Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kostelić: Hirscherova prevara neće se nikad izbrisati

22.01.2012. 23:00
Kostelić: Hirscherova prevara neće se nikad izbrisati


Suočen sam s direktnom sportskom nepravdom. Pred očima Boga i svijeta! I to sam morao pobijediti – kaže Ivica Kostelić. Diskvalificirani Hirscher ima cijelu garnituru spornih vožnji, u pobjedama u Zagrebu i Adelbodenu “haklao” je vrata, ali je odjurio do cilja
Ivica Kostelić osvojio je treće mjesto u slalomu Svjetskoga kupa, upisao treću uzastopnu pobjedu u kombinaciji u Kitzbühelu, drugoplasirani Švicarac Beat Feuz zaostao je čak 4.55 sekundi, preuzevši vodstvo u ukupnom poretku. Trideset  bodova zaostatka za Marcelom Hirscherom pretvorilo se u 130 bodova prednosti. Austrijanac je diskvalificiran jer je zajahao vrata u drugoj vožnji. Odjurio je glavom bez obzira. Ivica je imao jednu dobru poruku za njega. Iz povijesti.
– Ovo je samo jedna bitka, ali sram ostaje zauvijek. Ta prevara neće se nikad izbrisati, dok je taj čovjek živ. Sport nešto znači, ima svoju vrijednost, ali postoji netko tko je sve te vrijednosti pregazio. To će mi biti motiv do kraja sezone – rekao je Ivica Kostelić, misleći na – Hirschera. Ispalo je da dojučerašnji lider Svjetskoga kupa ima cijelu garnituru spornih vožnji, u pobjedama u Zagrebu i Adelbodenu “haklao” je vrata. Jučer mu se to dogodilo čak i na prvim vratima prve vožnje. Najprije su ga diskvalificirali, a deset minuta kasnije vratili u poredak.
– Uz sve to što sam morao preživjeti, pad i slalom, morao sam se suočiti s nečim što nisam mislio da ću se ikad suočiti u životu – s direktnom sportskom nepravdom. Pred očima Boga i svijeta! I to sam morao pobijediti. Bio mi je to dodatni motiv! Kada se netko zafrkava s trudom drugih, koji su uložili u to svoj život, taj zadire u neke sfere. Ali netko to ozgora vidi sve… – kaže Ivica Kostelić, koji je rigao – vatru. Radost 23. pobjede u karijeri i pete ove sezone pala je u drugi plan. Točno u 15 sati na stazi Ganslern svirala se hrvatska himna.
Sramota za sport
– Jako me pogodilo kada sam saznao za tu priču o Hirscheru u subotu navečer. Prvo, imate sasvim drukčije mišljenje o tom čovjeku i kredibilitetu Sjetskoga kupa. To su neke neupitne stvari. I kada se dogodi nešto takvoga, to je rušenje cijeloga sustava, a čovjek koji to radi u sportu ne može se nazivati sportašem. Želio bih spomenuti jednu od rečenica moga oca, jednu od prvih koju sam vidio u njegovu dnevniku kao dijete: “Sportska pobjeda koja nije časna i pravedna, ne vrijedi ni prebijene pare”. Sada se dižu upitnici i na drugim utrkama. Ovo što je Hirscher napravio u prvoj vožnji također je za diskusiju.
Kostelića izjeda činjenica da se neke stvari prečesto ponavljaju kada je u pitanju Hirscher.
– Kada idete na sud, ne morate imati samo dokaze, već i indicije. To što se događalo je u Zagrebu, to je ogromna sramota za skijaški sport. To znači da sam ja pobjednik Zagreba! Govorimo o dvije vožnje ovdje, Zagrebu, spomiju se i druge utrke. Neke stvari postaju očite. I da čovjek koji kaže da nije znao pa poslije primi krunu, to je nisko da ne može biti niže!
No, Janica i Ivica odgojeni su drugačije. Janica je na Sljemenu izašla sa staze jer je “haklala” vrata.
– Nažalost, lani u Kranjskoj Gori sam zajahao vrata i nisam bio siguran, ali kada “haklaš” četiri ili pet puta i tvrdiš da nisi siguran, tada – lažeš!
Kostelić je konačno tamo gdje treba biti. Na vrhu ukupnoga poretka. Profesor slaloma i kralj – kombinacije. Dobio je šestu od posljednjih sedam kombinacija ili super-kombinacija.
– Vrlo sam zadovoljan svojim vikendom. Bilo je to nekoliko teških dana uz pad u spustu i ozljedu gležnja. Imao sam sreće što je super G otkazan. Nisam zadovoljan spustom, ali bilo je dovoljno dobro za pobjedu u kombinaciji. Slalom je bio vrlo težak, druga vožnja pravi rodeo i zadovoljan sam što sam uspio dohvatiti postolje jer sam dvaput bio na rubu ispadanja. Bog me pridržao dvaput, ali sve zato što sam bio na pravoj strani! Ostvario sam veliku berbu bodova, sada samo treba početi osvajati bodove u brzim disciplinama – kaže Ivica Kostelić.
Natko ipak zadovoljan
U prvoj vožnji Kostelić je imao drugo vrijeme, uz stotinku zaostatka za Marijom Mattom. Trećeplasirani Marcel Hirscher bio je 20 stotinki sporiji od Ivice na stazi koju je postavio Ante Kostelić. “Gipsova” staza umalo je bila kobna za Hirschera, ali poslije protesta ipak je vraćen na treće mjesto. Nije mu pomoglo. Talijan Cristian Deville je sa četvrtog mjesta nakon prve vožnje dohvatio prvu pobjedu u karijeri budući da je Ivica imao tek 24. vrijeme druge vožnje i u cilj je ušao kao drugi.  Matt je s prvog skliznuo na drugo mjesto.
Dalibor Šamšal nije završio prvu vožnju. Izletio je između prvog (1.01 zaostatka, 49. vrijeme) i drugog prolaza. Natko Zrnčić-Dim bio je praktičniji zbog kombinacije. Po teškoj stazi skupio je 7.10 sekundi zaostatka, dovoljno za 53. mjesto, ali došao je do cilja. Na kraju je bio deveti u kombinaciji sa 8.98 sekundi zaostatka.
– Spašavao sam se koliko sam mogao. Prva vožnja je bila teža, s bojem 78, moglo se proći samo ako si išao sporo, kao ja. Ipak, zadovoljan sam bodovima, u kombinaciji se držim u prvoj skupini, a u idućim utrkama mogu napasti vrh. Hirscher? Trebalo bi se zaustaviti kada “haklaš”, ali neki to čine. Pravila su dosta konfuzna, treba ih bolje regulirati, jer neki govore da pancerica treba proći s prave strane, te kazniti one koji to ne poštuju. Ljudi moraju biti pošteni!


