Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kotarci u obilasku i učenju od najboljih

22.10.2021. 11:49


Dionici iz sedam lokalnih samouprava koje čine Turističku zajednicu Ravnih kotara, od osnutka su koristili istarska iskustva u razvoju agroturizma i turizma zaleđa. No, uz to nastoje »virnuti« i ka onima od kojih i Istra i cijeli svijet uči, pa je tako prethodnog tjedna obiđena prijestolnica agroturizma – Toskana i provincije Firenza i Siena. Toskana ima tisuće agroturističkih kompleksa i dionika, i svjetsku slavu. Firenza, Siena, Pisa,… kao vrhunski svjetski mamci tome su bili katalizatori, pa makar nije riječ o istim »mjerama« Kotari to očekuju od Zadra, Biograda, Nina,.. pa i Šibenika, Vodica. Dakle od afirmiranih i prečesto turistima prenapučenih mjesta, gdje se gosti sudaraju o goste, a čeznu za novim iskustvima, danas kada je doživljaj vrjedniji od odmora, a priča od sunca i mora.


Početak programa obilaska
Put je otpočeo za mraka u Benkovcu za stići u Poggibonse, mjesto postavljeno između dviju navedenih provincija, a hotel Alcide poznatiji je po nagrađivanoj kuhinji nego smještaju. I slika začetnika hotela, te kao uvod u svekoliko pozivanje na tradicije i što starije korijene izvornosti, a što valja upamtiti kao neophodnu konstatnu za agro i ruralni turizam. I – tradicionalna jela, u ovom slučaju talijanske tjestenine. Obilazak vinarije ili oglednog primjera vrhunaca eno ponude naravno kombinirane sa gastro ponudom – Tenuta Torciano sa 12 vina uz četiri ali tradicionalna ovdašnja jela od salama i pekorina do cantucina, uz paletu vina isključivo – vrhunskih, ali i ulje, tartufe, balsamico,…


​Mesnica za turistički vrh svijeta
Odlazak za mjesto Panzano motiviran je obilaskom mesnice-restorana Officina della Bistecca Daria Checcinia jednog od najpoznatijih talijanskih mesara kojeg možete vidjeti na svim svjetskim TV kanalima i satima materijala po društvenim mrežama. A čovjek je – mesar, ali sa pričom – osma generacija, 47 godina u poslu (jer je otac mlad umro) i vrhunskom teletinom-govedinom. Razgled mesnice i proizvoda koje gotove nudi za prodaju, a zatim ručak sastavljen od svih specijaliteta koje proizvodi familija Checcini. Pa San Girmignano, centar najboljih bijelih vina sorte Vernaccia kod familije Cesani ne glamurozna podruma i kušaone već na razini naših pa i manje glamurozne, ali proizvodi vino od 1949 godine i jedni su od prvih u eko- biološkom vinarstvu. Tu je i vino ali i – šafran sa cijenama od kojih trnu zubi, pa kupujemo po par grama za začiniti rižoto za četvero (sitnica 10 eura). Montalcino mjesto po kojem je jedno od najcjenjenijih talijanskih i svjetskih vina Brunello dobilo ime – da se vidi 15-tak vinoteka okolnih vinara, lanac suvenirnica i tratorija sa autohtonom hranom. Nešto što kao jedina urbanija sredina u Kotarima treba jednom postati Benkovac.




Ultra suvremena inačica sajma, parka, trgovinskog centra i učilišta
I opet nešto nedostižno ali za imati »mete« budućnosti, vinarija Antinori jedna najavangardnijih i najljepših vinarija svijeta u srcu Chianti-a. Posluju u različitim zemljama, a godišnje proizvode oko 20 milijuna boca na 150 etiketa. Povijest – od 14. stoljeća.
Povratno zaustavljanje pred Bolognom odnosno FICO World Eataly. Megacentar, sajam, festival hrane i talijanskih proizvoda, stalno otvoreno učilište i demonstracijski cantar..??? Uglavnom ulaz i boksovi sa svim domaćim životinjama, plaćanje ulaznica u beskrajan objekt sa desecima tisuća najboljih talijanskih izvornih proizvoda, demonstracije, škole kuhanja, igraonice za djecu, predavsnja i beskraj lokala u kojima se sve to kuša, Bar nešto se da kopirati pa i za Benkovački sajam koji će uz zadržavanje tradicije dobiti i dio modernijeg ruha.