Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Planirao milijunske projekte, ostvario sitnu prijevaru

Autor: Suzana Bandić

22.01.2009. 23:00
Planirao milijunske projekte, ostvario sitnu prijevaru


Zbog nedolaska na ročište do daljnjega je odgođeno suđenje Austrijancu Ludviku Kastelicu zbog sitne prijevare. No, zanimljivo je što je riječ o europskom poduzetniku i čovjeku koji je planirao projekte obnovljivih izvora energije “teške” milijune


Na Općinskom sudu u Zadru jučer je do daljnjega odgođeno suđenje za prijevaru zbog nedolaska optuženog Ludvika Kastelica. Riječ je o sitnoj prijevari kojom je on riječku tvrtku TD Petrol Rijeka oštetio za 8.400 kuna, koliko je, naime, iznosio račun za akumulatore koje je od njih preuzeo.
No, u cijeloj toj priči zanimljivo je što je optuženi Ludvik Kastelic, inače poznati europski poduzetnik austrijskog podrijetla koji je doselio u Hrvatsku nakon završetka Domovinskog rata s ciljem da na našem prostoru pokrene velike, revolucionarne projekte za iskorištavanje alternativnih izvora energije.
Kastelic se stacionirao u Zadru i pokrenuo tvrtku Luy International te obrt “Kastel” s ciljem da na zadarskom i benkovačkom području krene s izgradnjom vjetroturbina kojima je svrha iskorištavanje potencijala vjetra za proizvodnju struje.    
Jedan od megaprojekata Kasteliceve tvrtke bila je i izgradnja najveće hrvatske vjetroelektrane koju je planirao smjestiti na Golo brdo kod Benkovca. Snaga bi joj bila 80 megavata, a uz nju bi se gradila i farma krava, plastenik, postrojenje za preradu kamena i sustav za reciklažu biološkog otpada. Prema planovima to je trebao biti najveći poljoprivredno-energetsko-ekološki program na svijetu ukupne vrijednosti projekta od oko 50 milijuna eura.
Inače, obrt “Kastel” je do sada napravio malu vjetroelektranu kraj Biograda koju koristi Ive Morožin za proizvodnju struje za potrebe svoje farme koza te sličnu u Kuklju kraj Benkovca za potrebe javne rasvjete.