Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Osuđen na godinu, ali odrobijat će četiri mjeseca

Autor: Minja Gugić

21.11.2012. 23:00
Osuđen na godinu, ali odrobijat će četiri mjeseca

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S obzirom na to da je Ricov u vrijeme trajanja istrage proveo iza rešetaka zadarskog istražnog centra osam mjeseci, ako ova presuda bude potvrđena i postane pravomoćna ostaje mu za “odguliti” četiri mjeseca zatvora. Ususret novom Kaznenom zakonu, ni tužitelj nije tražio oštriju kaznu


Šime Ricov zvani Zec, 40-godišnji ribar iz Kali na otoku Ugljanu, jučer je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru osuđen na godinu dana zatvora zbog desetak stabljika marihuane.
Tri puta osuđivan
S obzirom na to da je Ricov u vrijeme trajanja istrage proveo iza rešetaka zadarskog Istražnog centra osam mjeseci, ako ova presuda bude potvrđena i postane pravomoćna ostaje mu za “odguliti” još četiri mjeseca zatvora. Ricov se jučer pred Sudskim vijećem Borisa Babića branio šutnjom i priznao je krivnju, a to su mu suci svakako cijenili kao olakšavajuću okolnost uz činjenicu da je, kako su rekli, u “trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv”.
Uteg oko vrata bila je kaznena evidencija prema kojoj je ovaj ribar do sada bio tri puta osuđivan.
U svom završnom govoru tužitelj Denis Sokol je podvukao kako tužiteljstvo ostaje kod podignute optužnice kojom se teretio za kazneno djelo proizvodnje tvari koji su propisom proglašene opojnom drogom, a djelo mu je i dokazano. Ali, tužitelj Sokol je isto tako naglasio kako optuženom Ricovu pri odmjeravanju visine zatvorske kazne treba još cijeniti i činjenicu da je bio sudionik Domovinskog rata, da je u pitanju samo desetak stabljika te da za koji mjesec stupa na snagu novi Kazneni zakon koji će biti znatno blaži prema počiniteljima ovakvih kaznenih djela.
Stabljike od 100 do 200 cm
Naime, podsjećamo, Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je oslobađajuću presudu u njegovom slučaju te zatražio ponavljanje sudskog postupka. Zbog uzgoja ove “trave” na Županijskom sudu u Zadru njemu se sudilo u ožujku prije tri godine zajedno s još dvojicom, no njihove je presude Vrhovni sud – potvrdio.
Ricov se sada branio sa slobode, a tužiteljstvo ga je teretilo da je početkom travnja 2008. godine u Kalima zasadio najmanje deset stabljika marihuane koje su narasle između 100 i 200 cm, a kako su utvrdili vještaci toksikološke struke, masa lišća za sušenje je iznosila oko 365 grama.