Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Misliti obnovljivo u ekološkom, ekonomskom i razvojnom smislu!

22.10.2021. 09:48


U prostoru budućeg studija gastronomije u Kulturnom centru Biograd na Moru, poznatijem kao Pučko učilište, održana je Međunarodna konferencija o obnovljivoj ekonomiji.
– Globalna financijska kriza, pandemijska kriza, kriza energenata, sve su to pojave koje nam čine svakodnevnicu neizvjesnom, čak i plaše, ali otvaraju neke nove dimenzije i nove načine promišljana, rekao je dr. sc. Ivan Ružić, dekan Veleučilišta Baltazar, dislocirani studij Biograd na Moru.
Sve što nas je nedavno zadesilo, kaže on, ustvari govorio tome da se čovjek mora vratiti svom bitku i misliti obnovljivo. Obnovljivo u ekološkom, ekonomskom i razvojnom smislu.


Zelena i digitalna tranzicija
– Svijet je potrebno ponovno okrenuti čovjeku i prirodi, presložiti prioritete prema onome što je doista vrijedno i misliti na budućnost koju ćemo ostaviti generacijama nakon nas, naglasio je Ružić.
S obzirom da se nalaze u prekrasnom gradu, kaže on, nakon uspješne turističke sezone mogli bi se upitati što su ovogodišnji turisti tražili i očekivali.
– Siguran sam da bih od domaćih ugostitelja i hotelijera dobio vrlo slične odgovore. Današnji turisti traže individualni pristup i doživljaj, žele iskusiti lokalnu atmosferu, domaće proizvode i autohtone običaje. To je ustvari ono na čemu i trebamo graditi buduće gospodarstvo, poručio je Ružić.
U svom obraćanju Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kazala je kako je Europska komisija zadala jasne politike i smjerove za buduće razdoblje, a isti se temelje na zelenoj i digitalnoj tranziciji.
– Budućnost Republike Hrvatske kao i Europske unije općenito, ne temelji se više samo na što bržem i jačem razvoju gospodarstva već sada, kada smo svjedoci galopirajućih klimatskih promjena, globalne krize uzrokovane COVIDOM-19, moramo itekako voditi računa da taj rast i razvoj bude prije svega održiv za što je potrebna hitna regeneracija gospodarstva, naglasila je Tramišak.


​Hrana, turizam, promet
Ministrica je pojasnila kako je Hrvatska među najbogatijim državama članicama po pitanju resursnog bogatstva zbog čega zapravo ima i najbolju priliku biti energetski stabilnija i održivija te cijelo gospodarstvo usmjeriti ka tome. Istaknula je kako na putu do ostvarenja tog cilja stoji na raspolaganju ukupno 25 milijardi eura tijekom idućih 9 godina u okviru nove financijske omotnice za razdoblje 2021.-2027. godine i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
Ministrica je dodala i to da je na razini Europske unije kroz instrument Nove generacije i Višegodišnji financijski okvir na raspolaganju svim državama članicama dostupno ukupno bilijun i 824 milijarde eura. Europska komisija odredila je kako 30% svih tih ulaganja mora biti u zelenu i još 30% u digitalnu tranziciju.
– Iz svega ovoga vidljivo je da to nisu samo floskule te da je zaista od presudne važnosti da svi uhvatimo korak s time i stoga bih rekla da je sljedeće desetljeće zapravo velika prilika za Hrvatsku kada se možemo nametnuti kao predvodnica u svim ovim smjerovima, od proizvodnje hrane pa do održivog turizma i održivog prometa, zaključila je ministrica Tramišak.




Gastronomski praktikum za cjeloživotno učenje
U nazočnosti brojnih sudionika, članova akademske zajednice uz ministricu su na konferenciji sudjelovali i župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić, biogradski gradonačelnik Ivan Knez, najpoznatiji hrvatski kuhari i moderatori na teme digitalne tehnologije, održivog gospodarskog razvoja, turizama za novo desetljeće.
Nazočni su imali prigodu u prostoru Veučilišta Baltazar vidjeti novi prostor za gastro praktikum koji je opremljen prema najnovijim standardima struke koji će se uskoro koristiti za održavanje radionica cjeloživotnog učenja iz područja gastronomije pod vodstvom poznatog Tomislava Špičeka. Razgovaralo se sa Špičekom te s voditeljima specijalnih tečajeva, gastroekspertima Petrom Jelićem, Raulom Lajtmanom i Ivanom Pažaninom.