Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U zadarsku Malu kuću od nasilja upravo pobjegle dvije obitelji

22.09.2021. 10:50


Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda bila teško ozlijeđena.
U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola, dok je počinitelj obiteljskog nasilja najčešće bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug ili partner žrtve.


Senzibiliziranje društva
Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama.
Riječ je o društvenom problemu na čiji je porast, kao što je bilo i za očekivati, utjecala i novonastala situacija uzrokovana pandemijom. Naime, oslabljena financijska situacija pojedinih osoba, mjere koje su utjecale na smanjeno kretanje i porast frustracija dovode do eskalacije unutar temelja društva, obitelji. Ugrožene su žene, ali i djeca.
Gordana Markulin – Ježina, predsjednica zadarske udruge »Duga« za pomoć ženi i djetetu, žrtvama nasilja te koordinatorica zadarske Male kuće, ispričala je o trenutačnoj situaciji i, kao uvijek, pozvala sve kojima je potreba pomoć da im se obrate.
– Jučer su nam došle dvije obitelji, njih petero od čega je dvoje djece, istaknula ja Markulin – Ježina.
Nažalost, zastupljeni su svi oblici nasilja, od verbalnog, psihičkog, ekonomskog do fizičkog koje rezultira tim da žena shvati da više ne može tako i zatraži pomoć.
Nakon što dođu u sklonište, žene međusobno razgovaraju i to je također vrsta pomoći. Nakon toga slijede individualni razgovori i usmjeravanje. Žene moraju postati svijesne i pomoći same sebi.


Prebrzo vezivanje za partnera
– Educiramo ih, pokušavamo im pronaći posao. Upućujemo ih na sve moguće adrese. Dobro je dok su kod nas, ali nakon 6 mjeseci ili maksimalno godinu dana, one moraju negdje otići. Tada se vraćaju svojoj primarnoj obitelji ili, doduše vrlo rijetko, vrate se nasilniku ili pronalaze smještaj i zbrinjavaju sebe i svoju djecu. Tu bi trebala uskakati zajednica, ali kod nas je to još na labavim nogama. Guramo ih koliko možemo, ali u ovome trenutku jako im je teško, ispričala je Markulin – Ježina o procesu snalaženja žena nakon skloništa ističići koronakrizu kao dodatni otežavajući faktor.
Sve više se javljaju mlađe žene, u dobi od 24 do 30 godina, što može biti pokazatelj da mlađe žene manje trpe iz čega se zaključuje da smo ipak napredovali kao društvo, barem donekle je senzibilirana javnost i ukazano je na pogubnost svih oblika nasilja. S druge strane, ta činjenica ukazuje i na prebrzo vezivanje za partnera.
Razumije se da se u potpunosti štiti anonimnost osobe, a nudi se psihološka i pravna pomoć te informiranje putem SOS telefona, kao i individualni razgovori s korisnicima u savjetovalištu, na njihov zahtjev.
– Ne trpite nasilje, izađite iz nasilja. Prva pljuska i gotovo je, iza toga sjedni i razgovaraj. Ako ne uspijete riješiti problem, potražite pomoć. Ako ga ni tada ne uspijete riješiti, sklonite se. Naći ćemo način za pomoći, pozvala je Markulin – Ježina.
Iako se nasilje u obitelji najčešće događa u »četiri zida«, tamo ne treba i ostati. Njegove posljedice trpe žrtve, šira obitelj, ali i cijelo društvo.




Besplatne instrukcije
– Preuređujemo pomalo Malu kuću, uređujemo »Dugu« kako bismo mogli krenuti s besplatnim instrukcijama i satovima djeci lošijeg imovinskog stanja koje će održavati kolegice volonterke koje su po struci profesorice, rekla je Markulin – Ježina.


Kontakt »Duge«
Besplatni i anonimni psihološki i pravni savjeti mogu se dobiti pozivom na broj (023) 33 20 59 ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18,00 do 20,00 sati te na brojeve 095 52 92 416 i 098 81 97 57.