Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Glavni stožer OS RH nezakonito zadržao brigadira Burčula na dužnosti

22.10.2021. 11:20


Ministarstvo obrane priopćenjem se danas oglasilo o postupanju Predsjednika Republike Hrvatske i Glavnog stožera OS RH u vezi bivšeg zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, rođenog Zadranina. 


Naveli su kako je, što su već ranije priopćili, načelnik Glavnog stožera OS RH predložio je imenovanje brigadira Burčula na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne na rok do 31. prosinca 2021. za što ministar obrane nije dao suglasnost.


Člankom 100. stavkom 2. Ustava Republike Hrvatske propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u skladu sa zakonom.




Zakonom o obrani, člankom 7. stavkom 1. točkom 10. propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u Oružanim snagama na ustrojbenim mjestima brigadira i generala na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane.


– Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske bio je upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju, ističu u Ministarstvu obrane.


Naglašavaju kako je stoga Predsjednik Republike Hrvatske protivno Ustavu i Zakonu o obrani 14. listopada 2021. donio Odluku o produljenju imenovanja brigadiru Elvisa Burčula zapovjednikom Počasno-zaštitne bojne do 31. prosinca 2021.


Istodobno Glavni stožer OS RH 14. listopada, donio je jedino moguće zakonito rješenje utemeljeno na Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je brigadir Elvis Burčul stavljen na raspolaganje s danom 15. listopada.


Glavni stožer Oružanih snaga je, ističu u Ministarstvu obrane, protivno zakonu poništio navedeno zakonito rješenje o raspolaganju za brigadira Elvisa Burčula i proveo nezakonitu Odluku Predsjednika Republike Hrvatske o produljenju imenovanja brigadiru Elvisu Burčulu do 31. prosinca 2021.


Stoga je, dodali su, iz navedenoga postupanja Predsjednika Republike Hrvatske i Glavnog stožera jasno tko krši Ustav i Zakon.


Ministarstvo obrane zaključuje da su nadležnosti državnih tijela u području obrane koje su propisane u zakonima koji su doneseni 2013. godine u vrijeme Milanovićeve Vlade, koji su i danas na snazi, jasno određeni i treba ih poštivati.


Ministarstvo obrane sukladno zakonu kao tijelo državne uprave ima planske usmjeravajuće, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvjete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga.


Sukladno zakonu prijem i prestanak službe u Oružanim snagama Republike Hrvatske u isključivoj su nadležnosti Ministarstva obrane.


Ova Vlada i Ministarstvo obrane itekako, kako zaključuju, vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu, opremanju i modernizaciji.