Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Boško napustio Poropat zbog “Coning turizma” i otkaza Ivoni Cukar

Autor: Nives Rogoznica

22.01.2013. 23:00
Boško napustio Poropat zbog “Coning turizma” i otkaza Ivoni Cukar

Foto: Vedran SITNICA



Iz HDZ-a su izišli i predsjednik kukljičkog Općinskog vijeća Franko Kurić i Ivona Cukar, donedavna administrativna referentica u Općini Kukljica


Marin Boško jučer je na konferenciji za novinare podnio ostavku na dužnost zamjenika načelnice Općine Kukljica te je istupio iz HDZ-a. Istodobno su HDZ napustili i predsjednik kukljičkog Općinskog vijeća Franko Kurić i Ivona Cukar, donedavna administrativna referentica u Općini Kukljica.
Boško je kazao kako su se na ove postupke odlučili zbog neslaganja s načinom rada načelnice Gorane Poropat. Načelnicu Poropat Boško je, među ostalim, optužio za razvlačenje u pregovorima s investitorom “Coning turizam” u projekt rekonstrukcije Turističkog naselja “Zelena punta” vrijedan 25 milijuna eura, te za protivljenje projektu izgradnje kampa na zemljištu u vlasništvu Zadarske nadbiskupije, odnosno proširenju postojeće turističke zone što je, kazao je, traženo iz Nadbiskupije.
Cukar tuži načelnicu
– U konačnici je Urbanistički plan uređenja (UPU) Zelene punte prihvaćen na sjednici Općinskog vijeća, investitor je ishodio lokacijsku dozvolu i sad je u postupku ishođenja građevinske dozvole, ali zašto je to četiri mjeseca razvlačeno? Nakon prošle turističke sezone se moglo već početi rušiti, a sad ćemo možda trebati čekati iduću jesen, rekao je Boško.
Također je naveo kako je odluka sve troje sad već bivših članova HDZ-a da napuste stranku donesena nakon što je Ivona Cukar dobila otkaz zbog toga što je, tvrdi Boško, iskazala podršku njegovoj kandidaturi, a ne kandidaturi aktualne načelnice pred Općinskim odborom HDZ-a, čija nije članica, a koji je koncem prošle godine trebao svoj prijedlog kandidata uputiti županijskoj središnjici stranke.
– Pred osam članova Odbora, od kojih je jedan načelničin brat, izišao sam sa svojim prijedlogom. To je završilo bez usuglašavanja, ja sam imao četiri glasa podrške, a načelnica također četiri. Pet dana nakon toga promijenjena mi je brava i skinuta je pločica s mojim imenom čime mi je praktično onemogućen rad, dok je Ivona Cukar dobila otkaz, rekao je Boško.
Cukar je navela kako se sporni sastanka kukljičkog Odbora HDZ-a održao 22. prosinca te kako je ona 31. prosinca saznala da je njezino radno mjesto ukinuto i od toga je dana na raspolaganju, što je ekvivalent otkaznog roka, koji će trajati do konca veljače. Cukar je kazala kako je zbog toga protiv načelnice podigla privatnu tužbu.
Boško najavio kandidaturu
Boško je najavio kako će se na izborima u svibnju kao kandidat grupe birača, što je nova zakonska formulacija koja opisuje nestranačkog kandidata, natjecati za dužnost općinskog načelnika pri čemu će kandidatkinja za njegovu zamjenicu biti Ivona Cukar. Kazao je kako će ujedno biti i nositelj kandidacijske liste grupe birača za Općinsko vijeće koja će nositi naziv “Malo misto”, a na kojoj će Cukar zauzimati drugo mjesto. Na ovoj listi, rekao je, bit će i Kurić.
– Ako pobijedimo na izborima, nećemo proračun opterećivati novim zapošljavanjem. Ivona Cukar će kao zamjenica raditi posao koji je radila i do sada, a moja će plaća biti u bruto iznosu 3.000 kuna manja nego što je plaća načelnice Poropat, a i plaća zamjenice bit će proporcionalno manja, rekao je Boško navodeći kako je iznos njegove zamjeničke neto plaće 6.500 kuna.
– Na ovaj način ćemo općinskom proračunu godišnje uštedjeti 150.000 kuna, poručio je.


 POROPAT: CUKAR DOBILA OTKAZ JER NEMAMO ZA PLAĆE




Nije istina da sam usporavala ulaganje “Coning turizma” u “Zelenu puntu”, napravila sam sve što je bilo potrebno da se to ulaganje ostvari. UPU Zelena punta je usvojen na sjednici Vijeća. Vlasnik nekoliko čestica tog naselja je i Nadbiskupija i mi smo pronašli model po kojem smo zadovoljni svi, i Općina, i “Coning turizam”, i Nadbiskupija.
Na sjednici Općinskog odbora HDZ-a koju Boško spominje nije se glasovalo o kandidatima, samo smo razgovarali, a na njoj Cukar nije ni trebala biti jer nije članica Odbora. Nije, međutim, istina da je ona dobila otkaz zbog podržavanje Boška. Radi se o tome da smo mi mala općina i naš je proračun 3,5 milijuna kuna, a više od 20% proračuna ne možemo potrošiti na plaće. Izračunali smo da će nam ove godine za plaće nedostajati 130.000 kuna i nije bilo dovoljno ići samo na smanjivanje plaća, kao što smo to radili ranijih godina. Iz tog je razloga ukinuto radno mjesto na kojem je radila Cukar. Ona je, uostalom, posljednja došla raditi u Općinu i to u vrijeme mog mandata, jer sam u tom trenutku procijenila da će biti dobro da postoji još jedna osoba u Općini, jer je tada bilo dosta projekata koji su bili u fazi pripreme ili početka i bilo je posla, a sada je taj dio posla preuzeo pročelnik. Što se tiče pločice na vratima ureda koje Boško spominje, ured nije njegov. On je dijelio ured sa mnom, odgovorila je na optužbe načelnica Gorana Poropat.