Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarsko Sveučilište u Ravnim kotarima provodi pilot projekt razvoja turističke mikrodestinacije

22.10.2021. 10:03


Sveučilište u Zadru na OPG-u Butić u Briševu jučer je održalo inovativno događanje »Ravni kotari – zalog(aj) budućnosti« u okviru projekta TAKE IT SLOW.
– Riječ je o strateškom bilateralnom projektu prekogranične suradnje INTERREG Hrvatske i Italije TAKE IT SLOW koji je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije, kazala je prof. Božena Krce Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.
Vrijednost projekta je 3.764.695,71 eura, više od 28 milijuna kuna, od čega proračun za Sveučilište Zadar, jednog od partnera u projektu, iznosi 260.034,00 eura ili oko 1.950.000 kuna.


Nedovoljno iskorišteno ravnokotarsko područje
– Iako imaju atrakcijsku osnovu, puno potencijala i resursa, Ravni kotari nisu dovoljno prepoznati u našoj turističkoj ponudi. Ravni kotari kao nedovoljno iskorišteno područje gastronomske i druge turističke ponude Zadarske županije u središtu su pozornosti Sveučilišta u Zadru, odnosno dijela strateškoga projekta TAKE IT SLOW, naglasila je prof. Krce Miočić.
Fokus projekta je razvojem održivog i »slow turizma« u malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju.
– Kroz projekt se želi razvijati rješenja za upravljanje mikroturističkim destinacijama kako bi se potaknule lokalne zajednice u rješavanju utjecaja turističke industrije, ali i istodobno očuvala prirodna i kulturna baština i životni stil, rečeno je na predstavljanju projekta.
Upravo se u tome ogleda i uloga Sveučilište u Zadru, kao istraživački orijentirane obrazovne ustanove koja povezuje znanstvena istraživanja i projekte. A gastronomija u Ravnim kotarima predstavlja poseban odmak jer imaju i ulaznu sirovinu kao i neka jela koja čak ni lokalno stanovništvo ne poznaje dovoljno dobro.


Osmišljen turistički aranžman
– Ozbiljnom pomaku u tom smjeru u budućnosti bi trebao doprinijeti i ovaj projekt. Osmišljen je tako da svaka od regija razvije proizvod specifičan za svoje područje, a potom se kao pojedinci spojimo u jednu »slow cjelinu«, slikovito tumači prof. Krce Miočić.
Program je u jutarnjim satima započeo berbom grožđa i masla gdje je zadarske studente kao posebnu atrakciju na traktoru dovezao domaćin Ante Butić.
– Osmišljen turistički aranžman kroz aktivan turizam u prirodi, berba grožđa, smilja i maslina, proizvodnja vina, ulja i rakije veliki je korak u produljenju turističke sezone. Treba pozvati turiste u berbu koji još i plate za taj doživljaj. Gostima je to pravi izazov, mišljenja je Butić čiji je obrt 2009. započeo turističkom promocijom pod nazivom Dobra vina otvorivši pet prodavaonica od kojih su dvije još aktualne, u Zagrebu i Rijeci, a od 2011. OPG Butić je izletište.
Obiteljsko gospodarstvo Butić smješteno je u ravnokotarskom Briševu, tek sedam kilometara od samog centra grada Zadra. Autobusi im gotovo svakodnevno dovoze strane turiste koji odmor provode u hotelima na obali. U Briševu kao da je srce turističke sezone.




Moto je zadovoljan gost
– Naš moto je zadovoljan gost. Želimo kroz izvrstan doživljaj pokazati život na selu. Berući grožđe, smilje i masline gosti uživaju u svježem zraku i seoskom ambijentu, a najviše od svega ih je oduševilo pečenje rakije, ručak u masliniku, kušanje maslinovog ulja te kapljice domaćeg vina i rakije, kazuje Butić.
Njihov rad su prepoznali brojni turistički čimbenici uz čiju pomoć uspješno posjećuju sajmove i manifestacije diljem Hrvatske i Europe.
– Jednim dijelom poslujemo u Briševu, a drugi dio OPG-a djeluje na Plitvicama. U Briševu imamo dvije konobe kapaciteta 240 sjedećih mjesta, obiteljsko imanje, vinograd star 50 godine te 250 godina stare masline. A nakon slovenskog Relax turizma želimo putem mobilni kućica izgraditi 24 sobe sa 4 zvjezdice, povećati smještajni kapacitet na Plitvicama i podignuti proizvodni pogon za 20.000 komada pršuta i 5.000 komada ninskog šokola, najavljuje Ante Butić.
Nakon sadnje četiriju sadnica smokava i povlačenja konopa u vinogradu sve se nastavilo kod Butića na sajmu domaćih proizvoda, prezentaciji prerade grožđa i pečenja rakije.


Zašto (ne) posjetiti Ravne kotare
– U natjecanju u kuhanju su dva tima, oba pripremaju peku s teletinom i pulastrima-pivcima. Prvi tim peku sprema s paprikom i tikvicama, a drugi tim na tradicionalni način s krumpirima, kapulom i maslinovim uljem, objašnjava Antina majka, Jagoda Butić.
U jednoj od konoba održana su stručna predavanja. Šime Marcelić s Odjela za ekonomiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru govorio je na temu: Zašto je maslinovo ulje jedinstveno u odnosu na druga ulja. Ante Butić je imao prezentaciju domaće hrane i branja maslina kao turističke ponude. Damir Hordov iz Turističke zajednice Zadarske županije govorio je na temu: Oznaka kvalitete »Welcome rual« i projekt »Zadar bike Magic«, Božena Krce Miočić na temu: Zašto (ne) posjetiti Ravne kotare, dok je Tomislav Klarin s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru vodio izuzetno zanimljivu raspravu s puno pitanja, mišljenja i prijedloga.
Sve je završeno proglašenjem pobjednika u spremanju peke pa je slasno i ukusno jelo u Konobi Butić bilo glavno jelo na bogatom stolu.