Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Utrkom u kolicima otvoreno sportsko natjecanje invalida

Autor: Dragana Glavočić

21.11.2008. 23:00
Utrkom u kolicima otvoreno sportsko natjecanje invalida


Jučer je u Sportskom centru Višnjik u Dvorani Krešimira Ćosića otvoreno 14. svehrvatsko natjecanje invalida Domovinskog rata (14. SŠNIDOR) pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor. Natjecanje će trajati tri dana.
Pehar u obliku vukovarskog vodotornja
U uvodnom pozdravu Josip Đakić, predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske, osvrnuo se na patnju Vukovara i Škabrnje, ali i nesebičnost hrvatskih branitelja koji su za vrijeme Domovinskog rata davali sve što su imali, ostavljajući dijelove svoga tijela na bojištima kako bismo svi mi danas imali slobodnu Hrvatsku.
– Ove godine najboljim natjecateljima bit će uručen prijelazni pehar u obliku vukovarskog vodotornja kao simbol svih ratnih stradanja, dodao je Đakić.
Hrvatskim paraolimpijcima koji su se natjecali na Olimpijadi u Pekingu, inače sudionicima Domovinskog rata, Zoranu Križancu, Damiru Bošnjaku i Darku Kralju uručena su prigodna priznanja.
Posebna priznanja za olimpijce
U ime ministrice Jadranke Kosor 14. SŠNIDOR svečano je proglasio otvorenim Krunoslav Mesarić te je tom prilikom rekao da je jedan od temeljnih zadataka Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti vraćanje dostojanstva invalidima Domovinskog rata i njihovim obiteljima.
– Jedan od najvažnijih projekata Ministarstva je stambeno zbrinjavanje invalida u stambene jedinice prilagođene njihovim potrebama. U posljednjih pet godina zahvaljujući tom projektu zbrinuta su 4.774 hrvatska ratna vojna invalida, dodao je Mesarić.
Generalni vikar Zadarske nadbiskupije don Ivica Mustać blagoslovio je sve sudionike natjecanja koje je započelo s utrkom u kolicima ispred Sportskog centra Višnjik.
Najboljim sudionicima natjecanja u nedjelju će u u hotelskom naselju Borik biti podijeljene medalje i zahvalnice.
SŠNIDOR je sportska manifestacija koja je nastala prije 14 godina unutar MORH-a, a ove je godine gradu Zadru opet pripala čast biti domaćin natjecanja. Dosad su gradovi domaćini bili Vukovar, Mostar, Osijek, Varaždin, Pula, Split, Zagreb, Šibenik i ovogodišnji domaćin Zadar. Osnovna svrha organiziranja ovog tradicionalnog programa je druženje članova Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-e u vidu sportskih i rekreativnih aktivnosti radi provođenja psihičke i zdravstvene rehabilitacije, u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu.
Na natjecanju ove godine sudjeluje 930 sportaša, hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, koji će snagu i sportske vještine odmjeriti u 10 invalidskih sportskih disciplina, odnosno 28 sportskih kategorija: boćanje, elektronski pikado, kuglanje, plivanje, stolni tenis, streljaštvo (zračna puška), šah, sportski ribolov, utrka u invalidskim kolicima i viseća kuglana. Također će se natjecati i slijepi HRVI u disciplinama elektronski pikado, kuglanje i plivanje.
Temeljem odluke Glavnog odbora HVIDR-e RH u sklopu održavanja 14. SŠNIDOR-a organizirana je i umjetnička kolonija s ciljem stvaranja fundusa umjetničkih djela HVIDR-e RH, s ciljem pomoći hrvatskim braniteljima u teškoj materijalno-financijskoj situaciji s posebnim osvrtom na pomoć braniteljima optuženim za ratne zločine te prezentacije radova umjetnika HRVI-a u Hrvatskoj i inozemstvu.
U sklopu provođenja plana i programa HVIDR-a za 2008. godinu održat će se edukacijski seminar o radu tijela HVIDR-e, na kojem će sudjelovati 217 sudionika iz svih ŽZU HVIDR-a i matičnih gradova i općina.