Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Filipjanski »kolektivni san« u svrhu kreiranja zajedničke budućnosti

23.11.2019. 13:00


Sveti Filip i Jakov, naselje u istoimenom općinskom središtu, ovog vikenda je u epicentru društveno-kulturnih događanja u Zadarskoj županiji i daleko šire. Žitelji općinskih naselja: Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj i Babac te svi drugi zainteresirani imaju niz događanja u sklopu projekta »K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«.
– U tijeku je trodnevna, 2. Fotografska radionica koja se održava od 22. do 24. studenog 2019. i to u terminu od 16 do 19 sati u Tinelu, predvorju kinodvorane Sv. Filip i Jakov. Voditelj radionice je Srđan Babić, kazala je Lucija Mikas, umjetnička voditeljica projekta K.IN.O.
Radionica zborskog pjevanja je druga u nizu aktivnosti »Radionice u Tinelu«. Voditeljica radionice je članica a cappella skupine AKA Crescendo, Matea Biloglav. Radionica će se održavati do 19. prosinca, svakog četvrtka od 17 sati, u kino dvorani Sv. Filip i Jakov.


Konferencija u Staroj školi
– Udruga za kulturu i umjetnost »U Pokretu« vas poziva vas na 2. nekonvencionalnu konferenciju »Kolektivni san« u sklopu projekta »K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«, koja će se održati u nedjelju, 24. studenog 2019. s početkom u 16 sati u Općinskoj vijećnici u tzv. Staroj školi, na adresi Put Primorja 1. u Sv. Filipu i Jakovu, najavila je Mikas.
Ovo je druga od ukupno dvije konferencije pod nazivom »Kolektivni san« za ciljne skupine i sveopću javnost, a sve u svrhu kreiranja zajedničke budućnosti u sudioničkom upravljanju u kulturi.
– Na prvoj konferenciji »Kolektivni san« mapirali su se želje i snovi lokalnog stanovništva, koji su se uvrstili u projekt i krenuli u realizaciju. Druga konferencija usmjerena je na organizaciju programa »Tinela« – dnevnog boravka u predvorju kina Sv. Filipa i Jakova, temeljita je Lucija Mikas.


Aktivnosti u ritmu života
Voditeljica radionice je Jasenka Gojšić, facilitator transformacijskog učenja.
– Što se sve može dešavati u tinelu na inicijativu mještana? Što želite organizirati, a što doživjeti u tinelu? Vrijeme je da se u kalendar iduće godine upišu redovite aktivnosti, one koje daju ritam životu; aktivnosti kojima se hobistički predajemo i kroz njih realiziramo svoje kulturne i umjetničke talente, poručila je Gošić te je nastavila.
– KINO je vaš Tinel, svih žitelja Općine Sv. Filip i Jakov, i sad vas zove da ga osmislite, kako bi napunilo život sadržajem za kojim čeznu vaše razigrane, raspjevane, čitalačke, glumačke, i sve ostale duše. Ovaj puta spuštamo konkretne zamisli u kalendar, nazivamo ih pravim imenom, dodjeljujemo im čuvare i izvoditelje. S obzirom da se radi o vašem KINU, svih žitelja Općine Sv. FIlip i Jakova ali i vašim životima, vrijeme je da preuzmete svoj dio odgovornosti i realizirate svoje snove, zaključila je Jasenka Gojšić.




Dnevni boravak u Tinelu
Projekt KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje ima proračunu od 2.099,720 kuna, a sufinancira ga EU iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762 kune, odnosno 85 posto bespovratnih sredstava. Bespovratna sredstva državnog proračuna su 314.958 kuna ili 15 posto. Nositelj projekta je Udruga U pokretu uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov i Zajednice udruga Centar nezavisne kulture Zadar.
– Nakon sveobuhvatnog uređenja kina u jedno moderno zdanje, održanih radionica i nedavnog održavanja FIJOK- Filipjanskog dječjeg festivala u tijeku je niz radnji za osmišljavanje kulturno-društvene scene koja će se održavati u kino dvorani i Tinelu koji ima svrhu dnevnog boravka djece i mladeži i svih onih koji je osjećaju mladima, rekao je Ivan Matić, voditelj projekta K.IN.O.