Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Velika pobjeda koja je Hrvatskoj vratila nadu

Autor: Velimir Brkić

22.01.2009. 23:00
Velika pobjeda koja je Hrvatskoj vratila nadu

Foto: Velimir BRKIĆ



Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar i na Bulevaru kod spomenika hrvatskim braniteljima iz Imotskoga poginulima u obrani Zadra i Zadarske županije u razdoblju od 1991. do 1995. godine, te molitvom odrješenja jučer prijepodne je započelo trodnevno obilježavanje 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, bitke prekretnice Domovinskog rata, kodnog naziva “Gusar”.
Šesnaesta obljetnica ove operacije vrijeme je prisjećanja na dane kada su zajedništvo i odlučnost hrvatskih ljudi svladavali i najveće zapreke. Malo tko je tad pomislio da je zapravo počela ne samo jedna od najslavnijih epizoda u povijesti hrvatskog naroda, nego naroda zadarskog kraja. Usko povijesno gledano, bila je to dotad najveća vojna bitka od 1202. i križarskog osvajanja Zadra, koja se odigrala na području Zadra i njegove bliže okolice. Bio je to prvi pravi pokazatelj snage i sveukupne odlučnosti hrvatskog naroda da izbori svoju slobodu i oslobodi znatan dio zadarskog zaleđa, uključujući i prekinutu vezu između sjevera i juga Hrvatske. Snaga hrvatske odlučnosti da pobijedimo u nametnutom ratu, zajedništvo u najtežim trenucima, to je bila inspiracija da se nakon prekretničke Maslenice nastavi put i da vojska branitelja postane vojska pobjednika.
U akciji poginulo 18 branitelja
Operacija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. godine u ranim jutarnjim satima. U akciji je do 28. siječnja poginulo 18 hrvatskih branitelja, 158 ih je ranjeno, a poginulo je i troje civila. Broj hrvatskih žrtava tijekom veljače i ožujka narastao je, jer su hrvatske snage branile u akciji oslobođeni prostor u zadarskom zaleđu pred nasrtajima neprijateljskih snaga. Akcijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a njezin operativni zapovjednik je bio general Ante Gotovina, zapovjednik Zbornog područja Split.
Vijenac kod Središnjeg križa uime Ureda predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića položio je general bojnik Mirko Šundov, zapovjednik Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku. Vijenac je položio i izaslanik Vlade RH i MORH-a, državni tajnik u Ministarstvu obrane Mate Raboteg, uime Oružanih snaga RH brigadir Mladen Fuzul, a uime MUP-a načelnik PU zadarske Anton Dražina.
Sutra glavna svečanost
Uime Zadarske županije vijenac je položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo predvođeno županom Stipom Zrilićem, dožupanima Josipom Miletićem i Đanijem Bunjom te predsjednikom Županijske skupštine Stankom Zrilićem. Izaslanstvo Grada Zadra predvodio je gradonačelnik Živko Kolega s dogradonačelnicima Radom Škaricom i Draženom Grgurovićem te predsjednikom GV-a Zvonimirom Vrančićem. Koordinaciju udruga Domovinskog rata Zadarske županije predvodio je predsjednik Ante Martinac, a Državne uprave Ivo Gregov. Poginulim hrvatskim vitezovima poklonila su se i vijence položila i izaslanstva zadarske HVIDR-e, županijske Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, slavne postrojbe Otočkog bataljuna te političkih stranaka HSLS-a i SDP-a.
Među brojnim uglednicima hrvatskim vitezovima poginulim u operaciji Maslenica poklonili su se i saborski zastupnici Nevenka Marinović i Branko Kutija. Molitvu odrješenja predvodio je vojni kapelan o. Ivo Topalović, dok je mirozov na trubi odsvirao Klaudio Krizman.
Potom su visoka izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Imotskoga u Ulici Ante Starčevića, na zadarskom Bulevaru. Uime Udruge hrvatskih dragovoljaca 3. bojne 4. gardijske brigade “Imotski sokolovi”, vijenac je položilo izaslanstvo koje je predvodio predsjednik Vedran Ujević.
Središnje obilježavanje 16. obljetnice održat će se sutra kada će vijenci biti položeni pored spomenika u Kašiću i u Islamu Latinskom, nakon čega će se u 11.30 sati u crkvi Sv. Frane na velebitskom Podpragu održati sveta misa. U 13.30 sati započinje 6. memorijalna atletska utrka Maslenica-Posedarje-Novigrad.


 KOLEGA: POČETAK NOVOG ŽIVOTA


Gradonačelnik Živko Kolega ističe kako je Maslenica bila prva organizirana vojna akcija predvođena generalima Jankom Bobetkom i Antom Gotovinom, koja je pokazala snagu Hrvatske vojske i izvukla Zadar i velik dio Zadarske županije iz izolacije.
– Oslobodilačka operacija Maslenica jedan je od najvažnijih događaja u Domovinskom ratu, a ponajviše je bila važna za zadarski kraj davši zadarskim žiteljima prigodu za početak novog života. Maslenica, koja je najavila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata, ostat će trajno zabilježena po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav kraj slijedi njihovim zvjerskim okupacijskim zamislima, prisjetio se Kolega, dodajući kako je ta velika pobjeda vratila nadu i vjeru čitavoj Hrvatskoj, a zadarskom puku nagovijestila mir, što nitko ne može izbrisati iz naših sjećanja.
– Ovo je prigoda da se prisjetimo i svih hrvatskih vitezova koji su svoje živote utkali u oltar domovine, slobodne i neovisne Republike Hrvatske, poručio je Kolega.