Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Helbich: Pokušat ćemo pokazati nekakav napredak

22.10.2021. 09:32


Očekivala se iz KK Zadar prije večerašnje iznimno bitne utakmice kontra Borca iz Čačka objava imena nasljednika Ivana Perinčića, ali od toga ipak neće biti ništa. Kormilo momčadi i dalje će držati Perinčićev pomoćnik Srđan Helbich koji je tako dobio pravi »vrući kesten« u ruke i na osječkom strategu će se bazirati ufanja navijača da Zadar konačno može do prvijenca u regionalnoj ligi. Po rasporedu koji im slijedi u narednom razdoblju Borac se čini kao najbolji protivnik za taj Zadranima još uvijek neostvaren pothvat, ali momčad iz Čačka je u zadnja dva kola potvrdila da je u uzlaznoj putanji (pobjede nad Mornarom i Megom) i zato je teško procijeniti tko će večeras u Krešinom domu zapravo biti favorit. Obično je favorit u svojoj dvorani Zadar, no abaligaške putešestvije koje se ponavljaju iz sezone u sezonu ukazuju na to da se domaća momčad tek ima pravo nadati prilici za pobjedom, što se može zorno iščitati iz njihovih najavnih rečenica.


Nekakav napredak
Kada te jednom zmija ugrize i gušterice se treba bojati, a bome u dosadašnja četiri kola Zadrane su dobrano izgrizle zmije, upisana su sva četiri poraza te se nekako želi u ovom jednom »interregnum« razdoblju ušićariti nekakav tračak pozitivnosti, a gdje ćeš veće pozitive od prve abaligaške pobjede. Stoga je pred Helbichom i njegovim momcima samo jedan zadatak, da privedu ovu utakmicu kraju s barem poenom više u odnosu na svoje protivnike. Kako to pak i napraviti, pokušao je dočarati u svojoj kratkoj izjavi sam Helbich.
– Nismo imali puno vremena za pripremu, jučer smo odradili trening i tako se spremali za današnju utakmicu. Borac je jedna odlično posložena momčad, imaju odlične šutere i igraju lijepu, ali jednostavnu košarku. Pokušat ćemo naći neke njihove slabe strane i napraviti neke korekcije u našoj igri da večeras na terenu pokažemo nekakav napredak i dođemo do pobjede – istaknuo je Srđan Helbich prije gostovanja Borca kojeg su Zadrani prošle sezone uspjeli dobiti oba puta iako se i na Višnjiku i u Čačku na odluku čekalo do zadnjih sekumdi. U odnosu na tu prošlu sezonu radikalnije promjene doživio je roster Borca, u kojem više nema nositelja igre poput Jonesa, Kočovića, Nerandžića, ali su zato našli odlične alternacije u liku Ilije Đokovića, Marka Pecarskog, Save Lešića, Ivana Marinkovića i Amerikanca Huntera Halea koji se u prva četiri kola pokazao punim pogotkom.


Hale najveća opasnost
Posebno je američki razigravač bio inspiriran u prošlom kolu kontra Mege Basket kojoj je zabio 26 poena, uz sedam skokova, četiri asistencije i tri ukradene lopte. To znači i puno posla za domaće razigravače koji će morati budno paziti na Amerikanca, a pritom pokušati povezati svoje redove. Naravno, najviše se to odnosi na kapetana Dominika Mavru koji priželjkuje pravi odgovor svojih suigrača u abaligaškoj utakmici i pobjedu koja bi vratila dobar dio izgubljenog samopouzdanja.
– Čeka nas jedna teška utakmica uslijed oavih događanja koja su nas pogodila u posljednje vrijeme. Moramo biti svjesni toga da moramo dati sve od sebe jer ova pobjeda nam može puno toga olakšati, zbog toga što nas čeka u nastavku. Moramo se jednostavno skupiti i dati sve od sebe da ovu utakmicu izvučemo u našu korist – istaknuo je Mavra uoči sraza s Borcem koji se igra u Krešinoj dvorani od 20 sati..
Infobox (Okvir): ide okvir
Marinović: Ne dolazimo u Zadar s bijelom zastavom
Momčad iz Čačka ušla je u svoju drugu elitnu regionalnu sezonu s dva poraza, ali su zato u zadnja dva dvoboja bili vrlo uspješni, što ih je automatski učinilo gramzivima za nastavak tog niza. Svjestan je trener Borca Marko Marinović da je prilika za novu pobjedu poprilično otvorena jer se gostuje kod jedine momčadi koja je smijenila trenera u ovom početnom dijelu sezone i koja nažalost još uvijek nije pronašla svoju busolu.
– Željno iščekujemo sljedeću utakmicu jer se nalazimo u dobrom ritmu. Cilj nam je u Zadru pokazati da nismo slučajno svladali Mornar i Megu Basket. Uvijek je teško igrati u Zadru, to je jedno od težih gostovanja u ligi, a Zadar je bio poznat i u bivšoj Jugoslaviji kao nezgodan teren. Prošle godine nas je dva puta pobijedio, tako da nas samo taj podatak upozorava. Zbog činjenice da je doživio četiri poraza na otvaranju sezone Zadar će sigurno tražiti šansu kako bi po prvi put slavio – smatra kormilar Čačana koji bez obzira na sve navedeno očekuje pobjedu svojeg tima.
– Imamo svoje adute, tako da ne dolazimo u Zadar s izvješenom bijelom zastavom. Želimo odigrati čvrstu i dobru utakmicu, s nadom da ćemo se s ovog vrućeg gostovanja vratiti zadovoljni – zaključio je Marko Marinović.
ABA LIGA
5. kolo: Zadar – Borac (20 sati), Igokea – Split, SC Derby – Cibona, Partizan – Krka, Mega Basket – FMP, Mornar – C. zvezda, Cedevita O. – Budućnost.
1. Partizan             4      4      0      305:250      8
2. C. zvezda                    4      3      1      315:263      7
3. Budućnost      4      3      1      301:277      7
4. FMP             4      3      1      336:333      7
5. Cibona             4      3      1      305:307      7
6. Cedevita O.      4      2      2      326:303      6
7. Mega Basket   4      2      2      326:309      6
8. Borac             4      2      2      335:329      6
9. Krka             4      2      2      297:307      6
10.Igokea             4      2      2      315:327      6
11.SC Derby             4      2      2      320:352      6
12.Mornar       4      0      4      323:349      4
13.Zadar       4      0      4      284:320      4
14.Split       4      0      4      280:342      4