Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Predsjednica se poklonila škabrnjskim žrtvama

23.11.2019. 11:15


Jučer poslijepodne u centru Škabrnje, četiri dana nakon 28. obljetnice jednog od najvećih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata, na 86 žrtava velikosrpske agresije u ravnokotarskom mjestu Škabrnja, dočekana je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Uz visoke vojne počasti Grabar-Kitarović je položila vijenac kod spomen-obilježja masovne grobnice "Ruža za poginule branitelje i civile", u neposrednoj blizini Osnovne škole Vladimir Nazor, te kod Centralnog križa na groblju sv. Luke.
– Duboka tragedija Vukovara i Škabrnje govori sama za sebe i znate da nikad ne dajem izjave na ovakvim mjestima, odgovorila je Grabar-Kitarović na upit jednog od brojnih novinara pisanih i elektronskih medija.
U ovom ravnokotarskom mjestu heroju predsjednicu je na Trgu dr. Franje Tuđmana dočekao Nediljko Bubnjar, načelnik, Božidar Longin, zadarski župan, Marko Ivković, predsjednik škabrnjskog Vijeća, Božidar Kalmeta, županijski predsjednik HDZ-a, udovice Domovinskog rata, branitelji, brojni mještani i nogometaši Škabrnje s trenerima. A čim je predsjednica RH iz automobila stupila na škabrnjsko tlo uslijedio je veliki aplauz dobrodošlice. Predsjednici je buket cvijeća uručila Gabrijela Perica, unuka poginulog hrvatskog branitelja Gašpara Perice, a dres Škabrnje s imenom Kolinda uručio je mladi nogometaš Antonio Bilaver, unuk poginulog hrvatskog branitelja Rade Bilavera Goluba.
Shodno predsjedničkom protokolu Grabar-Kitarović nije dala izjavu za brojne nazočne novinare u Škabrnji. Međutim, uz rukovanja i brojne selfije s nazočnima u razgovoru se zadržala s mladim nogometašicama i nogometašima Škabrnje.
– Škabrnja se pored ovoliko brojne djece ne treba brinuti za svoju budućnost, rekla je Grabar-Kitarović, nakon što je nekoliko djevojčica i dječaka upitala koje pozicije imaju u momčadi te koje školske predmete vole. Odgovori su bili tjelesni, povijest, hrvatski, engleski, ali i informatika.
– Dovoljno je znati jedan ili dva svjetska jezika i modernim tehnologijama i inovacijama možete živjeti u Hrvatskoj, a uspješno poslovati diljem svijeta, poručila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja za razliku od Vukovara nije nosila žute čizme, tzv. zenge, koje su nosili hrvatski branitelji.
U Škabrnju je došla u pratnji državnog tajnika Josipa Bilavera iz Škabrnje, Ante Deura, savjetnika predsjednice za branitelje, i drugih.
– Kako se Dan sjećanja u Vukovaru i Škabrnji održava istovremeno, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović već petu godinu za redom dolazi uoči ili poslije Dana sjećanja kako bi odala počast stradalim civilima i braniteljima, kazao je Nediljko Bubnjar, istaknuvši kako je susret s predsjednicom poseban doživljaj.