Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vodeni park Rovanjska zaposlit će 120 radnika

Autor: Velimir Brkić

21.11.2008. 23:00
Vodeni park Rovanjska zaposlit će 120 radnika

Foto: Velimir BRKIĆ



Mađari su dobili koncesiju na 50 godina, a vodenim parkom će dominirati motivi iz filmova o najslavnijem indijanskom poglavici Winettouu koji je jahao Rovanjskom, te još brojnim lokacijama na Velebitu, prije više desetaka godina u nizu snimljenih filmova
U Općinskoj vijećnici Općine Jasenice jučer je održana prezentacija projekta Aqua park tvrtke Velebit d.o.o. mađarskih investitora koji namjeravaju u blizini Masleničkog mosta sagraditi vodeni park vrijedan osam milijuna eura. Vodeni park radit će se na površini od 70.000 četvornih metara sa svim popratnim sadržajima. Kad u kasno proljeće 2010. godine otvori vrata vodeno-zabavnog parka zapošljavat će oko 120, doduše sezonskih radnika. Mađari su dobili koncesiju na 50 godina, a vodenim parkom će dominirati motivi iz filmova o najslavnijem indijanskom poglavici Winettouu koji je jahao Rovanjskom, te još brojnim lokacijama na Velebitu, prije više desetaka godina u nizu snimljenih filmova.
Projekt su pored jaseničkog načelnika Martina Baričevića prezentirali i investitori iz Mađarske Istvan Baldasi Sabo, Gabor Tamas Kauser i Zoltan Balazs Piri. Prezentaciji je nazočila Josipa Jukić iz Agencije za promicanje izvoza i stranih ulaganja, nositelj izrade i izrađivač prostorno-planske dokumentacije Željko Kolić iz zadarske projektantske kuće Sinteza, obrovački gradonačelnik dr. Ante Župan i drugi.
– Realizacija nadasve atraktivnog projekta vodenog parka u Rovanjskoj i projekta skijaškog centra Sveto brdo, koji zajednički radimo s Općinom Lovinac iz Ličko-senjske županije, donijet će značajan napredak kao i otvaranje novih radnih mjesta ne samo za ovdašnje žitelje, već i za žitelje drugih krajeva Zadarske županije koji će moći doći raditi tu kod nas, kazao je načelnik Baričević.
Surova ljepota mora, soli, bure, planina i snijega na jednom mjestu, uvjereni su Jaseničani, donijet će procvat ovog podvelebitskog kraja. Sve nabrojeno moglo bi postati razlogom zapošljavanja, zarade, a potom i naseljavanja, odnosno oživljavanja cijelog ovog područja.
– Kad se uskoro usvoji DPU-u i potom ishodi građevinska dozvola radovi na izgradnji vodenog parka trajat će godinu dana. Projekt će se realizirati u zoni Slavine u Rovanjskoj, “ispod” naplatnih kućica na čvorištu Maslenica autoceste Zagreb – Šestanovac. Investitori će za svaku godinu koncesije plaćati 35.000 eura, odnosno sveukupno 1,750.000 eura, plus 50 posto od naplate parkirališta koje će se protezati na površini od 40.000, a vodeni park na 30.000 četvornih metara površine, rekao je Baričević.
Vodeni park imat će 15 vodenih atrakcija, bogatu ugostiteljsku ponudu, vlastito parkiralište i cjelodnevnu medicinsku skrb. U jednom trenutku moći će primiti gotovo 3.000 posjetitelja.
– Predviđene su posebne zaštitne mjere od bure. Ipak, tijekom jakim bura vodeni park bit će zatvoren, govore Mađari koji će milijun eura potrošiti u što jaču konstrukciju i bolji, nehrđajući materijal te dodatna osiguranja, kako ih ne bi odnijela orkanska bura koja je u Podvelebitskom kanalu itekako nepredvidljiva.
Pored vodenog parka u Rovanjskoj isti će raditi i u Vodnjanu kod Pule. A osim u Hrvatskoj Mađari investiraju u Njemačkoj i u Srbiji gdje su na području Vojvodine uznapredovali pripremni radovi na izgradnji zabavnog centra na površini od 600 hektara.