Nekoliko zadarskih profesora otvorilo bolovanje zbog COVID potvrda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Protivnici mjera Nacionalnog stožera se ne predaju
Nekoliko članova našeg Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama otvorilo je bolovanje zbog toga što im je naloženo da posjeduju COVID potvrdu ili se testiraju. Radi se o zaposlenicima tri srednje škole, kazao je zadarski sindikalist Tomislav Maričić
Marin GOSPIĆ
Zaposleni u srednjim školama ne mogu na radno mjesto bez COVID potvrde ili negativnog testa

Nakon što je i u škole uvedena nova mjera prema kojoj se njihovi zaposlenici obavezno moraju testirati dvaput tjedno ili predočiti COVID potvrdu prilikom dolaska na posao, u manjem broju hrvatskih škola došlo je do problema.
Ispred Osnovne škole u Garčinu nedaleko Slavonskog Broda u srijedu je uhićena učiteljica koja se protivila COVID potvrdama. Kako je rekla ravnateljica škole, učiteljica je navodno policajce snimala mobitelom, unatoč upozorenjima da to ne čini i da se prema njima ne odnosi na grub način. Najvećih broj zaposlenih, njih 16, koji u jednoj školi nije predočilo COVID potvrdu ili test već prvog dana provedbe nove mjere bio je u OŠ Slano na dubrovačkom području.

Odbijaju testiranje

- Nekoliko članova našeg Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) otvorilo je bolovanje zbog toga što im je naloženo da posjeduju COVID potvrdu ili se testiraju. Radi se o zaposlenicima tri srednje škole. Neki od njih su odmah po početku provedbe ove mjere otvorili bolovanje, a drugi su tog dana izbjegli testiranje, došli u školu pa išli na nastavu, da bi potom otvorili bolovanje. Imamo i jednog člana sindikata koji je utorak i srijedu odbio testiranje, govori povjerenik NSZSŠH-a u Zadarskoj županiji Tomislav Maričić dodajući kako su zaposleni u ovdašnjim srednjim školama praktično preskočili na vratima škola pokazati COVID potvrde i to kako bi izbjegli sramotu da moraju nešto pokazivati pred svojim učenicima, već su unaprijed ove potvrde dali ravnateljima svojih škola. I ravnateljima je lakše, dodao je, kad imaju popise zaposlenika koji imaju COVID potvrde, nego da stoje na ulazu u škole svakog jutra i provjeravaju te potvrde.

Civilna zaštita u nadzoru

- Gradski stožer je također poslao pripadnike postrojbe civilne zaštite u kontrolu u jednu školu u vezi COVID potvrda i COVID testova, ali je bilo sve u redu, otkrio je Maričić.
Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva u međuvremenu je poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluke Stožera. Zaposlenicima tih škola koji krše odluku Stožera ravnatelj treba elektroničkom poštom poslati prvo upozorenje u kojemu ih obavještava da žurno dostave potvrdu ili test.
- Prema odluci Stožera, u slučaju kršenja sigurnosne mjere, zaposlenici nisu u mogućnosti ulaziti niti boraviti u službenim prostorijama škole. Sukladno evidenciji koja se vodi kod poslodavca, u prošla dva dana niste dostavili ni predočiti niti jedan od gore navedenih dokaza, slijedom čega Vas, kao poslodavac, pozivam da potvrde žurno dostavite u roku od narednih pet dana. Ukoliko isto ne učinite bit ćemo primorani postupiti skladno Zakona o radu, piše u špranci prijedloga prvoga upozorenja.
Riječ je o članku Zakona koji definira uvjete za izvanredni otkaz ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice.

Upozorenja pred otkaz

Zaposleniku koji ne odgovori na traženo, upućuje se drugo upozorenje, predlažu iz Ministarstva, a ono stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U drugome upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Ravnatelj u istom upozorenju poziva djelatnika na očitovanje.
Iz NSZSŠH su, pak, kazali kako ne znaju kakvo će biti postupanje poslodavca, ali imaju iskustvo sustava socijalne skrbi gdje su zaposlenici dobili otkaz.
– Mi ćemo našim članovima pružiti punu pravnu zaštitu, ali oni trebaju biti svjesni da će do sudske odluke čiji je ishod neizvjestan biti bez plaće. Pozvali smo članove na razboritost, a svima onima koji ustraju na nepribavljanju COVID potvrda pružit ćemo pravnu zaštitu u obliku pravnog savjeta i zastupanja na sudu ukoliko dobiju otkaz, poručuju iz NSZSŠH-a.
- Ne znamo još što će stajati u uputama Ministarstva obrazovanja. Niije nimalo jednostavna situacija, budući da se s nečim ovakvim nismo susretali. Pravnu zaštitu imaju svi članovi sindikata bez obzira na odluku Ministarstva odnosno pojedinih ravnatelja, ističe Maričić.

COVID pozitivni učenici i nastavnici iz Zadra

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Hrvatskoj je u ovom trenutku 4.824 COVID pozitivnih učenika, od čega su njih 2.958 učenici osnovnih škola, a 1.866 njih su srednjoškolci. Samoizolacija je trenutačno određena za čak 8.955 učenika, točnije za 6.256 učenika osnovnih i 2.699 učenika srednjih škola.
U Zadarskoj županiji trenutačno je 141 COVID pozitivan učenik, od čega njih 97 u osnivnim i 44 u srednjim školama. U izolaciji su 153 osnovca i 52 srednjoškolca. Istovremeno je 20 COVID pozitivnih nastavnika u osnovnim i srednjim školama te ih je troje u samoizolaciji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)