Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Posebno je štetan za ravoj djece utjecaj ekrana

22.10.2018. 10:31
Posebno je štetan za ravoj djece utjecaj ekrana


U povodu obilježavanja pete godišnjice rada Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije, bio je organiziran Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg su logopedice – Lucija Božajić Golem i Nikolina Jezernik održale u Gradskoj knjižnici zanimljivo predavanje odnosno, radionicu pod nazivom – "Moje dijete ne govori – što sad?"
Radionicom su obradile temu sporijeg komunikacijskog i jezično-govornog razvoja te su govorile o mogućim uzrocima, kako prepoznati kašnjenje u govoru te kako djelovati u skladu s tim.
Predavanjem su se osvrnule i na različita sredstva komunikacije kao što je pogled, gesta, govor, pismo i slično te na miljokaze urednog jezičnog razvoja i važnosti pažnje u usvajanju novih sadržaja prilikom čega, kako je naglasila u svom dijelu predavanja Lucija Božajić Golem – posebno štetan utjecaj ima velika svakodnevna izloženost ekranima.
Radionica je bila interaktivnog karaktera s brojnim praktičnim primjerima iz svakodnevnog života. Svoje primjere stručnjakinje su potkrijepile demonstracijama i konkretnim didaktičkim sredstvima koje upotrebljavaju u svom radu. Na kraju predavanja podijeljen je i pisani materijal nazočnima kao mali podsjetnik na ispravne načine poticanja dječjeg razvoja.
– Budući da se rana intervencija bavi odstupanjima u najranijoj dobi velika je važnost uključenosti cijele obitelji kako bi terapeutski rad bio što učinkovitiji – naglasila je tom prilikom Nikolina Jezernik.
Logopedice su posebno istaknule i načine poticanja djeteta prilikom svakodnevnih, obiteljskih situacija. Nisu propustile i priliku ohrabriti roditelje da se obrate stručnjacima čim primijete neke znakove odstupanja kod svog djeteta kao što je primjerice, rjeđe odazivanje na ime, izostanak kontakta očima ili gestama, zakašnjelu pojavu brbljanja i prvih riječi, slabije jezično razumijevanje…
– Rana dijagnostika i pravovremeno uključivanje u terapiju su pravi put prema otklanjaju ili ublažavanju postojećih teškoća. Prevencija je najbolja intervencija – poručile su logopedice.
Inače, Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije započeo je s ovim programima u siječnju 2014. godine, s ciljem pružanja stručne podrške djeci s razvojnim odstupanjima ili rizicima i njihovim obiteljima.