vrijednost projekta punog naziva »Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)« je 14.813.840,30 kuna, od čega 12.160.000,00 kuna čine bespovratna EU sredstva ostvarena kroz ITU mehanizam u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija«. Projektni partneri Grada Zadra su Inovativni Zadar d.o.o., Liburnija d.o.o. i Obala i lučice d.o.o.