Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Dvorski: Prevara je prodaja udjela u Cestama Zadarske županije

22.10.2020. 08:13


Dvadeseta sjednica Županijske skupštine održana je jučer u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku te je imala čak 40 točaka dnevnog reda. Vijećnici su tako raspravljali i usvajali izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2020. godine, kao i o polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2020. godine. Osim toga, ravnatelji raznih županijskih tvrtki i ustanova iznosili su rezultate o poslovanju, kao i planove za iduće razdoblje. Među njima su tako izvješća podnijeli i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije za 2019. godinu, Narodni muzej Zadar, Kazalište lutaka Zadar, te ostali.
Prije samog početka redovite rasprave vijećnik MODES-a Rudolf Dvorski istaknuo je kako nije dobio pisane i potpune odgovore u vezi pitanja koncesije na plaže Borik te u vezi članova raznih odbora i toga kolike naknade primaju.


Nepotpuni odgovori za koncesiju Borika
Nakon ove primjedbe krenulo se u izglasavanje dnevnog reda, na što je župan Božidar Longin dodao dvije točke koje se odnose na prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zaduženje Doma zdravlja kod Erste banke te suglasnost za građevinske radove, što je u konačnici prihvaćeno te je dnevni rad s 38 narastao na 40 točki.
Nezavisna vijećnica s liste Akcije mladih, Marjana Botić također je predložila točku dnevnog reda u kojoj bi se glasovalo o mogućnosti da se u Stožer civilne zaštite uključe i privatni poslodavci, ali ova točka je odbačena.
Dvorski je tražio da se iz dnevnog reda makne točka 26., a koja je odnosi na prijedlog odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Hrvatske ceste (HC) za raspolaganje poslovnim udjelom u trgovačkom društvu Ceste zadarske županije. Župan Longin odgovorio mu je kako je Županija zadnja koja je ovo napravila te kako su sve županije već dale suglasnost Hrvatskim cestama.
– Ova točka spada u rubriku vjerovali ili ne. Naime, prijedlogom stoji da će Županija dati suglasnost Hrvatskim cestama za raspolaganje poslovnim udjelom u Cestama Zadarske županije. Međutim, ugovorom je određeno da se, ako se HC žele odreći udjela koji su preneseni na njih, udjeli se vraćaju bez naknade u vlasništvo Zadarske županije. Ovdje se radi o teškom pokušaju prevare nas županijskih vijećnika i zato smatram da ovu točku treba maknuti s dnevnog reda jer će u konačnici biti posla za USKOK i DORH, naglasio je između ostalog Dvorski. Nakon njega i nezavisni vijećnik Mladen Meštrović u ime odbora za gospodarstvo potvrdio kako ova točka nije prošla na odboru. Međutim, vijećnici su glasovali i većinom glasova točka nije maknuta s dnevnog reda te se moglo započeti s Aktualnim satom koji je rezerviran za vijećnička pitanja.


SDP-ovci napustili sjednicu
Ovaj put bilo ih je ukupno 17, ali pitati je moglo njih 12, dok za druge više nije bilo vremena te svoja pitanja mogu uputiti pismenim putem. Zbog ovoga su vijećnici SDP-a prigovorili te tražili da im se omogući da postave pitanja, ali kad im je to odbijeno, iz protesta su napustili sjednicu prije početka točaka.
Prvi je na red došao vijećnik Dvorski koji je sasuo paljbu na vijećnike koji su podržali uvrštavanje točke 26. u dnevni red, rekavši im kako ih nije sram, te da varaju, kradu i lažu.
– Vidjet ćemo kome je namijenjen taj udjel, a nadam se da će i USKOK to provjeriti. Meni ovo miriše na kriminal, oštar je bio Dvorski u prvom pitanju. Drugo pitanje ticalo se Luke Gaženica te dobiti koja je, prema njegovom mišljenju, niska. Upitao je do kada će turski koncesionar biti u Luci, tko će dobiti koncesiju za izvlačenje brodova te kada će se u Luci zaposliti barem 100 ljudi.
Župan Longin mu je odgovorio kako je tvrtka Zipo samo jedna od 50 koncesionara koji djeluju u Luci Gaženica te kako bi Dvorski trebao provjeriti tko mu piše analize. SDP-ova Suzana Jakovac upitala je hoće li se ukinuti plaćanje koncesija te kakve potpore se planiraju, na što je župan odgovorio kako imaju još mjera za pomoći gospodarstvu.
Marjana Botić dotaknula se problema s odlaganjem otpada u županiji, dok se drugo pitanje odnosilo na poticaje za zemljišta i eventualne manipulacije s poticajima za energetsku obnovu, Longin je odgovorio kako Županija nema ingerencije nad tim dijelom te ukoliko ima kakvih saznanja da prijavi nadležnim službama.




