Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kolinda Grabar – Kitarović pobijedila u Zadarskoj županiji, Zoran Milanović u Zadru

22.12.2019. 22:29


 
Hrvatski glasači su odlučili, u drugi krug predsjedničkih izbora, 5. siječnja 2020., ide Zoran Milanović koji je osvojio 29,57 posto glasova i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je osvojila 26,64 posto glasova. Miroslavu Škori je izgubio tijesnim rezultatom, osvojenih 24,42 posto glasova nije bilo dovoljno za drugi krug.
Usprkos kišnoj neveri, orkanskim udarima juga, pijavici i poplavama na predsjedničke izbore u Zadarskoj županiji od 160.257 glasača na birališta je izašlo njih 71.598 ili 44,68 posto. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je 26.341 glas (36,79%), Zoran Milanović 17.780 glasova (24,83%), a Miroslav Škoro 14.881 glasova (20,78%).
Zadarska županija broji 34 lokalnih jedinica, 6 gradova i 28 općina. Kolinda Grabar Kiarović pobijedila je u svim lokalnim jedinicama osim četiri i to u Zadru te otočkim općinama: Tkon na otoku Pašmanu, Kukljica na otoku Ugljanu i Viru na istoimenom otoku gdje je pobijedio Zoran Milanović.
U Zadru je od 64.198 glasača na birališta izašlo 30.584 glasača ili 47,64 posto. Najviše glasova osvojio je Zoran Milanović, točno 9.339 glasova (30,53%). Grabar-Kitarović imala je 539 glasova manje ili 8.800 (28,77%), dok je Škoro osvojio 5.687 glasova (18,59%).
Božidar Kalmeta, prvi čovjek HDZ-a Zadarske županije, noć izbora je proveo u stožeru stranke u Medulićevoj ulici, te je uspio u neopisivoj gužvi članova HDZ-a, simpatizera i koalicijskih partnera ipak dati izjavu.
– Mi smo jako zadovoljni glasovima, naša kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović na razini Republike Hrvatske, s obzirom da je na desnici uz Kolindu bio jedan ozbiljan kandidat Miroslav Škoro koji je osvojio veliki broj glasova, oko 24,50 posto glasova. Čestitam Škori na tako velikom uspjehu, takvog kandidata na ljevici nije bilo. A s obzirom da je krajnji rezultat između Milanovića i Grabar-Kitarović nešto više od 2,5 posto mi smo prezadovoljni jer u drugom krugu Milanović nema što više dobiti. To je plafon, može dobiti jedan posto ili dva, a Kolinda će vjerojatno dobiti veliki broj Škorinih glasova, kazao je Božidar Kalmeta, prvi zadarski HDZ-ovac, te je nastavio:
– Što se tiče naše županije mi smo uz Ličko-senjsku županiju najbolji u RH. Kod nas je sadašnja i buduća predsjednica dobila 37 posto, a Milanović manje od 25 posto, što je ogromna razlika te smo vrlo zadovoljni, naglasio je Kalmata.
Što se tiče Grada Zadra, kaže Kalmeta, tu je za nekoliko stotina pobijedio Zoran Milanović.
– Ali kako je Škoro dobio preko 18 posto glasova onda smo s Kolindinim rezultatom prezadovoljni tako da u drugom krugu očekujemo odličan rezultat. Štoviše, ako se vratimo unazad u 2014. godinu tada je kandidat, predsjednik Josipović imao preko tisuću glasova više, ali je Kolinda Grabar-Kitarović uvjerljivo pobijedila, zaključio je Božidar Kalmeta.
Izjavu za zadarske medije dao je i Božidar Longin, zadarski župan.
–       Mi smo zadovoljni rezultatima, pokazali smo da smo još uvijek najjači, da smo temelj, jedna prava baza. Prepoznaje se rad gradonačelnika, općinskih načelnika, rad županije, a kroz rad se vide rezultati. A kad govorimo o drugom krugu predsjedničkih izborima temeljem našeg rada bit ćemo apsolutni pobjednici, uvjeren je Longin.
Od prvog dana smo tvrdili, kazao je gradonačelnik Branko Duki, da će Kolinda Grabar-Kitarović ući u drugi krug.
–       Čestitamo joj na tom rezultatu, kaže Dukić.
Rezultat je očekivan, rekli su sugovornici, jer se pokazalo da je više od 50 posto glasova otišlo kandidatima desnog centra i desnice.
–       Što se tiče rezultata popravili smo se s obzirom na prije pet godina. U drugom krugu ćemo se još popraviti, zaključio je Joso Nekić.