Semafor


Rezultati slaloma: 1. Cristian Deville (Ita) 1:39.19, 2. Mario Matt (Aut) 0.72, 3. Ivica Kostelić 0.78, 4. Steve Missilier (Fra) 0.95, 5. Jens Byggmark (Šve) 1.44, 6. Andre Myhrer (Šve) 1.91 sekundi zaostatka.
Redoslijed u slalomu: 1. Ivica Kostelić 545, 2. Cristian Deville (Ita) 370, 3. Marcel Hirscher (Aut) 360, 4. Andre Myhrer (Šve) 335, 5. Felix Neureuther (Nje) 261, 6. Mario Matt (Aut) 222 boda.
Rezultati kombinacije: 1. Ivica Kostelić 2:55.27, 2. Beat Feuz (Švi) 4.55, 3. Silvan Zurbriggen (Švi) 4.80, 4. Adrien Theaux (Fra) 5.09, 5. Ted Ligety (SAD) 5.46, 6. Romed Baumann (Aut) 5.48, 9. Natko Zrnčić-Dim 8.98 sekundi zaostatka.
Redoslijed u kombinaciji: 1. Ivica Kostelić 200, 2. Beat Feuz (Švi) 160, 3. Ted Ligety (SAD) 85, 4. Silvan Zurbriggen (Švi) 82, 5. Natko Zrnčić-Dim 74 boda.
Ukupni redoslijed u Svjetskom kupu: 1. Ivica Kostelić 855, 2. Marcel Hirscher (Aut) 725, 3. Beat Feuz (Švi) 665, 4. Ted Ligety (SAD) 538, 5. Aksel Lund Svindal (Nor) 534, 6. Bode Miller (SAD) 450, 54. Natko Zrnčić-Dim 79 bodova.




 


Slavlje poslije promašenog gola


– Što sam stariji, to me manje stvari može začuditi. Ovo me i ne čudi, ali ne razumijem kako čovjek može uživati u nečem što ne nestvarno. Kao kada pucaš pored gola i počneš slaviti kao da si zabio pogodak! – kaže Ante Kostelić. – Ispada da je Ivica pobijedio u Zagrebu i Adelbodenu. Znam da se jednom sportašu malverzacija obila o glavu dvije godine kasnije. Ali neću o tome. Trebao je reagirati Austrijski skijaški savez, odrediti simboličnu kaznu, utakmicu neigranja – kaže Ante Kostelić.
Ivica je počeo razmišljati o novom popustu za Hirschera, ali otac je imao pravu poruku.
– Rekao sam mu da mora igrati svoju igru, gleda svoja posla. Nije on tip kojeg se ništa ne tiče, i on je samo čovjek. I Janicu, koja je imala najtvrđu glavu, “zasmetala” je na Sljemenu publika.
Gipsa još više boli jer je u pitanju Zagreb.
– Mi propagiramo Sljeme, Svjetski kup, ali poslije ovoga sve pada u očima drugih.
Zato Ivica ima još jednu naljepnicu na “svojoj” gondoli broj 26 u Kitzbühelu. Hirscheru unatoč…