Longin nema vikendicu u Gračacu
Gaženica je bila i tema pitanja nezavisnog vijećnika s liste Akcije mladih, Marka Pupića Bakrača koji je istaknuo kako je ostvaren prihod daleko manji od onoga koji je očekivan te se pita kolika je onda isplativost cijelog projekta. Također je prozvao Marinu Dujmović – Vuković, sadašnju ravnateljicu Zadre Nove za malverzacije u energetskoj obnovi objekata dok je bila na mjestu pročelnice ureda župana. Također, pitao je župana za komentar u vezi slučaja Nataše Turbić, nekadašnje načelnice Gračaca, a koja je uhićena zbog sumnje u koruptivne aktivnosti. Longin mu je kratko odgovorio kako on nema vikendicu u Gračacu niti veze s nekadašnjom vijećnicom Turbić, kao ni s tim aktivnostima.
SDP-ova vijećnica Renata Sabljar Dračevac postavila je pitanje je li Županija spremna na situaciju ukoliko veledrogerije obustave isporuku lijekova OB Zadar te Psihijatrijskoj bolnici Ugljan i Ortopedskoj bolnici u Biogradu na Moru.
– Koliko Županija misli izdvojiti novca da naše bolnice mogu nastaviti s radom bez problema i jeste li spremni za to, upitala je Dračevac župana na što je on odgovorio kako sve uštede idu u sustav zdravstva.
– Cijeli proračun ne bi bio dostatan u ovoj situaciji. Pohvalio bih vodstvo zadarske bolnice koje je prije pandemije smanjilo dugovanja, ali ih je pandemija naglo povećala, zaključio je župan Longin.
Ostala pitanja vijećnica odnosila su se na nove EU projekte koji se tiču brendiranja tradicijske gastronomije, potom regulacije postavljanja baznih stanica i aglomeracija.
 


Je li zadarskoj bolnici obustavljena isporuka lijekova?


Zbog toga što mu na sjednici Županijske skupštine nije omogućeno postavljanje pitanja priopćenjem se oglasio Nino Mrčela, vijećnik SDP-a u Skupštini. Naveo je kako mu u situaciji kad se skupština sastaje svaka tri mjeseca ovakvo ponašanje vladajućih neshvatljivo.
Na skupštini se raspravlja o manje bitnim stvarima, a ključne teme poput neizbježnog kraha zdravstvenog sustava zbog nagomilanih dugova u zdravstvu, te samo odgođenog gospodarskog sloma ostaju neraspravljene.
Kulminacija katastrofalnog financijskog stanja u zdravstvu je nedavni sastanak s predstavnicima veledrogerija. Dugovi bolnica prema veledrogerijama premašili su četiri milijarde kuna, manjak zdravstvenih ustanova u Zadarskoj županiji samo za prvo polugodište 2020. godine iznosi 67 milijuna kuna, a bolnicama prijeti obustava isporuka lijekova. Skandalozne su najave da će biti podmireno samo 200 milijuna kuna duga, te izjava ministra Beroša "smanjite promet u bolnicama". U ovoj covid pandemiji vladajući kao da su zaboravili na temeljnu ulogu zdravstvenog sustava, a to je skrb o svim bolesnicima.
S druge strane za građane oprost dugova ne vrijedi, moratoriji na ovrhe su istekli, građani su ne svojom krivnjom zapali u financijske teškoće, a okolnosti koje su ih do toga dovele nisu prošli. Ovo je jedna loša poruka, država dvoje dugove ne misli vraćati, a građani neka se sami snađu.
Jesu li obustavljene isporuke lijekova zadarskoj bolnici i koliko duguju dobavljačima, upitao je vijećnik Mrčela, koji nije dobio mogućnost postavljanja pitanja. (ZL)
 


Vijećnik uputio javnu okladu nazočnima


Da i ova sjednica Županijske skupštine ne bi prošla bez zabavnog dijela pobrinuo se Marko Pupić Bakrač koji se kladio na sto kuna na to hoće li ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš doći na sjednicu i izložiti izvješće te ustanove ili neće. On je tvrdio da neće doći te je pozvao ostale da se pridruže odnosno da stanu na njezinu stranu. Međutim, nitko nije prihvatio njegov poziv.