Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sve više zadarskih učenika zaraženo i u samoizolaciji

22.10.2021. 07:44


U Hrvatskoj se situacija s epidemijom koronavirusa pogoršava iz tjedna u tjedan, što je bilo i očekivano s obzirom na dolazak hladnijih dana i na češći boravak većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima. Posebno je pritom odjeknula informacija kako je u utorak među 1741 zabilježenim pozitivnim PCR testom najviše zaraženih, 315, bilo u dobnoj skupini od 10 do 19 godina koja obuhvaća djecu i mlade.
Da su žarišta zaraze covidom-19 najčešća u školskoj dobnoj skupini, od 10 do 19 godina, potvrdila je prije nekoliko dana i epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Iva Pem Novosel u emisiji HTV-a.
– Drugi dio osnovnoškolske i srednjoškolka dobna skupina su s najviše zaraženih, što je očekivano, s obzirom na to da oni mnogo sati provedu zajedno. Apeliramo na njih i na sve ostale, posebno pripadnike rizičnih skupina, ako se slučajno nisu cijepili, da se cijepe, kazala je dr. Pem Novosel.


Jedan razred u samoizolaciji
Pogoršanje epidemiološke situacije potvrdili su nam i u srednjim školama u Zadarskoj županiji. Ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora Sandra Šango rekla je kako imaju jedan razred u samoizolaciji.
– U tom prvom razredu jedan učenik je sigurno pozitivan na koronavirus, a još dvoje učenika bilo je pozitivno na kućnom testu. Radi se o prvom razredu, dakle o novim učenicima u našoj školi koji nisu cijepljeni. Imamo pozitivnog još jednog učenika iz drugog razreda, ali budući da on nije bio u školi kad mu je potvrđena zaraza, njegovim razrednim kolegama nije određena samoizolacija, govori Šango dodajući kako još uvijek imaju mali broj učenika i profesora koji su zaraženi i u samoizolaciji.
– Dvoje naših profesora je, pak, prošlog mjeseca zbog ovih razloga ostalo doma, a mijenjali su ih profesori na zamjeni. Što se tiče razreda iz kojeg su svi učenici do kraja ovog tjedna u samoizolaciji, za njih se odvija nastava na daljinu. Naši profesori će nastavu za ovaj razred uglavnom provoditi iz učionica koje su sve opremljene za takvu vrstu nastave. Bez obzira na ove poteškoće, mogu zaključiti kako je situacija sa zarazama i samoizolacijama u našoj školi odlična, gotovo normalna, priča ravnateljica »Nazora«, dok njezina kolegica iz iste školske zgrade, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) Marjana Bakmaz kaže kako je kod njih stanje prilično zadovoljavajuće.


Informacije za odsutne učenike
– Trenutačno nam je jedna profesorica i dvoje učenika zaraženo, a nekoliko učenika je u samoizolaciji. Od početka ove školske godine bilo je već pojedinačnih slučajeva oboljenja od ove bolesti, ali nismo imali većih grupa zaraženih učenika. Nastava funkcionira normalno. Učenici koji iz ovih razloga moraju izostati s nastave informacije o gradivu dobivaju u online kontaktima s nastavnicima. Osnovane su grupe preko javne platforme, djeca su već naučila na takav način komunikacije. Profesori imaju digitalne alate ovisno o predmetima koje predaju. Kroz prošle dvije godine nastavnici su se potrudili naučiti nove tehnologije kako učenici ne bi bili zakinuti u stjecanju znanja, govori ravnateljica Bakmaz dodajući kako dolaze hladnija vremena pa su malo zabrinuti mogućim povećanjem broja zaraza i samoizolacija.
Inače, iz HZJZ-a ističu kako djeca imaju znatno manji rizik od težih oblika bolesti i smrti od covida nego što je to slučaj kod odraslih te da je povoljan omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina. Navode pet skupina djece za koje se preporuča cijepljenje protiv koronavirusa.
Riječ je o djeci s kroničnim bolestima i djeci koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti. Preporučuje se da se cijepe i učenici završnih razreda srednjih škola, kao i oni koji pohađaju određene škole u sklopu koje imaju praktičnu, terensku i izvanučioničku nastavu. Prema preporuci HZJZ-a cjepivo bi trebali primiti i učenici koji su smješteni u učeničkim domovima ili drugima oblicima kolektivnog smještaja.
Djeca, odnosno roditelji koji žele cijepiti djecu, mogu se javiti nadležnom školskom liječniku ili posjetiti punktove za cijepljenje bez najavljivanja, kao i naručiti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine.
Novo istraživanje zaraze kod adolescenata
Učinkovitost Pfizerova cjepiva u sprečavanju hospitalizacije zbog covida-19 iznosi 93 posto kada su posrijedi adolescenti u dobi od 12 do 18 godina, pokazalo je novo istraživanje.
U sklopu studije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) znanstvenici su proučili zdravstveno stanje 464 hospitalizirana pacijenta u dobi od 12 do 18 godina, od kojih je 179 bolovalo od covida-19, a 285 ih je bilo hospitalizirano iz drugih razloga.
Od spomenutih 179 hospitaliziranih zbog ove bolesti, 97 posto ih nije bilo cijepljeno, a većina je bolovala od najmanje jednog pridruženog oboljenja, bolesti ili stanja koje postoji s glavnim oboljenjem ili osnovnom bolešću kod istog bolesnika.