Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarska Koka i Zadar more ponovno pod istim jedrom

21.10.2010. 22:00
Zadarska Koka i Zadar more ponovno pod istim jedrom


Iako im termini ove godine disoniraju, jedriličarska regata Zadarska Koka i manifestacija Zadar more ponovno će ploviti pod istim jedrom – saznali smo na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, održanoj u Jedriličarskom klubu Uskok. Ispred organizacijskog odbora petog po redu Zadar mora, novinare je s detaljima programa upoznala Zrinka Mandić.
– Ove godine nismo uspjeli u nastojanju da nam se preklope termini tako da će se Zadar More održati od osmog do 11. studenog. Kako je studeni mjesec rizičan zbog vremenskih prilika, dio programa na otvorenom održat će se ili vikend prije ili vikend poslije, a bit će realiziran u uvali Jazine. Posebno atraktivan dio bit će dolazak danskog jedrenjaka Bente Dorte koji će na nekoliko dana krasiti naš grad, a na kojem će se, također, održati dio programa poput radionice izrade jedara i slično – kazala je Mandić te potom stavila naglasak na središnji dio manifestacije:
– S obzirom da se radi o mini jubileju – petoj godini, odlučili smo našu publiku počastiti s izložbom vrhunskog fotografa Ive Pervana, koja će se održati u Svetom Donatu. Nadalje, najavila bih i nekoliko zanimljivih predavanja, poput onog Smiljana Gluščevića, ravnatelja Arheološkog muzeja Zadar, imat ćemo i projekciju dokumentarnog filma o kornatskim križevima… Međutim, o više detalja vezanih uz kulturni dio programa, izvijestit ćemo naknadno – podvukla je Mandić nakon koje je riječ uzela Zrinka Grancarić, glasnogovornica JK Uskok.
– Zadarska Koka stigla je do svog šestog izdanja. Ove nam je godine cilj privući 100 brodova, a sa sigurnošću mogu reći da će se u subotu na startu regate naći najmanje 70-ak brodova s 400 sudionika. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra ovom manifestacijom želimo ukazati na dugu pomorsku tradiciju koju ima naš grad, na ljepotu jedrenja u Zadarskom kanalu, odnosno na simboličan način zatvoriti nautičku sezonu. U subotu nas očekuje lijepo vrijeme, stoga pozivamo sve zaljubljenike u jedrenje da nam se pridruže. Zadarska Koka je jedriličarska fešta koja ne zahtijeva kotizaciju, nego samo prijavu članova posade, dužine broda i popunjavanje obrasca – upoznala nas je Grancarić. Glasnogovornica Uskoka rekla je i je kako će ruta regate biti ista kao i proteklih godina: „nadomak obale u dužini od 10 nautičkih milja, ne prezahtjevna”. Start šeste Zadarske Koke predviđen je u 11 sati (subota, 23. listopada) ispred gata Obale kralja Petra Krešimira IV. Proglašenje najboljih održat će se u 19 sati na Vitrenjaku.
– Povedite posadu, prijatelje obitelj. Na Zadarskoj Koki zaista vrijedi krilatica „važno je sudjelovati” – poručila je Grancarić.


 PRIJAVE U TIJEKU


Svi koji žele sudjelovati na regati trebaju se prijaviti danas poslijepodne, od 17 do 21 sat, u prostorijama JK Uskok. Krajnji rok za prijavu, stoji u programu, bit će sutra ujutro od 8 do 9 sati. Za nju je potrebno znati dužinu svog plovila „preko svega” u metrima i centimetrima te sastav posade. Kotizacija se ne plaća.